$
נדל

פרשנות: מי ימצמץ ראשון

האם לחץ הבנקים על הקבלנים הוא זה שיקבע, או שציבור הרוכשים יהיה זה שימצמץ ראשון

דותן לוי ושירלי ששון־עזר 08:3729.12.11

הקבלנים מפגינים חזית אחידה, כמעט, שלא מתפשרת על מחירי הדיור. חלקם יכולים להמתין, מאחר שבשנים האחרונות בנו בניינים על קרקעות היסטוריות, שעליהן גזרו נתח רווחים גדול. בזכות זה יש להם מרווח נשימה. הם גם לא שוכחים את החוויה החיובית במשבר 2008, שבעקבותיו נעלמו רוכשי הדירות

מהשוק, אבל חזרו כעבור כמה חודשים לרכוש מכל הבא ליד ובמחירים גבוהים יותר.

 

הקבלנים קיבלו אתמול את האישור לכך שאסטרטגיית ההיצמדות למחירים הגבוהים השתלמה עם פירסומו של דו"ח הלמ"ס שעסק בשוק המגורים בחודש נובמבר. לפי הנתונים נמכרו בו 1,420 דירות חדשות - עלייה של כ־44% לעומת חודש אוקטובר. בלמ"ס בחרו להדגיש דווקא את ירידות הביקושים בשיעור של 29% בהשוואה לחודש נובמבר 2010, אבל לקבלנים הנתון הזה לא מפריע בחגיגה והם כבר בישרו אתמול כי הקונים יורדים מהגדר.

 

נתוני הלמ"ס מתכתבים גם עם החשש של הקבלנים לפיו יזם אחד יחליט לשבור את השוק ולהוזיל את מחירי הדירות בפרויקטים שלו ב־30%. הדבר עתיד לגרור תחרות שיכולה לגרום לקבלנים אחדים לקרוס תחתיה. כך או כך, מבחינת אנשי הענף מצב כזה ישנה את הדינמיקה בין הקונים למוכרים לחלוטין ויהיה בעיקר לרעתם.

 

סיבה נוספת טמונה במבנה השיווק של ענף הנדל"ן בארץ: רוב החברות לא מעסיקות אנשי שיווק, אלא נעזרות בחברות חיצוניות מתמחות. אלה שפרוסות בפרויקטים בכל הארץ. זוהי גם אחת הסיבות לתיאום המושלם במדיניות של רוב החברות, והסיבה לכך שאת אותן הקלישאות שתשמעו באשקלון, סביר לוודאי שתיפגשו גם בחדרה.

 

ההערכה היא שקבלנים, שקצב מכירת הדירות שלהם לא יספק את הבנק המלווה, יקבלו בחודשים הקרובים איתותים שליליים להתחיל ולמכור דירות גם במחיר הפסד. אלא שעד שיחלפו אותם החודשים, נצטרך להמתין ולראות האם לחץ הבנקים הוא זה שיקבע, או שציבור הרוכשים יהיה זה שימצמץ ראשון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x