$
נדל

כך הפך פועל הבניין מנצרת לבעלים של בתי חולים בקנדה

הבעלים של ב.ס.ט החל את דרכו כקבלן בקיבוצי עמק יזרעאל. לאחרונה זכתה החברה במכרזים להקמת קניון של קבוצת עזריאלי בקריית אתא ופרויקט של רבוע כחול בנתניה, אך טנוס מסמן כיוונים חדשים - הפיכת החברה גם ליזמית גדולה והשקעה בהייטק

שי פאוזנר ודותן לוי 10:2425.07.10

"רק אופטימיות יכולה להביא פועל בניין קשה יום למקום שאליו שהגעתי", אומר בדיע טנוס, אחד הקבלנים המובילים בישראל, בראיון משותף עם בנו אליאס ל"כלכליסט". נראה שטנוס, שמנהל עם בנו את חברת ב.ס.ט שבבעלותם, אכן נזקק לאופטימיות רבה. הטיפוס מילדות בתנאי עוני בשנות החמישים, באחת השכונות המוזנחות של נצרת, לעמידה בראש אימפריית נדל"ן בינלאומית, הצריך כוחות רבים ואמונה.

 

"התחלתי לעבוד בגיל 12", מספר טנוס, בן למשפחה ערבית נוצרית. "המצב בבית היה קשה מאוד ונאלצתי לעזור. העסק הראשון שלי היה מכולת בשכונה בנצרת, ומשם המשכתי לעבודות נוספות, ובין השאר אפילו גידלתי חזירים. בתחום הבנייה התחלתי לעבוד כעוזר תפסן, פועל בניין", הוא אומר ביבושת. "זה היה ב־1957. בהתחלה עבדתי בנצרת אצל קבלן מקומי, ואחר כך הגעתי לחברת הבנייה של השומר הצעיר, בתנועה הקיבוצית. אנחנו בנינו את קיבוצי העמק והגליל: דליה, רמת השופט, משמר העמק והזורע".

 

בהמשך קיבל טנוס החלטה לצאת לדרך עצמאית. "הבנתי שאני יכול לעשות דברים בעצמי, והתחלתי לבצע עבודות שיפוצים בקיבוצים. אחרי מלחמת ששת הימים עשיתי את הקפיצה הראשונה שלי, כשהיה צורך במקלטים רבים בעמק. אחר כך נכנסתי למכרזים של משרד השיכון - והשאר היסטוריה".

 

מימין בדיע טנוס ואליאס טנוס בעלי ב.ס.ט ייזום ובנייה מימין בדיע טנוס ואליאס טנוס בעלי ב.ס.ט ייזום ובנייה צילום: אוראל כהן

 

ב־1968 צירף אליו בדיע את אחיו הצעיר, סובחי, ושלוש שנים מאוחר יותר הם הקימו את חברת ב.ס.ט, שהפכה לשם דבר בשוק הבנייה המקומי. לפני כשנתיים, לאחר עשרות שנים יחד, החליטו שני האחים להיפרד, וחילקו ביניהם את הפעילות. סובחי האח הקים חברה משלו בשם STR, ובדיע שמר על השם ב.ס.ט.

 

כיום הוא יוזם ומבצע פרויקטים בהיקף של מאות מיליוני שקלים. צבר ההזמנות של ב.ס.ט עומד על כ־800 מיליון שקל.

"קבלן מתמוטט זה אסון ליזם"

 

בשבועות האחרונים, כך נודע ל"כלכליסט", נסגרו שני מכרזי ביצוע גדולים בשוק הנדל"ן המניב בישראל: מכרז להקמת קניון של קבוצת עזריאלי בקריית אתא, בהיקף של 60 מיליון שקל, ומכרז להקמת חלק ראשון בפרויקט של קניון ושטחי משרדים של קבוצת רבוע כחול בנתניה, בהיקף של כ־40 מיליון שקל. איש בענף הבנייה לא התפלא לשמוע שהזוכה בשני הפרויקטים האלה היא חברת ב.ס.ט מנצרת, שבנתה חלק גדול מהקניונים שבהם כולנו קונים.

 

"כוחן של חברות הקבלנות הקטנות נחלש, וחלק לא קטן מהן קרס בשנים האחרונות", אומר טנוס האב, "מפני שיזמים לא העבירו להן עבודות. השוק הזה נהפך לקשה מאוד, וכעת גופים כמונו מרוויחים מזה. נוצר מעגל שבו הקבלנים המבצעים הקטנים נחנקים והיזמים מפחדים לעבוד איתם, כי כשקבלן מבצע מתמוטט באמצע הפרויקט, זה אסון ליזם. היום היזמים יודעים שעדיף לקחת חברה אמינה, והם מוכנים לשלם יותר עבור זה. אנחנו המרוויחים".

 

קפיצת הדרך של ב.ס.ט בשוק הנדל"ן המניב התרחשה בתחילת שנות התשעים, כאשר בנתה את מטה יבואנית הרכב UMI בראשון לציון. הפרויקט הביא לחברה הכרה במרכז הארץ, ומאז היא בנתה בין היתר את מרכז המשרדים של ישפרו בנתניה, את קניון קריית אונו של אזורים, את קניון ביג פאשן בנצרת ואת קניון עזריאלי במודיעין. מדובר ברשימה חלקית מאוד.

 

"בסוף שנות התשעים התחלנו לסמן את השוק המניב כמטרה", אומר אליאס, שסומן מילדות כיורש ומקדם יוזמות חדשות בחברה. "בנינו את פארק אזורים בפתח תקווה ואת בית פרטנר בפארק אפק, וכן מבנים רבים באיירפורט סיטי שליד נתב"ג ובאזור התעשייה מת"ם בחיפה".

 

מתחילת שנות האלפיים בנתה ב.ס.ט שני בנייני משרדים של אקרשטיין בהרצליה, פרויקט משרדים עבור אמות בקריית אריה בפתח תקווה ואת מרכז ביזנס פארק של עזריאלי בהרצליה פיתוח. פרויקטים אלה ביטאו את העובדה שהחברה הגיעה למעמד של שחקנית חשובה מבחינת ענקיות הנדל"ן המקומיות. "לאחרונה זכינו במכרז להקמת מבנה מעבדות גדול במכון ויצמן", מגלה אליאס, "וכן פרויקט עבור בנק מזרחי בלוד ופרויקט של האחים עופר ששמו מגדלי הבירה בירושלים".

 

"למצות את הפוטנציאל"

 

"בשנות התשעים התחלנו לעסוק גם בייזום בשוק המגורים", מוסיף אליאס. "הפרויקט הגדול הראשון שלנו בתחום זה נעשה בשיתוף שיכון עובדים בראשון לציון, שם בנינו 350 יחידות דיור. בשנים הקרובות נשקיע מאמץ רב בכניסה לשוק הייזום. אנחנו אומרים זאת לאחר שכיזמים כבר בנינו בשנים האחרונות 600 דירות ברחבי הארץ עם אפריקה ישראל. הבנו שכדי למצות את הפוטנציאל שלנו עלינו לעשות הכל - ייזום, שיווק ובנייה".

 

לצד הפעילות בישראל, מאז אמצע שנות התשעים הפכה ב.ס.ט לחברה בינלאומית. בתחילה נכנסה משפחת טנוס למזרח אירופה ופעלה בעיקר בפולין, ובהמשך מכר בדיע לאחיו את חלקו בפעילות הפולנית. "כיום, רוב הפעילות שלנו בחו"ל היא בתחומי הנדל"ן המניב", אומר אליאס. "יש לנו חברה בשם 'כרית' שפועלת בגיאורגיה ובגרמניה כיזמית, ומבצעת השקעות בנדל"ן מניב בקנדה בשיתוף קרן שיבטא של אודי קורנפלד". בין פעילויות החברה ישנן השקעות בתחום הנדל"ן המניב בברלין, בעלות על כמה מרכזים רפואיים בקנדה ופרויקטים מניבים למגורים סביב טורונטו, שבהם מאות יחידות דיור.

 

טנוס הצעיר לא מסתפק בזה. "לפני כמה חודשים הקמנו גם חברה של עבודות גמר שמשתלבת עם העבודות של ב.ס.ט, והמקום שבו אנחנו יושבים (מרכז ב.ס.ט בקיבוץ יקום - ש"פ וד"ל) הוא מטה של חברה שמייבאת שיש מטורקיה, מסין וממצרים. החברה מגלגלת כיום מחזור של יותר מ־100 מיליון שקל".

 

אם התוכניות לשוק הנדל"ן יתממשו, אומר אליאס, הוא מתכוון להתפנות להשקעות בשווקים נוספים. "יש לנו תוכניות להשקיע פה גם בהייטק. התנסינו בעניין זה כשהשקענו בחברת גליל סופטוור בנצרת, שהוביל בעבר זאבי ברגמן. היא מעסיקה כ־90 מהנדסים, והתאהבנו בתחום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x