סגור

הקבלנים מזהירים: ענף הבנייה מידרדר בכל הפרמטרים, נדרש טיפול ממשלתי

צניחה בהיקף הקרקעות המשווקות והקרקעות הפרטיות שנמכרות לבנייה, ירידה במספר העובדים הזרים, ביטול תמ"א 38 וזינוק במחירי תשומות הבנייה - כל אלו רק מעצימים את המחסור בדירות ומעלים את מחיריהן, טוענים בהתאחדות; חלק מהפתרונות המוצעים על ידם: שיווק מסיבי של קרקעות, הבאת עובדים זרים והורדת מס השבח כדי לעודד מכירת קרקעות

מחסור בקרקעות, זינוק במחירי תשומות הבנייה, מחסור בעובדים, ירידה צפויה בהתחלות הבנייה, עלייה בביקוש לדירות וצפי לזינוק במספר משקי הבית החדשים - הם רק חלק מהפרמטרים שצפויים להוביל להמשך עליית מחירי הדירות; כך לפי נתונים שהוצגו בכנס הבינלאומי לבנייה ותשתיות של התאחדות הקבלנים בוני הארץ.
אמנון מרחב, מנכ"ל ההתאחדות שהציג את הנתונים, אמר כי אתגר הבנייה הוא אחד הגדולים שמדינת ישראל תידרש להתמודד איתו בשנים הקרובות. חיזוק לדבריו ניתן לראות בנתונים שלפיהם החל משנת 2018, אז שווקו כ-70 אלף יח"ד, נרשמה צניחה בשיווק שהגיעה עד ל-40 אלף יח"ד ב-2020, נתון הקרוב ברמתו לנתוני 2013. כתוצאה מהמחסור חל זינוק במחיר הקרקע ליח"ד. כך למשל בפתח תקווה מדובר בעלות של 960 אלף שקל ליח"ד לעומת כ-510 אלף שקל בשנת 2015, ובמודיעין עלות קרקע ליח"ד עומדת על 1.2 מיליון שקל - לעומת 621 אלף שקל ב-2015.
3 צפייה בגלריה
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אמנון מרחב
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אמנון מרחב
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אמנון מרחב
(צילום: יח"צ)
לפי מרחב, "גם בשוק הפרטי יש פחות קרקעות שמוצעות לשיווק, ובעלי הקרקעות מבינים שעדיף להם להמתין כי מחיר הקרקע רק עולה". בעקבות זאת, לפי נתוני ההתאחדות, מרכיב הקרקע הפרטית מתוך כלל הקרקעות שמקדמים לבנייה צנח מכ-40% בשנת 2014 לכ-15% בשנת 2020. מבחינת העובדים הזרים, יש מחסור של כ-30 אלף עובדים בענף הבנייה, ולכן לפי מרחב יש פגיעה "באמצעי הייצור מספר אחת, כאשר עיקר המחסור הוא במקצועות 'הרטובים' של טיח, ריצוף, טפסנות וכדומה".
כיום ישנם בישראל כ-14.2 אלף עובדים זרים ו-51.6 אלף עובדים מהשטחים - לעומת 15.8 ו-64.5 אלף בהתאמה ב-2019. כמו כן בענף עובדים כיום כ-198 אלף עובדים ישראלים. כנגזרת מהמחסור בקרקעות והירידה בהיקף הפועלים, יש ירידה בהתחלות הבנייה וגמר הבנייה, והקבלנים לא מצליחים לייצר דירות בקצב מספק. משך הזמן לבניית יח"ד התארך עם השנים והגיע לשיא שלילי של 31.5 חודשים, לעומת 24.9 חודשים בשנת 2011 ו-30.1 חודשים ב-2019.
3 צפייה בגלריה
אינפו התחלות הבניה על קרקע פרטית
אינפו התחלות הבניה על קרקע פרטית
(קרדיט: התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ענף הבנייה)
בנוגע להתחדשות עירונית הציגו הקבלנים את חוסר הוודאות שנגרם מההחלטה על סיומה של תוכנית תמ"א 38 החל משנת 2022. "ממשלת ישראל קיבלה החלטה להפסיק את תמ"א 38, ולטענתנו זו הפקרה של תושבי המדינה, שמונעים מהם מיגון נגד טילים ורעידות אדמה. הדרישה שלנו היא שממשלת ישראל תאריך את התמ"א", אמר מרחב.
פרמטר נוסף שהחמיר במהלך תקופת הקורונה הוא נושא עליית מחירי תשומות הבנייה, הן ברמה המקומית והן ברמה הגלובלית, והקבלנים טוענים כי חלק נובע מכך שהמדינה לא פותחת מחצבות ולא מייצרת את ההספק הנדרש בחומרי הגלם.
עוד התריעו הקבלנים מפני השתלטות של החברות הסיניות על פרויקטי תשתיות. לדברי יו"ר ההתאחדות, ראול סרוגו, "לסינים יש אסטרטגיה ברורה של השתלטות, והם נכנסים לכל מכרזי התשתית הגדולים וגם למכרזים פשוטים יותר. האסטרטגיה היא מחירים נמוכים עד ליצירת תלות מוחלטת בחברות הסיניות, ואסור לאפשר זאת. לחברות הישראליות יש את היכולת לבצע כל פרויקט, כולל פרויקטי תשתיות מורכבים".
3 צפייה בגלריה
אינפו השינוי במחירי הקרקע ליח"ד
אינפו השינוי במחירי הקרקע ליח"ד
(קרדיט: התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ענף הבנייה)
בצד הפתרונות אמר סרוגו כי על המדינה להימנע מלהעלות מס רכישה או להכביד במשכנתאות - כלומר לא לעסוק בצד הביקוש: "הממשלה צריכה לעסוק בצד ההיצע, הגיע הזמן שהטיפול יהיה בכיוון הזה. צריך להוסיף 30 אלף פועלים סינים, זה יקצר את משך זמן הבנייה ויוסיף משרות גם לישראלים. צריך להאריך את תמ"א 38, כך שהמגמה של העלייה בהיקף התוכניות, כפי שראינו בשנים האחרונות, רק תגדל. נכון לעכשיו יזמים לא חותמים עם דיירים על תמ"א 38 בגלל מגבלת הזמן".
מבחינת בעיית הקרקע אמר סרוגו כי כדי להתגבר על הצניחה בחלקן של הקרקעות הפרטיות יש להפחית לתקופה מוגבלת את מס השבח, כדי לתמרץ בעלי קרקע למכור כאן ועכשיו. "ההכנסות שיתקבלו מהבנייה יפצו על אובדן המס שהמדינה תוותר עליו", הוא אמר. המשימה, לפי הקבלנים, היא להגיע לשיווק של 40 אלף יח"ד בשנה על קרקעות מדינה, כך שהיצע הדירות יעלה בהדרגה וישוב לכ-70 אלף דירות בשנה.