סגור

בלעדי לכלכליסט
האוצר מקשה על מאוחדת לרכוש את בניין WE ב-350 מיליון שקל

בעקבות חשיפת כלכליסט על כוונת הקופה לרכוש את הבניין, באוצר הבהירו למאוחדת כי לא יאשרו את המהלך אם לא תוכיח היתכנות כלכלית והתייעלות כספית בעסקה. מעבר של הנהלות הקופות אל מחוץ לתל אביב עשוי להקטין את הגירעונות

משרדי האוצר והבריאות דרשו בימים האחרונים הבהרות מהנהלת קופת חולים מאוחדת בעניין העסקה לרכישת בניין משרדים בתל אביב. באוצר הבהירו כי לא יאשרו את המהלך אם הנהלת קופת החולים לא תוכיח היתכנות כלכלית והתייעלות כספית בעסקה, ביחס לחלופות אחרות.
בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי מאוחדת מנהלת משא ומתן עם יזמי בניין WE בדרך בגין בתל אביב לרכישת בניין, ששטחו 13 אלף מ"ר, תמורת 350 מיליון שקל. במאוחדת מתכוונים לשכן שם את מטה הקופה. העסקה טעונה אישור מצד הממשלה.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי כל המשרדים של קופות החולים השונות ממוקמים בתל אביב, חלקם בשכירות וחלקם בבעלות. כמו כן, כל קופות החולים מצויות בגירעון תקציבי שאף גדל בתקופת הקורונה. מהדו"חות של הקופות למחצית הראשונה של 2020 עולה כי למעט מכבי, כולן סיימו את הרבעון השני בגירעון. לכללית היה גירעון של 894 מיליון שקל (בעיקר בגלל הוצאות בתי החולים בתקופת הקורונה). ללאומית היה גירעון של 160 מיליון שקל, ולמאוחדת גירעון של 191 מיליון שקל.
2 צפייה בגלריה
יו"ר מאוחדת אייל גבאי
יו"ר מאוחדת אייל גבאי
יו"ר מאוחדת אייל גבאי. משמש דירקטור בחברה המחזיקה במגדל המאה בו יושבת היום מאוחדת
(צילום: אוראל כהן)
"הגירעון שהציגה מאוחדת גבוה באופן משמעותי ונדרשים צעדים משמעותיים על מנת להביא את הקופה לאיזון", נכתב בדו"ח של משרד הבריאות.

לא עוזבים את תל אביב

למרות נתונים אלה, ולאור הכיסוי הצפוי של גירעונות הקופות על ידי המדינה, במשרדי האוצר והבריאות לא דורשים מקופות החולים להעתיק את משרדי ההנהלות אל מחוץ לתל אביב, למשל על ידי מעבר לערים סמוכות כמו בני ברק, פתח תקווה וחולון, שם מחירי השכירות נמוכים יותר. מהלך כזה עשוי להפחית את הגירעון של קופות החולים בטווח הארוך.
אפשרות נוספת היא להורות לקופות למכור את הנכסים בתל אביב בהם שוכנים משרדיהן ולרכוש נכס בעיר זולה יותר. מהלך כזה עשוי להביא לחיסול הגירעון בטווח המיידי.
כל מעבר של מאוחדת מהמטה הנוכחי במגדל המאה בתל אביב ישפיע מהותית על הנכס. המגדל ברחוב אבן גבירול 124 מצוי בבעלות משותפת של אמות השקעות ואהרון רובינשטיין וכולל כמה קומות מסחר המושכרות ברובן למרפאות שירותי בריאות כללית. מעליהן יש מגדל משרדים בן 20 קומות שב־11 מהן נמצאים משרדי ההנהלה של מאוחדת, רובן בשכירות. שתי קומות מצויות בבעלותה של מאוחדת, ועל פי הערכות אמות רובינשטיין יבקשו לרכוש אותן.
2 צפייה בגלריה
תל אביב אבן גבירול מגדל המאה
תל אביב אבן גבירול מגדל המאה
מגדל המאה בתל אביב. מאוחדת מתפרסת על 11 קומות
(צילום: בלומברג)
במשרדי האוצר והבריאות הבהירו כי דמי השכירות שמשלמת מאוחדת במגדל הם גבוהים ולכן הנהלת מאוחדת נדרשת לבצע התייעלות כלכלית.

חשש לניגוד עניינים

בהקשר זה יש לציין כי יו"ר הדירקטוריון של מאוחדת אייל גבאי, שבעבר היה מנכ"ל משרד ראש הממשלה היוצא בנימין נתניהו, מכהן גם כדירקטור בחברת אמות השקעות. גורמים מקורבים לחברה הדגישו כי החלטות הנוגעות לשכירויות מעין אלה "כלל אינן נדונות בישיבות הדירקטוריון של החברה".
עזיבה של מאוחדת עשויה להותיר קומות ריקות במגדל, שכן מדובר במגדל מיושן שכבר היום קיימים בו מאות מ"ר ריקים של משרדי עורכי דין שעזבו למגדלים חדשים יותר. כמו כן, הנגישות למגדל נפגעה בשל עבודות הרכבת הקלה באבן גבירול.
מנגד, עזיבה של מאוחדת תאפשר לבעלי המגדל לבצע בו שיפוץ נרחב, ואף לגבש עבורו תוכנית חדשה שתכלול תוספת זכויות או שימושים נוספים. יש להניח כי אמות תרוויח בטווח הרחוק מפינויה של מאוחדת מהמגדל וכלל המשרדים בו, לטובת שדרוגו לרמות המאפיינות מגדלים חדשים יותר.
ממאוחדת נמסר בתגובה: "מאוחדת משקללת שיקולים כלכליים ותפעוליים ובוחנת את העסקה הכדאית ביותר עבורה לטווח ארוך. ההליך מנוהל במקצועיות ובשקיפות, כאשר כל המעורבים, לרבות היו"ר, גילו גילוי נאות ומלא בקשר לזיקות האפשריות שלהם ופועלים בהתאם להנחיות היועץ המשפטי. אין בכוונתנו לפגום בהליך המכרזי על ידי מתן התייחסות כלשהי לטענות שמעלים בעלי נכסים המבקשים לשרת אינטרסים שונים".