סגור

ענף מושבת: הפועלים הפלסטינים לא הגיעו לעבודה בבניין

המינהל האזרחי החליט אתמול לא לאפשר כניסה של פועלים מעל גיל 45, ורק 110 פועלים עברו היום דרך המעברים לישראל מתוך 65 אלף שעובדים באתרי הבנייה; ואם זה לא מספיק, מרבית הערבים הישראלים נשארו בבית בשל ההחלטה על שביתה; הקבלנים מתחילים לאבד סבלנות

ענף הבנייה מושבת הבוקר בשל היעדרותם של העובדים הפלסטינים, לצד מרבית הערבים הישראלים שנעדרו גם הם מהאתרים היום בשל השביתה. מנתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ עולה כי הבוקר הגיעו לאתרים רק 110 עובדים פלסטינים מתוך 65 אלף עובדי הענף. בנוסף לכך מרבית הערבים הישראלים אשר עובדים בעבודות הרטובות (טיח, ריצוף וכדומה), ומספרם נאמד בכמה אלפים נוספים, נעדרו היום מהעבודה בשל ההכרזה על שביתה כללית במגזר הערבי. מדובר במצב חמור בהרבה של ענף הבנייה בהשוואה לזה שאפיין את התקופות הכי קשות של ימי הקורונה, אז הגיעו לישראל כ-43 אלף עובדים פלסטינים.

1 צפייה בגלריה
פרויקט בנייה בראשל"צ
פרויקט בנייה בראשל"צ
פרויקט בנייה בראשל"צ, תמונת ארכיון
(צילום: דנה קופל)

בענף מבינים כי יום העבודה הנוכחי אבוד, אך החשש הגדול הוא לגבי מחר והימים הקרובים. הסיבה ללחץ של הקבלנים היא שכל יום של הקפאת הבנייה באתרים מסב להם נזק כלכלי אדיר, ומעבר לכך מקשה עליהם לתכנן קדימה. כך למשל כאשר מכינים את לוחות הזמנים להמשך הבנייה, מזמינים חומרים, משאיות בטון וכדומה, וכעת בשל ההקפאה הזמנית כולם נאלצים לדחות למועד לא ידוע את כל מה שכבר הוזמן. בענף חוששים כי זה יוביל לכאוס זמני ול"פקקים" גם כאשר הפועלים ישובו.
במינהל האזרחי מפנים את האחריות על קבלת ההחלטה לא להכניס את הפועלים הצעירים לישראל אל משרד הביטחון, אשר טרם עדכן אם ההחלטה מוגבלת בזמן.
בענף הבנייה עובדים כ-100 אלף ערבים, כ-65 אלף מהם פלסטינים והיתר ערבים ישראלים המועסקים במגוון עבודות בענף ובהן התקנות, מנהל עבודה וכדומה. לפי הקבלנים, חלק גדול ממנהלי העבודה כן הגיעו היום, וישנם הסינים שחזרו לעבודה, אך בטווח הזמן המידי לענף אין יכולת להסתדר עם לוחות הזמנים שהתחייב להם בלי כוח העבודה של הפלסטינים. כל יום של השבתה עולה לקבלנים כ-130 מיליון שקל.
המצב הטעון הוביל לתגובות סוערות בקרב הקבלנים, בעיקר כלפי השביתה של ערביי ישראל. לכך יש להוסיף את התסכול והכעס מהמצב הביטחוני. בכמה קבוצות ווטסאפ של קבלנים ויזמים הועלו קריאות לפטר את אלו שנעדרו - אך לצדם היו מי שהציעו לחרוק שיניים ולהמתין בסבלנות.
לדברי יהודה כתב - יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ - הפועלים הפלסטינים הם חוד החנית של העבודות הרטובות: "כשהם לא מגיעים גם אחרים לא יכולים לבצע את העבודות המשלימות שלהם. עובדים אצלנו פועלים במשך שנים כתף אל כתף, אלה לפעמים משפחות שלמות. אנחנו רוצים שימשיכו לעבוד איתנו, אבל ההסתמכות רק עליהם היא בעייתית. אנחנו מכירים את זה מהסגרים שיש מדי פעם בחגים. באופן כללי הענף צריך עוד 30 אלף עובדים זרים, שגם יחד איתם נוכל להעסיק את הפלסטינים כי אנחנו בפיגור אדיר".