סגור

בלעדי לכלכליסט
מכוני הבקרה יהפכו מחייבים החל מיולי הקרוב

מינהל התכנון הכריז על הפעימה הראשונה ברפורמה שתוציא את היתרי הבנייה מידי הרשויות המקומיות לגורמים מקצועיים

בשורה חשובה למשילות, לבטיחות ולאיכות התכנון בענף הבנייה בישראל: בעוד חודשיים בדיוק, ב־6 ביולי 2021, לאחר דחייה של שנים ארוכות, יהפכו מכוני הבקרה הפרטיים להליך מחייב ברישוי והקמה של מאות מבני מגורים בישראל, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בפעימה ראשונה ביישום אחת ההמלצות החשובות ביותר בדו"ח ועדת החקירה הממלכתית שהוקמה בשנת 2001, לאחר קריסת אולם האירועים ורסאי בירושלים ב־2001 ומותם של 23 בני אדם באסון.

הוולונטרי הופך למחייב

מכוני הבקרה הפרטיים יחליפו את הרשויות המקומיות בישראל בהמלצה למתן היתרי בנייה ועריכת בדיקות לביצוע הבנייה, בעיקר כדי לספק כתובת אחת שתישא בסמכות ובאחריות לבטיחות ולאיכות הבנייה בישראל. המהלך אמור לנטרל עד כמה שאפשר את מערך האינטרסים בתחום הבנייה, ומשום כך הוא גרר התנגדות מצד גורמים שונים בענף הנדל"ן וברשויות המקומיות.
2 צפייה בגלריה
אסון ורסאי קריסת תקרה
אסון ורסאי קריסת תקרה
התקרה שקרסה באולמי ורסאי
(צילום: מאיר פרטוש)
בשנים האחרונות הוקמו 6 מכוני בקרה פרטיים, אך הם עובדים משנת 2018 באופן וולונטרי בלבד. כעת יהפוך השימוש במכון בקרה לצעד מחייב בהוצאת היתר בנייה, אך הדבר יעשה בשתי פעימות. במסגרת הפעימה הראשונה ביולי הקרוב יחויבו לעבור במכוני הבקרה רק מבנים בני 2־9 קומות (עד 29 מטר), בעלי 6 דירות לפחות וללא חלק מסחרי. במסגרת הפעימה השנייה שנקבעה לינואר 2022 יחייבו בכך כבר את כל המבנים בישראל. עם זאת, במינהל התכנון מודים שההסתברות כי יספיקו להיערך לכך בתוך חצי שנה קלושה.


לאתר ליקויים לפני הבנייה
במשרד הפנים מדגישים כי הרפורמה נועדה לשפר את הבטיחות ואת איכות הבנייה בישראל, ולא לטפל במחירי הדירות הגבוהים או במשך הזמן הארוך לאישור תוכנית והקמת בניין בישראל. על פי נתוני מינהל התכנון, שבדק 58 בקשות להיתר שעברו בקרה במסגרת מכון, ב־27% מהמקרים נמצאו ליקויים חמורים, בעלי השלכות על יציבות הבניין, בטיחות אש ותברואה.
"הנתונים מוכיחים כי עבודת מכוני הבקרה הינה בעלת חשיבות גדולה מאוד לבטיחות המבנים, ותורמת משמעותית לשיפור איכות הבנייה על ידי איתור וגילוי ליקויים בשלב התכנון ובטרם החלו עבודות הביצוע", אומרת רות שורץ חנוך, סמנכ"לית רגולציה ברישוי ובנייה במינהל התכנון.
במסגרת הסדרת הפעילות מול מכוני הבקרה, קבעה המדינה כי יזמי הנדל"ן ישלמו אגרה למכון בסך 1,800־2,000 שקל עבור כל יחידת דיור.