סגור

מים עד נפש: ת"א לא תאשר עוד הקמת בריכות בדירות גן

ערר שהגיש חבר בקבוצת רכישה חושף שהעירייה הפסיקה לאשר בריכות בבתים משותפים בגלל תלונות שכנים וניהול מי גשמים. העורר: “בניינים סמוכים קיבלו היתר”

עיריית תל אביב הפסיקה לאשר הקמת בריכות שחייה בדירות גן שנמצאות בבתים משותפים ברובעים שמחוץ למרכז העיר, כך עולה מערר שהוגש לאחרונה לוועדת הערר של מחוז תל אביב.
בערר, שהגיש עו”ד מיכה גדרון, מתואר מקרה פרטי של פרויקט קבוצת רכישה בבניין בן 12 קומות ו־38 דירות ברחוב יערי 24 בשכונת כוכב הצפון בצפון תל אביב. העורר הוא בעל דירת הגן מחזיק בגינה בשטח של 529 מ"ר המוצמדים לדירתו, ולטענתו הוא בחר בדירה זו כי מלכתחילה תכנן להקים בחצר בריכת שחייה. בעל הגינה אף ציין כי עד לאחרונה איפשרה העירייה להקים בריכות שחייה כאלה, ובבניינים הסמוכים יש בריכות שחייה. "העורר הסתמך על כך שהוועדה המקומית אישרה עשרות היתרים להקמת בריכות שחייה צמודות בבתים משותפים, לרבות בחצר פרטית בבניין המצוי שני בניינים מערבה".
לאחר בקשתו להיתר בנייה להקמת הבריכה נמסר לבעל הדירה כי הקמת בריכת שחייה בדירת הגן נתונה לשיקול דעתה של הועדה המקומית, אך לצד זאת ציינו בוועדה את העמדה החדשה של מהנדס העיר לנושא הבריכות: "עמדת מהנדס העיר היא לא להמליץ על בריכות שחייה בחצר".
ההערכה היא כי הסיבה לעמדה הזו של היא החשש מתלונות שכנים על רעש ומטרדים העולים מבריכות שחייה. ואכן, כמו במקרים אחרים, הוגשו לבקשת ההיתר שבע התנגדויות מצד השכנים, אשר טענו כי הבריכה תגרום לרעש ולמטרדים ולהורדת ערך דירותיהם, וכי יש סכנה לקריסה של החניון אשר נמצא מתחת לחצר ולנזילות בו.
עוד נטען בערר כי הדיון המקורי בבקשה להיתר נדחה מדצמבר 2020 לחודש מרץ 2021. בערר העריכו שהעירייה המתינה לפרסום המדיניות החדשה שלה בנושא. בתחילת ינואר השנה הוצג בפני חברי ועדת המשנה לתכנון ובנייה תיקון הפרק העוסק בבריכות שחייה, ובו מוצג אחד מנימוקי העירייה מדוע אין לאשר בריכות כאלה. "המדיניות גובשה לאור עלייה משמעותית בפניות להקמת בריכות פרטיות בשטחים הפתוחים בבניינים משותפים, שטחים בעלי חשיבות לחוסן העירוני בהיבטים של ניהול מי נגר והפחתת החום העירוני באמצעות גינון ונטיעות”, נכתב במסמך. “בנוסף בריכות שחייה פרטיות בשטח פתוח גוררות בקשות לחיץ ולהפרדות מטעמי תקינה או רצון לפרטיות שאינן עומדות בקנה אחד עם עקרונות הוועדה המקומית לפיתוח המרווחים". בהמשך קווי הנחיות המדיניות נכתב "לא תומלץ בריכה בתחום המרווחים בשטח המוצמד ליחידה בבניין".
לפי הערר, חברי ועדת המשנה אכן אישרו את המסמך, אך איסור מוחלט להקמת בריכות שחייה אינו משתמע מהדיון. למרות זאת, נכתב בערר, ההנחיות שגובשו לאחר הדיון משקפות איסור מוחלט על הקמת הבריכות בשכונות הצפון. בהנחיות המרחביות שפורסמו בפברואר 2021 כבר נכתב: "לא תומלץ לאישור בריכה בשטחי החצר המוצמדים ליחידה בבניין", ולטענת העורר הושמטו מהן המילים "בתחום המרווחים", אשר הוצגו לחברי הוועדה ואושרו על ידם. על סמך הנחיות אלה הוא מעריך כי היו מאפשרים לו להקים את בריכת השחייה שביקש.
2 צפייה בגלריה
בריכה פרטית בבניין
בריכה פרטית בבניין
בריכה פרטית בבניין. המדיניות השתנתה לשכונות בצפון תל אביב
(צילום: שאטרסטוק)

2 צפייה בגלריה
עו"ד מיכה גידרון
עו"ד מיכה גידרון
עו"ד מיכה גידרון
(משרדי עורכי הדין מיכה גידרון)
העירייה הסדירה בעבר את נושא בריכות השחייה בבתים פרטיים, וכדי לקבל אישור לבריכה בחצר צמודה בבית משותף היה צורך לפרסם הקלה שמטרתה לברר את מידת ההפרעה שעשויה לייצר הבריכה. בהתאם למדיניות העבר, סבר בעל הדירה כי הוועדה המקומית לא יכולה לשלול באופן גורף הקמת בריכת שחייה בחצר צמודה בבית משותף היות שהחלטה כזו מהווה פגיעה בזכות הקניין.
ההנחיות המרחביות מחריגות את מרכז העיר והצפון הישן, שבהם מתאפשר לבנות בריכות בבתים משותפים. ההערכה היא כי הסיבה לכך היא מיעוט בקשות בשכונות אלה.
מעיריית תל אביב נמסר: “מאחר שהבקשה להקים בריכת שחייה בשטח חצר דירת גן בבית משותף ברחוב יערי 24 היא בניגוד למדיניות הוועדה לגבי הקמת בריכות שחייה בבתים משותפים בעיר, החליטה הוועדה לקבל את ההתנגדויות להקמתה ולא לאשר את הבקשה”.