סגור

בלעדי
ליצמן נגד מסינג: "אין דבר שהיועמ"ש של האוצר לא אשם בו. הכל הוא הורס"

שר השיכון יעקב ליצמן מצא את ה"אשם" במשבר הדיור. בישיבה מועצת מקרקעי ישראל תקף ליצמן את היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג וטען כי הוא זה שעוצר תקציבים ומונע שיווק קרקעות לבנייה

שר השיכון יעקב ליצמן פותח חזית נגד היועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג ומאשים אותו בעצירת תקציבים לקידום הבנייה למגורים ובמניעת שיווק קרקעות. בישיבת מועצת מקרקעי ישראל שעסקה בין היתר בדרישות התקציב של משרד השיכון ממשרד האוצר, תקף ליצמן ישירות את מסינג ואמר: "אין דבר שהוא לא אשם בו".


ליצמן, המכהן גם כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל – הגוף הקובע את מדיניות הקרקע של ישראל – זקוק לאישור תקציב ממשרד האוצר על מנת להוציא לפועל תוכניות כמו סבסוד מענקים בפריפריה, מימון של הקמת תשתיות, מימון הסכמי גג מול רשויות מקומיות ועוד.
יורי גמרמן, ראש מטה הדיור במשרד השיכון, ציין כי יעד השיווקים השנתי של רשות מקרקעי ישראל הוא קרקע ל־72 אלף יחידות דיור. יעד זה, שגמרמן מגדיר אותו "מאוד שאפתני" תלוי בעיקר במימון להסרת חסמי תשתיות מהאוצר מאחר שחלק גדול ממנו נמצא בפריפריה.
בשנת 2020, על רקע מגפת הקורונה והשיתוק הפוליטי, שווקו בסך הכל כ־27 אלף יח"ד, לעומת 56.3 אלף ב־2019, כלומר פחות ממחצית.

"עושה צרות"

בשנה האחרונה התעמת ליצמן לא פעם עם שר האוצר ישראל כץ בטענה שהוא עוצר תקציבים ולא מאפשר למשרד השיכון ולרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשחרר היצע קרקעות לבנייה. כעת, אולי נוכח הרגישות הפוליטית, נראה שליצמן מעדיף להפנות את האש לכיוונו של היועץ המשפטי של האוצר אסי מסינג.
באותה ישיבה של מועצת מקרקעי ישראל, שהתקיימה בחודש שעבר, אמר ליצמן: "מי שעושה את הצרות זה היועץ המשפטי של האוצר, ולא הממשלה. חד משמעית זה המצב. האוצר לא יביא פתרונות, אלא רק צרות".
צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים ומי שאחראי על תחום הנדל"ן והשלטון המקומי במשרד האוצר, אמר כי מסינג רק עושה את תפקידו, וליצמן השיב: "תפקידו של מסינג הוא לסכל כל מה שהוא יכול לסכל. היועץ המשפטי של משרד האוצר רק יודע להרוס כל דבר שהוא יכול".

1 צפייה בגלריה
מימין אסי מסינג ו יעקב ליצמן
מימין אסי מסינג ו יעקב ליצמן
מימין: אסי מסינג ויעקב ליצמן. "האוצר לא יביא פתרונות"
(צילום: אלכס קולומויסקי, לע"מ)

המועצה אישרה בישיבה האחרונה את הארכת הסכמי הגג עד סוף 2021, בעלות של כ־6 מיליארד שקל, אולם נציג קק"ל ונציג משרד ראש הממשלה דרשו לקיים עוד השנה דיון בנוגע להמשך ההסכמים. ליאור פרבר, סמנכ"ל פנים, תכנון ופיתוח במשרד ראש הממשלה, אמר: "הרכבת נוסעת ואנחנו לא נעצור את זה, אבל צריך לתת את הדעת על ההסכמים. אנחנו כמשרד ראש הממשלה פוגשים את הרשויות המקומיות אחר כך המון פעמים, כשהן נכנסות למצוקות בעקבות אותם הסכמים".
עד כה נחתמו הסכמי גג עם 32 רשויות מקומיות, אולם נתוני השיווקים והבנייה באותן ערים רחוקים מאוד מההבטחות בעת החתימה על ההסכמים.

גיבוי ממנדלבליט

מסינג סובל בשנה האחרונה מיחסים רעועים במיוחד עם שר האוצר ישראל כץ. שר האוצר, שמדיר את מסינג מישיבות, טען כי מסינג שיתף פעולה נגדו עם ראש אגף תקציבים הפורש שאול מרידור ומנכ"לית המשרד לשעבר קרן טרנר. בנובמבר פנה כץ ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בדרישה לזמן את מסינג לבירור בעקבות הדלפות לתקשורת.
מנדלבליט בתגובה הוציא מכתב תמיכה במסינג והגדיר אותו "משרת ציבור מקצועי ומסור". היועמ"ש הוסיף כי מסינג "פועל על פי אמות המידה הנדרשות והמחמירות החלות על עובדי מדינה בפרט בתפקיד החשוב והרגיש בו הוא נושא. מסינג הוא משרת ציבור מקצועי ומסור, ומפרוץ משבר הקורונה הוא עושה לילות כימים על מנת לסייע לממשלה לקדם את מדיניותה".