$
חדשות נדל

הגנת המצוקים: משרד רה"מ יבחן העברת הסמכויות לחברה הממשלתית הייעודית

בשל קשיים תקציביים של הרשויות המקומיות בטיפול בהגנה על המצוקים המתפוררים בתחומן, ודו"ח מבקר מדינה חריף בנושא, הורתה יו"ר ועדת הפנים והסביבה מיקי חיימוביץ' למשרד רה"מ לבחון שינוי ההחלטה - כך שהאחריות לטיפול במצוקים תועבר מהרשויות המקומיות לממשלה

שלומית צור 08:2126.08.20

חודש וחצי לאחר פרסום דו"ח מדאיג של מבקר המדינה בסוגיית ההגנה על המצוקים המתפוררים בחופי הים, במשרד ראש הממשלה בוחנים שינוי החלטת הממשלה המגדירה את טיפול הרשויות בתופעה. כך עולה מדיון שהתקיים אתמול (ג') בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ', בנושא התמודדות רשויות השלטון עם תהליכי הרס המצוק החופי.

 

 

 

בתום הדיון התבקש משרד ראש הממשלה לבחון שינוי החלטת הממשלה משנת 2011 בנושא, ולהודיע לוועדה על החלטתו בעוד שבועיים. זאת משום שבמתכונת הקיימת סוגיית ההגנה על המצוקים אינה מטופלת כראוי, והסכנה הנשקפת לחיי אדם, הולכת ומתגברת.

 

החלטת הממשלה משנת 2011, קבעה כי על ההגנות שיש לתכנן ולבצע בים, תהיה אחראית הממשלה - באמצעות החברה הממשלתית להגנה על מצוקים שהוקמה שנתיים לאחר מכן ב-2013, ועל ההגנות שיש לבצע ביבשה, יהיו אחראיות הרשויות המקומיות. דו"ח המבקר שפורסם ביולי האחרון, חשף כי בפועל ההגנות לא בוצעו, בעיקר על רקע היעדר תקצוב של הרשויות המקומיות לצורך ביצוע העבודות.

 

 

מצוק מתפורר, בית ינאי מצוק מתפורר, בית ינאי צילום: החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון

 

"אלה דיני נפשות" אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ', "לאורך 45 ק"מ של חוף הים, מאשקלון בדרון ועד חדרה בצפון, יש מצוק בלתי יציב בגובה של 10 עד 40 מטרים. ההזנחה בטיפול בנושא עלולה להביא למותם של אזרחים, כפי שקרה בבת ים, כאשר ילד בן 9 נהרג כתוצאה מקריסת סלעים. הזמן אוזל".

 ,

במשרד להגנת הסביבה, שתחתיו פועלת החברה הממשלתית להגנת מצוקים טענו בדיון כי בניגוד להגנות שמבצעת החברה הממשלתית בים בהצלחה, כפי שנעשה באשקלון, הבעיה מצויה בהגנות היבשתיות בתחום הרשויות המקומיות. "אין שום חסמים להגנות הימיות, אנחנו מתקדמים בקצב מהיר" אמרה סמנכ"ל תכנון במשרד להגנת הסביבה, גלית כהן. "לעומת זאת, ההגנות היבשתיות לא מתקדמות ברוב הרשויות המקומיות. המכשול העיקרי: חוסר תקציב".

 

חיימוביץ' ציינה בדיון, כי מאחר ובעית המצוקים היא בעיה לאומית, שאינה רלוונטית רק לתושבי הרשויות שבתחומן מצויים חופי הים, יש להתייחס לפתרון הבעיה ברמה הלאומית, ולהעניק לחברה הממשלתית להגנת מצוקים אשר הוקמה על מנת לטפל בסכנה, סמכויות ותקציבים לרבות ביצוע העבודות ביבשה במקומן של הרשויות המקומיות, ולא רק בים.

 

מנ"כלית החברה הממשלתית להגנת המצוקים, הילה ארנרייך, אמרה בדיון כי היא אינה מתנגדת להעברת הסמכויות המלאות לביצוע ההגנות היבשתיות מהרשויות המקומיות לחברה הממשלתית, אך ציינה כי ללא תקציב מתאים וסמכויות, החברה לא תוכל לבצע את המוטל עליה.

 

לשאלת חיימוביץ' האם הרשויות המקומיות מתנגדות לכך שהסמכות לביצוע העבודות ביבשה תילקח מהן, השיב ראש עיריית הרצליה משה פדלון, המשמש כנציג רשויות החוף, כי הן מסכימות למהלך. " 6 רשויות מקומיות לא יכולות להשקיע מעצמן תקציבים של מאות מיליונים בנושא", אמר פדלון. "אם 95% מהמגיעים לחופי הים של הרצליה אינם תושבי הרצליה, אז על המדינה לקחת אחריות וסמכות".

 

מנהל אגף תקצוב ופיתוח ברשויות המקומיות במשרד הפנים, סיון להבי, הסכים יש להעביר מהרשויות המקומיות את האחריות לביצוע ההגנות היבשתיות "יש פה משבר לאומי, כמו בעיית הבולענים בים המלח. רשות מקומית כמו עמק חפר לא יכולה לטפל במשבר בסדר גודל כזה. על הממשלה להתעשת. הממשלה יודעת לעבוד בשיתוף עם הרשויות, ממש כמו שהיא סוללת כבישים ומעבירה קווי רכבת".

 

ראש תחום פרויקטים במשרד ראש הממשלה, כפיר מצוינים, הודיע כי המשרד יבחן את ההמלצה להעביר את מלוא הסמכויות ומשאבים לחברה הממשלתית להגנת המצוקים. עם זאת, סייג ואמר כי בעבר כבר הוצעו פתרונות דומים שנתקלו בהתנגדות הרשויות המקומיות שעדיין נחושות לקבוע בעצמן כיצד ייראה החוף שבתחומן.

x