$
נדל

בלעדי לכלכליסט

צמצום סמכויות הוותמ"ל שאמורה להאיץ את הבנייה

לכלכליסט נודע כי הוועדה שהוקמה בשל עליית מחירי הדיור והניסיון להאיץ בנייה, תוגבל לארבעה תחומי עיסוק אסטרטגיים בלבד

אמיתי גזית 07:4802.08.20

טיוטה עדכנית של הוראת שעה בנוגע לוותמ"ל, אמורה לרסן את ועדת העל הממשלתית להאצת הבנייה. מהטיוטה שהגיעה לידי "כלכליסט" ותעלה להצבעה בוועדת שרים לחקיקה בעוד שבוע, עולה כי הממשלה תוכל להעביר לוותמ"ל עד 10 תוכניות בנייה למגורים בשנה אם הן בשטח פתוח, לא מיועדות לחרדים או ערבים ואינן לאורך ציר המטרו העתידי, וכל זאת רק אם אפשר לבנות בהן לפחות 2,500 דירות. הוועדה תתמקד גם במתחמים לאורך ציר המטרו העתידי, וגם זאת רק בעוד כ־3 שנים.

 

הוועדה שנוסדה ב־2014 בעקבות עליית מחירי הדיור, קיבלה סמכויות שאפשרו לה לעקוף את מוסדות התכנון. עפ"י הוראת השעה שפגה ביוני, לא הייתה מגבלה על מספר התוכניות שהועברו אליה ותנאי הסף לתכנון על שטח פתוח היו נמוכים, פוטנציאל לבניית 750 דירות. רבות מהתוכניות היו על שטחים פתוחים או חקלאיים, דבר שהוביל לביקורת מצד ארגוני הסביבה והחקלאים. כעת הממשלה מגבשת הוראת שעה חדשה המרסנת באופן דרמטי את פעילות הוועדה, במיוחד בשטחים פתוחים. טיוטה של הוראת השעה פורסמה להערות הציבור באמצע יוני, המסמך החדש שהגיע לידי "כלכליסט" כולל כמה שינויים שמרסנים אף יותר את הוועדה ומכוונים אותה לעיסוק בארבעה תחומים אסטרטגיים: חרדים וערבים, פינוי בינוי, מטרו ותוכניות ענק.

 

 

אריה דרעי אריה דרעי צילום: עמית שעל

 

קיצוץ דרמטי נוסף בסמכויות הוועדה הוא באשר לתוכניות בנייה למגורים לאורך ציר המטרו החדש שיועברו אליה. הניסוח החדש מגביל את הממשלה ומאפשר לה להעביר לתכנון מואץ רק מתחמים הסמוכים לתחנות המטרו העתידיות ורק לאחר שהן יוגדרו בתוכנית מתאר ארצית למרחב מערכת המטרו במטרופולין ת"א (תמ"א 70). מדובר בתוכנית שנועדה להגדיל ככל האפשר את נפח הבנייה לאורך המטרו, אותה החל מנהל התכנון לקדם רק השנה ועל פי הערכות היא תאושר סופית תוך שנתיים שלוש. תמ"א 70 תסמן את אזורי הפיתוח ומגבלות הפיתוח בהן, ורק לאחר שהיא תאושר יועברו לוותמ"ל תוכניות מפורטות לאותם מתחמים שסומנו בתמ"א. ציפוף הבנייה לאורך ציר המטרו נחוץ למימון הפרויקט משום שכ־30% מתקציבו יגיע ממיסוי שהממשלה תגבה מיזמים שינצלו את מלא זכויות הבנייה. הוא נחוץ גם תכנונית משום שהוא נועד לקרב כמה שיותר מקומות עבודה ובתי מגורים אליהם, לקצר את הפקקים ולהגדיל את היצע המגורים במרכז.

 

שינוי נוסף לעומת הטיוטה מיוני הוא תנאי הסף להעברת תוכנית בנייה המיועדות לחרדים. כעת מוגדר ישוב חרדי ככזה שבו לפחות 50% מתושביו חרדים. מצד שני, הנוסח החדש מאפשר להעביר לוותמ"ל גם תוכניות בנייה ביישובים שאינם חרדיים אם יש בהן יותר מ־1,000 דירות למגזר החרדי. בכך מנסה הממשלה ליצור ישובים מעורבים. זהו צעד מתבקש שנועד לעודד גם תעסוקה בחברה החרדית ועליו המליץ משרד הבינוי במסגרת תוכנית אסטרטגית לחברה החרדית. אלא שעד עתה המדינה לא הצליחה לשכנע ראשי ערים לקלוט בבת אחת קבוצה גדולה של חרדים.

 

השינויים התגבשו בעקבות דיונים בין המשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ ששואף לרסן את הוותמ"ל, למשרד האוצר שמבקש להמשיך ולהשתמש בוועדה שמאפשרת להגשים במהירות את מדיניות הממשלה. בתווך נמצא כמובן שר הפנים אריה דרעי שאמון על מנהל התכנון ובסופו של דבר הוא זה שמכריע. בחמישי בלילה הצדדים הגיעו להסכמות ותוכנן להציג את הוראת השעה לממשלה היום. אולם בשל ההחלטת ועדת השרים לחקיקה לא לקדם חקיקה שאינה נוגעת לקורונה, הדיון יידחה ככל הנראה בשבוע. 

x