$
חדשות נדל

סיכום 2018: רוב מיזמי הפינוי־בינוי נמצאים מחוץ לגוש דן

בשנה שחלפה זינק ב־54% מספר הדירות שהחלו להיבנות בפינוי־בינוי. לפי אתר מדלן, מחוז מרכז, עם ערים כגון נתניה ורחובות, הוא המוביל עם היתרים ל־1,134 דירות. במקביל חל צמצום בתמ"א 38 במסלול הריסה־בנייה

נמרוד בוסו 06:5801.01.19

אף שהדרך למימוש הפוטנציאל עוד ארוכה, שנת 2018 היוותה נקודת מפנה בענף הפינוי־בינוי. השנה שחלפה הסתיימה עם מתן היתרי בנייה ל־20 פרויקטים, מספר שיא בהשוואה לשנים קודמות. על העלייה בתפוקה מעידים גם נתוני הלמ"ס, שלפיהם ב־12 החודשים שבין אוקטובר 2017 ל־ספטמבר 2018 החלה בנייתן של 3,627 דירות במיזמי פינוי־בינוי, עלייה של 54% בהשוואה לתקופה המקבילה. 

 

 

בתוך כך משתנה גם שיווי המשקל בין שני המסלולים הכוללים הריסת מבנים ישנים ובניית חדשים. בעוד מיזמי הפינוי־בינוי מתרחבים במהירות, במיזמי תמ"א 38/2, הכוללים הריסה ובנייה, נרשמה ב־2018 ירידה של 23%, בהשוואה לשנה שקדמה לה, והם הסתכמו בכ־2,500 דירות בלבד.

     הדמיות: ביטמן בן צור אדריכלים, סטודיו OL

 

 

מפילוח גיאוגרפי של מיזמי הפינוי־בינוי שבנייתם החלה השנה, שנערך על ידי לוח הדירות מדלן, הכולל מידע על הנכס וסביבתו - עולה כי רוב הפרויקטים אמנם ממוקמים במרכז הארץ, אך באופן מפתיע רובם לא בגוש דן. מחוז תל אביב, הכולל את תל אביב־יפו ואת רוב ערי גוש דן, מדורג רק שני מבין המחוזות, עם 1,134 דירות. במחוז המרכז, הכולל את ערי "המעגל השני", כגון נתניה, רחובות ופתח תקווה, החלה בנייתן של כ־1,250 דירות.

 

 

מדובר בנתון מפתיע, שכן ההנחה היא שפרויקטים מסוג זה יבוצעו בעיקר באזורים שבהם שווי הקרקע גבוה יותר, כלומר בגוש דן. הסבר אפשרי לכך הוא שבערים רבות בגוש דן ההתחדשות העירונית מבוצעת ברובה במסלול "המתחרה", תמ"א 38/2, מה שמקטין את נתח הפרויקטים של פינוי־בינוי.

 

בדירוג לפי ערים מובילה תל אביב, שבה החלו להיבנות ב־2018 שלושה מיזמי פינוי־בינוי בהיקף כולל של 520 דירות. עם אלה נמנים פרויקט של אשדר ברמת אביב ג', פרויקט של ב.ס.ר יחד והחברה להתחדשות עירונית ביד אליהו ופרויקט נוסף בשכונת הדר יוסף.  

 

 

במקום השני ניצבת באופן מעט מפתיע חיפה, בזכות פרויקט אחד בלבד, אך רחב היקף, בשכונת נווה שאנן, שם בונה פרשקובסקי 484 דירות. במקום השלישי מדורגת נתניה, גם כן בזכות פרויקט גדול אחד, של אפריקה ישראל לבניית 388 דירות. בהמשך הרשימה גבעתיים (288 דירות), יבנה (286), ירושלים (220), רמת גן (163), בת ים (162), רעננה (154) ורחובות (152). עבור יבנה ורעננה זו השנה הראשונה שבה הן עולות על מפת הפינוי־בינוי.

 

לדברי רונן רוזנטל, מנהל מערכת מידענות והתחדשות עירונית במדלן, "מהנתונים אפשר לראות שפינוי־בינוי הוא עדיין משהו שקורה בצורה משמעותית בעיקר במרכז הארץ. מבין הפרויקטים שנמצאים כיום בבנייה, 84% הם במחוז מרכז ותל אביב, והם כוללים כ־2,400 דירות. כאשר מסתכלים על העתיד הקרוב, כלומר על פרויקטים שנמצאים בהליכי קידום בקשה להיתר, אפשר לראות שהמגמה הזו מתמתנת מעט, אבל מחוז מרכז ותל אביב עדיין כוללים את רוב הפרויקטים".

 

נתונים בלעדיים המגיעים מהממונה על חוק המכר במשרד השיכון מעלים כי שיעור העסקאות שהן תוצר של התחדשות עירונית היה משמעותי למדי ב־2018, ועמד על 13.3% שהם 2,807 דירות.

 

חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: "המספרים מראים שההתחדשות העירונית בישראל הולכת וצוברת תאוצה, בעיקר בשנה האחרונה בה הוקמה הרשות. אני גאה לציין שהפכנו לכתובת חשובה להסרת חסמים ולזירוז ההליכים התכנוניים עבור יזמים, ראשי רשויות ודיירים. בשנים הקרובות אנחנו עתידים לראות יותר ויותר פרויקטי התחדשות עירונית, ובכוונתנו להגיע לכל מקום הזקוק לחידוש מבניו הישנים. כך נשיג מיגון שיאפשר ביטחון פיזי עבור אזרחי ישראל וכן סביבת מגורים טובה יותר עבורם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x