$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

פקידים בכירים נגד יוזמת כחלון בדיור הציבורי: "לא יישארו דירות"

לדברי בכירים במשרדי האוצר והמשפטים, היוזמה למכירת דירות במחיר סמלי לדיירים ותיקים בדיור הציבורי חותרת תחת המאמץ והכספים שהושקעו בהגדלת מאגר הדירות. פקיד בכיר: "הדיירים יקבלו דירות, אבל איפה יגורו נזקקי העתיד?"

נמרוד בוסו 06:5514.05.18

יוזמת שר האוצר משה כחלון לאפשר מכירת כ־10,000 דירות במחיר סמלי לדיירי הדיור הציבורי הוותיקים, המתגוררים בדירות למעלה מ־20 שנה, מעוררת אי נחת בקרב הפקידות הבכירה במשרדי המשפטים והאוצר. הבכירים לא תוקפים את היוזמה באופן פומבי, אולם כמה מהם העבירו עליה ביקורת קשה בפני "כלכליסט".

 

היוזמה עדיין בשלבי גיבוש, אולם לפי הפרטים שפורסמו כחלון מתכוון לאפשר לדיירים בעלי ותק של 20 שנה ומעלה לרכוש דירות במחיר סמלי, תוך מחיקת חובות שכר דירה, אם נצברו. לפי הערכות, במסגרת היוזמה המקודמת בשיתוף מנהל רשות החברות יעקב (ינקי) קוינט, יימכרו כ־10,000 דירות, באופן שיצמצם את מלאי הדיור הציבורי מכ־55 אלף דירות כיום לכ־45 אלף דירות לאחר ביצוע המהלך.

 

מוקדי ההתנגדות למהלך במשרד האוצר הם אגף החשב הכללי ואגף תקציבים, שם מעריכים את שווי הדירות במיליארדי שקלים. אולם מעבר לשווי הכספי של הנכסים, בפקידות הבכירה רואים ביוזמה צעד שעשוי לפורר באופן סופי את רשת ההגנה המחוררת גם כך שמעניק כיום מאגר הדירות של הדיור הציבורי לאוכלוסייה הנזקקת.

שר האוצר משה כחלון. התוכנית המלאה טרם פורסמה שר האוצר משה כחלון. התוכנית המלאה טרם פורסמה צילום: יואב דודקביץ

 

"לא לקצץ בשיטת הסלמי"

 

"הצידוק שאנחנו שומעים למהלך הוא שיש כאן תיקון היסטורי, שיאפשר לאותה אוכלוסיה לקבל דירה", אמר אחד הגורמים ששוחח עם "כלכליסט". "אבל איפה המחשבה לטווח הרחוק, על מי שיזדקק לדיור הציבורי בעתיד? כבר כיום המלאי אינו מספיק והתורות מתארכים. לא נעים לומר, אבל בסופו של דבר השוכרים הוותיקים הם גם אלה שדירותיהם אמורות להתפנות מוקדם יותר. פטירת דיירים מאפשרת לאכלס בדיירים חדשים כ־1,000 עד 1,500 דירות בשנה. אם דווקא את הדירות האלה יוציאו מהמאגר עלולות להיות לכך השפעות קשות".

 

לדברים אלה מצטרף גורם במשרד המשפטים, שאמר כי המהלך מעלה "תהיות מאד משמעותיות". לדבריו, בשנים האחרונות המדינה עושה מאמצים כבירים כדי להגדיל את מאגר הדירות שלה, כולל מאבקים משפטיים נגד גורמים שהתנחלו בדירות שלא כדין. "המאמצים הללו נעשו כדי לגרד עוד כמה מאות דירות. החלטה למסור אלפי דירות לא מתיישבת עם המדיניות הזו", אמר.

 

 

עוד ציין הגורם כי עד כה לא התקבלה אף טיוטת החלטה מסביבתו של כחלון, "בכל מקרה, החלטה מסוג שכזה חייבת להיות מלווה בדיונים מעמיקים שיבחנו את ההשלכות שלה", אמר. "אם רוצים לקבוע שלא צריך דיור ציבורי בישראל, זו זכותה המלאה של הממשלה, אבל צריך לעשות זאת בצורה מסודרת, ולא לקצץ את המלאי עוד ועוד בשיטת הסלמי".

 

הקיצוץ הגדול

 

המהלך הנוכחי הוא גרסה מצומצמת של מהלך קיצוני בהרבה שנשקל בחודשים האחרונים בסביבת השר. במהלך הקודם, נשקלה העברת כל דירות הדיור הציבורי לבעלות הדיירים, מהלך שהיה מביא לחיסול דה פקטו של הדיור הציבורי בישראל. גם מהלך מצומצם זה יקטין משמעותית את מאגר הדירות הקיים.

 

מאגר הדירות שבידי המדינה דולל משמעותית מאז שנחקק ב־1998 חוק הדיור הציבורי, שאיפשר מכירת דירות בהנחות משמעותיות של עד 80% לדיירים. בעת חקיקת החוק, היו בידי המדינה כ־110 אלף דירות דיור ציבורי. החוק מ־1998 הוביל למכירה מואצת של הדירות בהנחה. זאת, יחד עם שנים ארוכות שבהן לא נוספו דירות למאגר, הביא את מספרן ל־55 אלף.

 

כמות זו רחוקה מלענות על הצרכים: כיום ממתינים בתור לדיור ציבורי קרוב ל־3,800 משקי בית הזכאים לפי תנאי משרד השיכון וקרוב ל־30 אלף משקי בית הזכאים לפי תנאי משרד הקליטה. במשרדי הממשלה חוששים שצמצום נוסף במאגר יחמיר באופן משמעותי את מצב הזכאים הממתינים.

 

במשרד האוצר סירבו להגיב לידיעה.

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "טרם נעשתה פנייה רשמית למשרד המשפטים בעניין המהלך המתואר ולהבנתנו מתקיים שיח בנושא בקרב הדרגים המקצועיים במשרד האוצר וברשות החברות הממשלתיות. מאחר שטרם נעשתה פנייה רשמית כלשהי אלינו, בשלב זה לא נוכל להתייחס לשאלות המשפטיות העולות מהמהלך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x