$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

מפעל רפאל היה פטור מארנונה יותר מעשור

מאז 2005 כבולות עכו וקריית ים בחוזה דרקוני המונע מהן לגבות ארנונה על מתחם בשימוש יצרנית הנשק. דו"ח חדש של משרד הפנים מציע שינוי

דותן לוי 08:4805.03.18

דו"ח חדש של משרד הפנים ממליץ לתקן עיוות ארוך שנים, שאפשר ליצרנית הנשק רפאל להימנע מתשלום ארנונה לעיריות עכו וקריית ים. במשך יותר מעשור, הסכם דרקוני בין רפאל לעיריות מנע מהן לדרוש שינוי במעמדו של מתחם מכון דוד ‑ שטח רחב ידיים המשתרע בין שתי הערים. כעת ממליצה הוועדה הגיאוגרפית במחוז חיפה לספח את השטח לעיריית קריית ים, ולחלק את הארנונה ממנו בינה ובין עיריית עכו.

 

מתחם מכון דוד, המאכלס מתקן ביטחוני סודי, מתפרס על כ־7,000 דונם במחוזות צפון וחיפה. דו"ח הוועדה הגיאוגרפית עסק ב־5,645 דונם מתוכם המוגדרים כשטח גלילי, כלומר שטח שאינו משויך לשום רשות מקומית, ולפיכך אינו מחויב בתשלום ארנונה. בשנת 1994 החליטה ועדת הגבולות להשאיר את השטח במעמד הזה כדי לא להטיל עול כלכלי על רפאל. אף על פי כן, עיריות עכו, קריית מוצקין וקריית ים התנגדו לכך, ובשנת 2004 ביקשו לספח חלקים מהשטח לתחומן.

 

השתלשלות האירועים בהמשך נחשפת בדו"ח: בשנת 2005 הצליחה רפאל להחתים את עיריות עכו וקריית ים על מסמך דרקוני, שבו מסכימות העיריות להשארת מכון דוד כשטח גלילי. תמורת הוויתור על ארנונה, המסמך מבטיח לכל אחת מהן פיצוי של 5.5 מיליון שקל בשנה. בסוף 2016, בעקבות ניסיון של ראש עיריית קריית מוצקין לדון שוב בשינוי מעמד השטח, הוגדל הפיצוי השנתי ל־12.5 מיליון שקל.

 

 

אלא שההסכם כלל סעיפים נוספים שכבלו את ידי העיריות, והרתיע אותן מהצעת שינויים במעמד השטח גם בשנים הבאות. "העיריות לא תפעלנה בכל דרך שהיא לשינוי מעמדם המוניציפלי של שטחי מכון דוד שאינם בתחום רשות מקומית כלשהי", נאמר בהסכם. אם יפרו את ההתחייבות, "העיריות ישיבו לרפאל בתוך 30 יום ממועד ביטול ההסכם סך של 8 מיליון שקל". תרחיש כזה הרתיע מאוד את הרשויות, ששתיהן נמצאות בגירעון, ואף הביא את משרד הפנים לספק להן ערבויות למקרה שרפאל תדרוש מהן להשיב כספים.

 

חברי הוועדה הגיאוגרפית מותחים בדו"ח ביקורת חריפה על הסעיף הזה. לדבריהם, הוא "מגלם את שעתוקה של אי־הסימטריות שביחסי הכוחות בין רפאל, הנהנית ממעמד מיוחד המקנה לה עצמאות כחברה העוסקת בביטחון לאומי, לבין הרשויות המקומיות המוחלשות הגובלות בה". הוועדה הגיאוגרפית ממליצה על שני צעדים: סיפוח כל שטחי מכון דוד לקריית ים; וחלוקת ההכנסות מארנונה בין הערים הסמוכות. בשנת 2018 יחולקו 36 מיליון שקל בין עכו לקריית ים, ובשנים הבאות, עד 25 מיליון שקל יתחלקו שווה בשווה בין עכו וקריית ים, והיתר יועבר לרשויות אחרות הגובלות במכון.

 

ההמלצות טעונות עדיין את אישורו של שר הפנים. השר דרעי אמר בתגובה ש"הוועדות הגיאוגרפיות מבצעות עבודה חסרת פניות לתיקון עיוותים היסטוריים ולצמצום פערים. לאחר קבלת תגובות הצדדים, נלמד את הדו"ח ונקבל הכרעה מקצועית".

 

מרפאל נמסר שמעמדם המוניציפלי של שטחי מכון דוד נקבע עם הפיכת רפאל לחברה ממשלתית, ושתשלומי רפאל עולים על תשלומי הארנונה שהיתה משלמת לו השטח לא היה אקס טריטוריאלי. "רפאל משלמת דיבידנדים למדינה, שעד היום נאמדים בקרוב ל־2 מילארד שקל. ניסיונם של ראשי הערים לקבל תקציבים נוספים מביא אותם להעלות טיעונים שונים ומשונים, ולא לעמוד בהסכם שנחתם כדת וכדין, וטענה שכביכול 'כפו' עליהם הסכם משוללת כל יסוד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x