$
חדשות נדל

ממגרש כדורסל לישיבה בצעד וחצי

עיריית בני ברק אישרה להקים מזנון לישיבה על קרקע ציבורית, בניגוד לחוק. רק אחרי ערעור של התושבים, שראו איך הישיבה לוקחת לעצמה שטח שנועד לכלל, בוטלה ההחלטה

דותן לוי 08:3514.09.17

היתר לפתיחת קיוסק בבני ברק כמעט ששימש לפתיחה של מזנון לתמידי ישיבה בלבד, שסגור לציבור הרחב. ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל אביב ביטלה היתר בנייה שאישרה הוועדה המקומית בני ברק ותוכנן לשמש קיוסק ברחוב רמז 6 בעיר במקום שבו ייעוד הקרקע הוא שטח ציבורי פתוח.

 

הבקשה אושרה במרץ 2017 וגררה התנגדות של תושבי השכונה. לפי התב"ע לקרקע אפשר היה להשתמש בה לגנים ציבוריים, מגרשי ספורט וכן קיוסק, בדומה לקיוסקים שאפשר לראות בערים אחרות כמו הקיוסקים על שדרות רוטשילד ובן גוריון בתל אביב. לטענת תושבי השכונה ההיתר ניתן למזנון ולא רק לקיוסק, ובהמשך המבנה שנבנה שם שימש כחדר אוכל המיועד לשרת את ישיבת קהילת יעקב הסמוכה, במבנה שעבורו ביקשו תוספות בניה. בערר טענו התושבים כי זו גזילת שטחי ציבור לטובת הרחבת מבנה הישיבה, שכן לציבור הרחב כלל אין גישה אל השטח.

 

הקרקע בבני ברק הקרקע בבני ברק צילום: ענר גרין

 

המבנה שאושר ממוקם בתוך קרקע ציבורית בשטח 2.3 דונם שמוחכרים לישיבה בבעלות פרטית. הבנייה אושרה בתחום המוחכר לישיבה ומהווה תוספת למבנה קיים מ־1964. המבנה שאושר הוא בשטח 94 מ"ר בצמוד לישיבה בשטח 203 מ"ר.

 

בהחלטה, ציינה הוועדה, כי הבקשה למזנון לתלמידי הישיבה חורגת מהוראות התוכנית ואי אפשר לאשר אותה. בהחלטה נכתב, כי במקום היה מגרש כדורסל אשר שימש את ילדי השכונה ונהרס על ידי הישיבה במסגרת עבודות הבנייה. עוד נכתב בהחלטה, כי רשות הרישוי המקומית הסירה את המלה "מזנון" מהבקשה ובהמשך ביקשה לאשר את המבנה בהגדרה של קיוסק בלבד. אלא שבוועדה ציינו כי מחיקת המלה מזנון לבדה אינה מספיקה, "עמדתנו היא כי מחיקת המלה 'מזנון' והחלפתה במלה 'קיוסק' אינה משנה, בכל הכבוד, את העובדה שבבקשה להיתר מתוכנן מזנון ולא מבנה העונה לתכלית של דוכנים".

 

עוד ציינו בוועדה כי "המבנה שאושר על ידי רשות הרישוי שבבקשה להיתר תוכנן לשמש ברובו כמזנון, הוא מבנה מחופה אבן בשטח של כ־94 מ"ר שבו חלונות ודלתות קטנים, והוא צמוד למבנה בשטח של כ־200 מ"ר המשמש כישיבה, וברובו תוכנן עבור תלמידיה כמזנון... ביקשנו לדעת האם אושרו 'קיוסקים' במקומות אחרים המיועדים לשצ"פ (שטח ציבורי פתוח, ד"ל) ברחבי העיר בני ברק, וזאת על מנת ללמוד על אופיים של עסקים דומים, אך נציג הרשות השיב כי לא קיימים קיוסקים אחרים בשצ"פים בבני ברק".

 

לסיכום נכתב, כי המבנה שהתבקש עבורו היתר אינו עונה על הגדרת קיוסק, "קיוסק מבטא את הכוונה לאפשר נקודה לממכר שתייה קלה, גלידות וכדומה.... ודאי שאין הכוונה למבנה בגודל 100 מ"ר". בוועדה גם שללו טענה של רשות הרישוי בבני ברק שלפיה גודל המבנה תואם את גודל השטח הציבורי, "לכאורה, אם נקבל את שיטתה של רשות הרישוי, בשצ"פ ששטחו 10 דונם יהיה ניתן להקים, לפי תוכנית המתירה תכלית של קיוסק בשצ"פ, מבנה ששטחו 400 מ"ר ולכנותו קיוסק".

 

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה, נדל"ן והתחדשות עירונית אמר בנושא כי "השאלה שצריכה להישאל היא האם נכון בכלל להחכיר קרקע המיועדת לשצ"פ לידי גורמים פרטיים, אשר עלולים לעשות בה שימוש לצרכים פרטיים - כפי שנעשה במקרה שלפנינו". שוב אמר שהמטרה של שטח ציבורי פתוח היא שהוא יישאר פתוח לטובת כלל הציבור, "ואילו כאן", אמר, "נוצלה העובדה שמדובר בתוכנית ישנה שחלה על שטח העיר, והרשות ניסתה לאשר בנייה של מזנון לטובת ציבור מסוים, שוודאי אינה תואמת את השימוש המותר".

 

"ראוי, כי הרשויות המקומיות תידרשנה לפעול להוספת הוראות בינוי לתוכניות ישנות, ולכל הפחות לאזורי שצ"פ, על מנת להימנע ממתן היתרי בנייה כלאחר יד. הדבר תואם את מגמת השקיפות ההולכת ומתרחבת, וגם ייתכן שיצמצם את הגשת הבקשות אשר אינן תואמות את הייעודים הכלולים בתב"ע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x