$
חדשות נדל

הצעת החוק לתיקון חוק החופים תעלה להצבעה בוועדת השרים ביום ראשון

ההצעה נועדה למנוע מצב שבו תוכניות שאושרו לפני חוק החופים יוכלו להיבנות מבלי שוועדות התכנון ידונו בהן מחדש; גם כיום מאיימות כ-50 תוכניות ישנות לפגוע בחופי ישראל

דותן לוי 09:2013.07.17

הצעת חוק לתיקון חוק החופים צפויה לעלות להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה ביום ביום ראשון הקרוב (16.7). מדובר על הצעת חוק של ח״כ דב חנין ועשרות ח״כים נוספים, אשר מטרתה לחייב בחינה מחדש של כל תכניות הבנייה בחופי ישראל שקיבלו היתר לפני שנת 2004 – מועד כניסתו לתוקף של חוק החופים.

 

 

 

 

חוק השמירה על הסביבה החופית (חוק החופים) לא חל באופן רטרואקטיבי, כלומר, תוכניות בניה ישנות אשר סותרות את חוק החופים יכולות לצאת אל הפועל גם כיום, למעלה מעשור לאחר שחוקק החוק. מסיבה זו, עדיין מאיימות על החופים בישראל למעלה מ-50 תכניות בנייה שקיבלו היתרים מהמדינה לפני שנת 2004, חלקן קיימות עוד מתקופת המנדט. התיקון המוצע לחוק דורש לבחון מחדש את כל תכניות הבנייה הישנות לפי הסטנדרטים התכנוניים והסביבתיים המתקדמים שנקבעו בחוק החופים המקורי.

 

חוף פלמחים חוף פלמחים צילום: דב גרינבלט

 

 

חשוב לציין כי כמה מהתוכניות שאיימו לפגוע בחופים כמו תוכנית לבנייה בחוף פלמחים וכעת התוכנית לבנייה בחוף אכזיב לא היו מאושרות בהתאם לחוק החופים. התיקון לחוק, שנוסח בסיוע ארגון ׳אדם, טבע ודין׳, זוכה לתמיכה רחבה בכנסת, אבל בפועל הערכה היא כי עומד להתקיים לגביו מאבק לא פשוט בוועדת השרים לענייני חקיקה, בשל אינטרסים שחלקם אינם רואים את טובת הציבור הרחב כערך עליון.

 

במקביל, הבוקר מתקיים דיון נוסף בבית המשפט המחוזי בחיפה, בעתירת אדם טבע ודין נגד תכנית הבנייה בחוף אכזיב, שהיא כאמור אחת מהתכניות הישנות שניצלו את הפרצה בחוק, ושיימנעו אם יאושר התיקון לחוק. תום פישר, אחד ממובילי המאבק בחוף אכזיב: "אם התיקון לחוק החופים היה עובר לפני 6 שנים, לא היינו צריכים היום להיאבק על הגן הלאומי חוף אכזיב. התיקון הזה ימנע את 50 המאבקים שבדרך".

 

ח״כ דב חנין, יוזם התיקון לחוק: "החופים שלנו הם לא נדל״ן. התיקון לחוק החופים ימנע את הפיכת חופי הים של כולנו לאתרי נופש ולשכונות לעשירים בלבד. אם התיקון לא יאושר, נמשיך לראות כאן מאבקים ציבוריים חזקים ומוצלחים שדורשים הגנה על כל חופי הים, ממש כמו בפלמחים ובאכזיב. אנחנו מבקשים כעת לעצור את ההפקרות הנדל״ניסטית ולסתום את הפירצה בחוק, שמאפשרת להתגבר על ההגנות והסטנדרט שיצר. רק כך נוכל למנוע את הנזק הכבד והבלתי הפיך שעלול להיגרם לסביבה החופית״.

 

עו״ד עמית ברכה, מנכ״ל ׳אדם, טבע ודין׳: "הצעת החוק הזו נועדה לשים קץ לאיומים על החופים שקמים עלינו חדשות לבקרים ולהבטיח שהחופים ישארו פתוחים לציבור הרחב. כאשר ניסחנו את הצעת החוק, לנגד עינינו עמדנו עשרות המאבקים הציבוריים והמשפטיים נגד בנייה על החופים, כמו מגדלי חוף הכרמל, פלמחים, סי אנד סאן ומאבקים שעדיין מתנהלים כמו המאבק למען חוף אכזיב".

 

לקראת ההצבעה בוועדת השרים, צפויה להתקיים הפגנה במוצאי שבת בחיפה, עיר מגוריו של שר האוצר כחלון, האחראי על מינהל התכנון. כמו כן, פעילי מגמה ירוקה יקיימו הפגנה נוספת ביום ראשון בירושלים, מחוץ לדיון ועדת השרים לענייני חקיקה.

 

מור גלבוע, מנכ״ל מגמה ירוקה: ״לא יעלה על הדעת שחופי ארצנו יימכרו לכל המרבה במחיר לטובת דיור יוקרה ומלונות פאר שוממים שיהפכו בהמשך, גם הם, למגורים לעשירים בלבד. כבר היום הבניה בקרבת החופים היא צפופה ומשאירה לכל אזרח במדינה כ-2 ס"מ חוף ים פתוח בלבד. חופי הים הם נכס אסטרטגי של כל אזרחי המדינה ללא קשר לשיוך פוליטי כזה או אחר. אנחנו מצפים מנבחרי הציבור שלנו שיפעלו בשיקול דעת ובחכמה כדי שגם ילדינו ונכדינו יוכלו להמשיך ליהנות מחופי ים נהדרים, פתוחים וטבעיים״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x