$
חדשות נדל

משרד האוצר: צניחה של 50% ברכישת דירות חדשות ביוני

לפי סקירת הכלכלן הראשי, משפרי הדירות עוברים לרכישת דירות מיד שנייה, ומשקל המשקיעים רשם ירידה לשפל חדש של 19.5% מסך העסקאות

דותן לוי 17:0208.08.16

צניחה של 50% ברכישת דירות חדשות ביוני האחרון, בהשוואה לחודש יוני אשתקד, כך לפי נתוני הכלכלן הראשי במשרד האוצר. לנתון העגום הזה מצטרפת ירידה של כ-40% בסך העסקאות בהשוואה לשנה שעברה, ובנוסף ירידה במשקל רכישות המשקיעים - רמת שפל היסטורית.

 

לצד זאת, בחודש יוני 2016 נרכשו 10.4 אלף דירות, גידול של 13% בהשוואה לחודש הקודם אשר נובע בעיקר מרכישת דירות יד שניה. נתוני משרד האוצר מלמדים כי משקל רוכשי דירה ראשונה בחודש יוני עלה ב-ב-0.3% בהשוואה לחודש הקודם, זאת על רקע שיווק מאות דירות במסגרת פרויקט "מחיר מטרה" בראש העין. עם זאת, אם מורידים את אזור המרכז (בו נכללת ראש העין), יורד משקל רוכשי דירה ראשונה בחודש יוני ב-1%, לשיעור של 41%.

 

בנוסף, רכישות משפרי הדיור רשמו גידול של 7% בחודש יוני, זאת בעיקר על רקע גידול חד, של 24%, ברכישות באזור ת"א. מנגד, בולטת ירידה חדה של 25% ברכישות משפרי הדיור באזור המרכז.

  

במקביל, משקל הדירות שמכרו המשקיעים נותר על שיעור גבוה של קרוב ל-30% מסך עסקאות דירות יד שניה. במונחים כמותיים הסתכמו מכירות אלו בחודש יוני ב-2.1 אלף דירות, גידול של11% בהשוואה לחודש הקודם. בפילוח גיאוגרפי בולט גידול חד במכירות המשקיעים באזור נתניה. כאשר 40% מסך דירות יד שניה שנמכרו באזור נתניה בחודש יוני הוחזקו בבעלות משקיעים, הרמה הגבוהה ביותר שנרשמה באזור זה בשנים האחרונות והשיעור הגבוה ביותר בהשוואה ארצית.

 

 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: עמית שאבי

 

באוצר ציינו כי רוב הרוכשים של דירות אלה (82%) הינם רוכשי דירה יחידה או משפרי דיור (64% מתוכם). כמו כן כותב הכלכלן הראשי בדו"ח שפרסם, כי ניתן למצוא מתאם גבוה בין שיעור הדירות שמכרו משקיעים באזור כלשהו לבין מיקומו של חודש זה בהשוואה היסטורית בסך עסקאות יד שניה באותו האזור. המשמעות היא שבניגוד לעבר, עת פעילות ערה בפלח השוק של דירות יד שניה חלה בעיקר על רקע גידול ברכישות המשקיעים, מאז נובמבר האחרון מכירות המשקיעים הן שקובעות במידה רבה את רמת הפעילות בפלח השוק של דירות יד שניה.

 

כשהאוצר סותר את הלמ"ס - למי להאמין?

 

מוקדם יותר היום (ב') פורסמה סקירת הלמ"ס שלפיה חלה ירידה של כ-20% בחודש יוני לעומת החודש המקביל אשתקד. הסתירה בנתונים הרשמיים של משרדי הממשלה והגופים הרשמיים השונים של מדינת ישראל אינה חדשה: מי שעוקב אחר הנתונים יודע כי ישנו חוסר תיאום משווע בין הדיווחים השונים. היעדר התיאום הגיע היום לרמות שונות של גיחוך ואבסורד בנתוני הרכישה של דירות חדשות. בעוד בפרסום נתוני הכלכלן הראשי דווחו על ירידה של 50% ברכישת דירות חדשות בהשוואה של חודש יוני 2016 לחודש יוני 2015, מנתוני הלמ"ס עולה כי מדובר בירידה של 21% בלבד. לאן נעלם הפרש של 30%? איש אינו יודע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x