$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הפיל הלבן של בני ברק נמכר ב־223 מיליון שקל

כמעט 20 שנה אחרי שהחלה בנייתו, נמכר מרכז דן בפינת ז'בוטינסקי ובן גוריון בבני ברק לקבוצת משקיעים חרדים בהובלת היזם יהודה עמר המגובה באנשי העסקים שוקי שרון והאחים ברונר

אביב גוטר 07:5715.06.16

זהו אחד “הפילים הלבנים” המפורסמים בארץ, באחד הצמתים המרכזיים בגוש דן: כ־16 שנים חלפו מאז שנקטעה בנייתו של מרכז דן בפינת הרחובות ז’בוטינסקי ובן גוריון בבני ברק, ומאז הוא ניצב כגוש בטון חשוף המפורסם בזכות השלט שתלתה עליו משפחת הרב רפאל הלפרין ז”ל: “לשון הרע, לא מדבר אליי”. אולם ל”כלכליסט” נודע שהסאגה סביב הפרויקט עשויה להתקרב לסיומה לאחר שקבוצת משקיעים בהובלת יזם הנדל”ן מבני ברק, יהודה עמר, זכתה לאחרונה במכרז ורכשה את הפרויקט ב־223 מיליון שקל.

 

שטח הקרקע של הפרויקט 10.4 דונם, ויש עליו זכויות בנייה של כ־50 אלף מ"ר למרכז מסחרי ו־50 אלף מ"ר למשרדים במגדל של כ־40 קומות. שורת סכסוכים בין רוכשי הקרקע גרמו לכך שהפרויקט שנהנה ממיקום מרכזי ומנגישות לתחבורה ציבורית לא מומש בזמן הגאות בנכסים המניבים, כשבינתיים בסביבתו נבנו מגדלי משרדים בולטים, בהם מגדלי בסר וצ’מפיון.

יהודה עמר יהודה עמר צילום: יריב כץ

 

עמר כבר רכש את הפרויקט ב־2007, כשחברת עמירים שבבעלותו וחברת עלרונט שבה החזיקו מרדכי גנץ, אלעזר קמפל ושאול ואהוד ריגר, רכשו את המבנה בכ־120 מיליון שקל. אולם בין החברות פרץ סכסוך והן אף הכריזו על פירוק שותפות. ב־2013 מינה בית המשפט כנאמן את עו”ד אמיר חן ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות’. לאחר ניסיון לגשר בין הצדדים, ערך חן לאחרונה מכרז שבו הוגשו ארבע הצעות, ובסופו עמר השיג שליטה מחודשת בפרויקט — בכפוף לאישור בית המשפט.

 

מרכז דן מרכז דן צילום: אוראל כהן

 

להערכת גורמים המקורבים לעסקה, הקבוצה שמוביל עמר כוללת שלושה אנשי עסקים חרדים משמעותיים: שוקי שרון והאחים ישראל ויעקב ברונר. שרון, שעל פי פרסומים שונים הונו נאמד בין 500 מיליון שקל למיליארד שקל, נחשב לאחד השחקנים המרכזיים בשוק תפוחי האדמה כשבמקביל הוא מחזיק בנכסי נדל”ן רבים. האחים ברונר עלו ב־2009 מבלגיה, שם הובילו את עסקי היהלומים והנדל”ן של משפחתם.

 

האחים ברונר מעורבים במגדלי בסר 3 ו־4, ובמתחם אסם בפתח תקווה. בעבר פורסם ששרון וברונר רכשו ביחד את הקרקע בעין כרם בירושלים שבהםמקודמת תוכנית לבניית 2,000 דירות.

 

עתה נותר לראות אם השותפות החדשה תתגבר על הקללה שכאילו הוטלה על המבנה. בעבר עמד במקום מחסן ירקות של תנובה, שמכרה אותו בסוף שנות ה־90 לאחים ציון ויהודה שאוליאן. השניים התקשרו בעסקת קומבינציה עם קבוצת יזמים שכללה את אפרים אליהו, האחים גואל וגדעון אברהמי, אלי עזר ורוברט רובינשטיין. סכסוך בין האחים ליזמים עצר את הבנייה.

 

בנק דיסקונט שהעניק לפרויקט אשראי שנאמד בכ־100 מיליון שקל הוביל בשנת 2000 למינוי כונס נכסים, שבמשך שבע שנים לא הצליח למכור את הפרויקט. ב־2007 רכשו עמירים ועלרונט את הפרויקט, אולם כאמור הוא נתקע בשנית.

 

בכל התקופה נותר הפרויקט מוזנח. עיריית בני ברק אמנם לא גבתה ארנונה מהשותפים כדי לעודד אותם לבנות, אולם המתחם גודר בגדרות פח שהפריעו להולכי הרגל. סמל להזנחה אפשר למצוא באופן שבו נתלה השלט של הרב הלפרין על המבנה. במשפחתו מספרים שחיפשו זמן רב את בעלי הקרקע ללא הצלחה. כשהתייאשה, פנתה לשומר במגרש שהרשה להם — עד שבעלי הקרקע יבקשו להסירו. השלט עדיין תלוי.

 

את תגובותיהם של עמר, שרון והאחים ברונר לא ניתן היה להשיג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x