$
ועידת הנדל"ן 2016
ועידת הנדל"ן 2016 גג עמוד

האם ההאטה בצריכה הגיעה לקניונים? "חג זה לא חג - היום הקניות נעשות שלושה ימים לפני במקום שלושה שבועות"

את הדברים אמר מנכ"ל קבוצת המשביר לצרכן רמי שביט בועידת הנדל"ן של כלכליסט. בחמש שנים אחרונות נפתחו 80 קניונים בישראל

אורנה יפת 14:4603.05.16

האם בועת הקניונים וריבוי שטחי המסחר עומדת להתפוצץ? אבי לוי, מנכ"ל מליסרון, לא חושש לומר שהקניונים שנפתחו בשנה האחרונה לא מצליחים. "אין ספק שיש בעיה עם הקניונים שנפתחו בשנה האחרונה", אמר לוי בועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט". "היחידי שנפתח בשנתיים האחרונות ומצליח הוא ביג אשדוד. יתר הקניונים שנפתחו, כולם, לא מצליחים. אם אתה לא בא עם בשורה חדשה אז אין סיבה לבוא אליך.

 

בחמש שנים אחרונות נפתחו 80 קניונים בישראל ובסך הכל יש בארץ 388 קניונים. נתונים אלה עולים מחברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן שחר. חברות הקניונים הגדולות הן מליסרון, עזריאלי וביג מרכזי קניות, שהגדילו שלושתן את הרווחים שלהם בשנה האחרונה, בעוד שרשתות האופנה, שמהוות את השוכרות העיקריות של אותן חברות נדל"ן, ממשיכות לדווח מנגד על ירידה במכירות ושחיקה ברווחיות.

 

 


 

 

 

לוי הוסיף: "קחו לדוגמה את הקריון (הקריון בבעלות מליסרון – א"י). נפתחו סביבו המון קניונים אבל אף אחד לא מגיע לתמהיל, ולחוויה שלו, ואין סיבה שצרכנים יסעו לקניון קטן שלא נותן שום ערך מוסף ולא ילכו לקניון גדול. הקניונים הגדולים עובדים בעוצמה וימשיכו להצליח. השוכרים שלנו, לצערי כי רב, הלכו ופתחו בכל אחד מהקניונים האלה חנויות, ומחזור המכירות שלהם באותם קניונים לא משאיר להם שום רווח. לא רק זאת, מכירות אלה נגסו בחנויות האחרות שהיו להם בקניונים ותיקים".

 

השאלה הנשאלת היא האם לנוכח הירידה במכירות אין מקום להורדת שכר הדירה בקניונים. לוי חושב שלא. "כשהמדינה תוריד את מחיר שכר העבודה, את מחירי החשמל ומחירי הארנונה, גם אנחנו נוריד את שכר הדירה. היות וזה לא קורה, אין שום סיבה שאנחנו נהיה החלוצים בעניין הזה", אמר לוי.

 

אבי לוי מנכ״ל מליסרון בועידת הנדל"ן של כלכליסט. "אין סיבה שצרכנים יסעו לקניון קטן שלא נותן שום ערך מוסף ולא ילכו לקניון גדול" אבי לוי מנכ״ל מליסרון בועידת הנדל"ן של כלכליסט. "אין סיבה שצרכנים יסעו לקניון קטן שלא נותן שום ערך מוסף ולא ילכו לקניון גדול" צילום: צביקה טישלר

 

מטרת הקניונים היא לייצר פדיונות גבוהים ככל האפשר, מה שמאפשר להם להעלות את שכר הדירה ולהציג לשוכרים שהקניון מצליח. זאת אחת הסיבות בגללה למשל הם לא מכניסים את רשת קופיקס אל בין כתליהם. אבי כץ, מייסד קופיקס, אמר בועידה כי מליסרון מתחילה לשנות מגמה, אבל בעיקר בכל הקשור לכניסת חנויות הסופרמרקטים, סופר קופיקס. לדבריו, "אמרתי לאבי לוי שאני רוצה לבוא אליו לפגישה ואחרי שני טלפונים נכנסתי לשני קניונים שלו. קופיקס מוריד מחיר בכל מקום שהוא מגיע אליו. ברחובות שיש קופיקס, הרחוב לא יחזור להיות מה שהיה. הכניסה של קופיקס לקניון מעולה אבל איפה מכניסים אותנו? בקומה שצריכה עידוד, הגדלת התנועה, במרתפים. בכל מקום שנכנסו החלה תנועה בקומה. החלו תורים".

 

לוי אמר כי הוא משתף פעולה עם אבי כץ. "ישבנו עם כץ ואנו משתפים איתו פעולה ובכל מקום שנוכל להכניס את סופר קופיקס נכניס. אין לנו מטרה להתחרות ברמי לוי או יוחננוף, אבל צריך לתת ללקוח תמהיל חנויות שיהיה לו איפה לקנות. חשוב לי שיהיה לצרכן סופר מרקט בקניון והוא לא יצטרך לצאת מהקניון מוקדם יותר כדי לעשות את הקניות אצל רמי לוי. גם את קופיקס אנחנו מכניסים לקניונים שלנו".

 

אבי כץ מאמין שהעולם משתנה והבועה תתפוצץ: "אי אפשר להשאיר את המהפכה מחוץ לקניון. אם היא לא תיכנס בדלת היא תיכנס דרך החלון. אם לא תשתנה עם העולם, המהפכה תתרחש בלעדיך".

 

 

אבי כץ מייסד קופיקס. "אי אפשר להשאיר את המהפכה מחוץ לקניון. אם היא לא תיכנס בדלת היא תיכנס דרך החלון. אם לא תשתנה עם העולם, המהפכה תתרחש בלעדיך" אבי כץ מייסד קופיקס. "אי אפשר להשאיר את המהפכה מחוץ לקניון. אם היא לא תיכנס בדלת היא תיכנס דרך החלון. אם לא תשתנה עם העולם, המהפכה תתרחש בלעדיך" צילום: צביקה טישלר

 

 

איתן בר זאב, מנכ"ל ביג, הסביר את הפער בין ביג לקבוצות המתחרות. קבוצת ביג ידועה כמי שגובה את שכר הדירה הנמוך ביחס לקניונים סגורים והעומס על השוכרים שלה נמוך מהעומס של שוכרי עזריאלי ומליסרון.  "עלות העסק שלנו נמוכה יותר, עלות הקרקע שלנו יותר נמוכה ועלות בניה יותר נמוכה, ומזה נגזר שכר דירה ודמי ניהול יותר נמוכים. לכן, הפדיונות אצלנו עולים משמעותית אז הסוחר מקבל עומסים יותר נמוכים ובהרבה מאד מקרים העומסים נמוכים מדי לדעתי. אנחנו רואים שנפתחים חוזים ארוכים של סוחרים שהם משלמים נמוך מידי. שמחדשים חוזים ורואים ששכר הדירה קופץ אתה מבין שלאורך השנים שכר הדירה היה הגון. אחת הדרכים להוריד שכר דירה היא להגדיל פדיונות. כששוכר פותח יותר מדי חנויות נוצרת קניבליזציה והוא נפגע. יקח עוד שנה שנתיים שלוש, ואנשים יבינו בסוף שהם צריכים ללכת למקומות בהם אפשר לייצר פדיונות".

 

 

מנכ״ל ביג מרכזי קניות איתן בר זאב. שכר דירה הוגן מנכ״ל ביג מרכזי קניות איתן בר זאב. שכר דירה הוגן צילום: צביקה טישלר

 

על פי נתוני ריס לשנת 2015, הפדיונות בקניונים עלו ב 2.5% אבל בפאוור סנטרים הם עלו רק ב 0.07%. בר זאב לא מתרגש מנהנתונים ויש לו גם הסברים. "בפאוור סנטרים (קניונים פתוחים) האופנה מהווה 30% מתמהיל החנויות והאופנה זה המגזר היחיד שמדווח בריס. לא רואים שם את סופר פארם, את חנויות החשמל, את הסופרמרקטים. הנתונים הפנימיים שלנו מראים מספרים אחרים והפדיונות שלנו בפאוור סנטרים עלו ביותר מהנתונים שמראה ריס. אבל יש בעיה. שמסתכלים על כל השוק רואים שהפדיונות זוחלים למעלה והרווחיות נשחקת כי התחרות קשה, ויש קונסולידציה בענף. בהמון חנויות השורה התחתונה מתכווצת כתוצאה מזה שבמסגרת התחרות הם חייבים להוריד מחירים בצורה משמעותית".

 

רמי שביט, הבעלים של המשביר לצרכן, מכיר את העובדות. החברה שלו היא אחת הקמעונאיות שסובלות מהתופעה הזו. המשביר לצרכן סיימה את 2015 בהפסד, ומגמת הקניות באינטרנט נוגסת בה כמו ביתר הקמעונאיות המתחרות. שביט עקץ את קבוצת עזריאלי שדיווחה הבוקר על רכישת אתר הקניות buy2 ואמר כי הוא לא מבין את הרציונל. "זה שעזריאלי קנו את buy2 אומר שהם מייצרים לעצמם תחרות. תהיה תחרות באינטרנט גם לתחום הנדל"ן".

 

שביט הצביע על המגמות השליליות בראייתו בענף: לפני שנתיים קיבלתי החלטה להתמקד בליבת העסקים שלנו, חזרתי לנהל את החברה וקיצצתי את המטה בחמישים אחוז.  התמונה לא פשוטה - הלקוחות מתפזרים על הרבה מקומות, חג זה לא חג - היום הקניות נעשות שלושה ימים לפני החג במקרה הטוב, ולא שבועיים שלושה כמו שהיה בעבר."

 

 

מנכ״ל קבוצת המשביר לצרכן רמי שביט. "חג זה לא חג - היום הקניות נעשות שלושה ימים לפני החג במקרה הטוב, ולא שבועיים שלושה כמו שהיה בעבר" מנכ״ל קבוצת המשביר לצרכן רמי שביט. "חג זה לא חג - היום הקניות נעשות שלושה ימים לפני החג במקרה הטוב, ולא שבועיים שלושה כמו שהיה בעבר" צילום: צביקה טישלר

 

"לביג אין מזגנים ובקיץ אנשים לא באים לפאוור סנטרים. אני אישית מאמין בקניונים ופחות בפאוור סנטרים. מאמין גם במרכזים שכונתיים. מחלק מהקניונים אנחנו יוצאים, בחלק מצמצמים ובחלק מגדילים חנויות. עזבתי את עזריאלי תל אביב כי קיבלתי כסף. היה לי חוזה לעוד 4 שנים. הקדמנו את היציאה שלנו וניכנס לחלק החדש שייבנה. קיבלנו 15 מיליון שקל שזה סכום שלא אקבל בעשר השנים הקרובות מפדיונות. נכנסתי לעזריאלי רמלה שעובד טוב והשינוי שעשינו הוא ברור."

 

שביט סיכם: "סיפור הקניונים זה היצע וביקוש. קניונים טובים יגדילו שכר דירה ופחות טובים יורידו שכר דירה. מערכות היחסים בין השוכרים למשכירים הם פשוטות – נגמר חוזה, נפתח חוזה חדש ומתחילים יחסים מחדש. לכולם ברור שאם הקמעונאים לא ירוויחו כסף גם בעלי הנכסים לא ירוויחו כסף. בעלי הרשתות מצמצמים פעילות עסקית. כולם מדברים על זה שיפתחו פחות חנויות ויסגרו חנויות מפסידות ויהיה זיקוק של העסקים. כולנו נצטרך לחזור לעבודה קשה ולהדק את החגורה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x