$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הממונה על חוק מכר דירות במשרד הבינוי: "אין ממונה ואין אכיפה"

בשיחה מוקלטת עם רוכשת דירה שהתלוננה לפניו מודה משה רובינשטיין, הממונה על חוק המכר דירות, שהחוק שמכוחו הוא פועל חסר שיניים ואינו מסייע לקונים כשקבלן מפר את ההסכם עמם. גם בימ"ש, הוא אומר, "לא עוזר ב־90% מהמקרים"

אמיתי גזית 06:5502.02.16

הממונה על חוק מכר דירות במשרד הבינוי משה רובינשטיין סבור שהחוק שעל אכיפתו הוא מופקד נעדר שיניים ואינו מגן באופן מספק על רוכשי הדירות. "95% מהבעיות של עם ישראל זה בחוק מכר הדירות, אבל אין ממונה ואין אכיפה. זו מערכות של תקנות בנייה שאין עליהן אכיפה. מי שצריך לאכוף את זה הוא בית המשפט והוא לא יאכוף את זה, זה שוק פרוע", אמר רובינשטיין בהקלטה שהגיעה לידי "כלכליסט".

 

את הדברים אמר רובינשטיין בשיחה עם יפית טל, שרכשה דירה בפרויקט מגדלי הלאום של גינדי החזקות בראשון לציון, ומנהלת זה כחצי שנה מאבק משפטי נגד החברה בטענה שמנהליה מסרבים להשתתף בהוצאות תחזוקת הבניין עבור דירות שטרם אוכלסו (ראו מסגרת). השיחה מציפה קשיים שאליהם חשופים רוכשי דירות חדשות שאין להם את הכלים להיאבק בחברה הקבלנית או ביזם.

 

לדבריו, החוק ‑ שמגדיר לקבלנים סטנדרטים בסיסיים של איכות בנייה ‑ אינו מסוגל לטפל בהפרות מצד קבלנים, כגון סעיפים מקפחים בחוזי מכר, איחורים במסירה או שינויים וליקויים במפרט שעליו סיכם המוכר עם רוכשי הדירה.

 

פרויקט מגדלי הלאום של גינדי החזקות בראשון לציון. רובינשטיין: "בית המשפט לא יאכוף את זה, זה שוק פרוע" פרויקט מגדלי הלאום של גינדי החזקות בראשון לציון. רובינשטיין: "בית המשפט לא יאכוף את זה, זה שוק פרוע" צילום: ענר גרין

 

עו"ד מיכה גדרון, מומחה בדיני מקרקעין, מסביר כי חוק המכר נועד גם להגן על המוכרים בכך שהוא מבטיח שקיפות בנוגע לתוצר הסופי שיקבל הצרכן, משום שהוא מחייב כל קבלן לצרף מפרט טכני מדויק לדירה. אלא שלדברי רובינשטיין, האכיפה מתאפשרת רק באמצעות פנייה לבית המשפט, ו"זאת דרך ארוכה ורבים לא הולכים בה". לדעת גדרון, ברוב המקרים אין תביעה משום שההפרות של מוכר הדירה קטנות ולא שווה ללכת לתביעה בגללן. "לא תלך לתביעה על איחור בחודשיים... זה מה שקורה ב־90% מהמקרים. חריגות קיצוניות מגיעות לבית המשפט".

 

לדברי רובינשטיין, זה כארבע שנים פועלת ועדה הכוללת נציג של משרד המשפטים, משרד הכלכלה ומשרד הבינוי, במטרה להרחיב את סמכויותיו של הממונה על החוק ולמעשה לתת לו כלים לאכיפה, אלא שהליכי החקיקה מתקדמים לאט: "החלפנו שני מנכ"לים בוועדה, היו לנו בחירות באמצע, ואת יודעת מה נעשה בזמן בחירות. בקיצור נכון להיום יש שם עוגה חצי אפויה".

 

התיקונים לחוק צריכים לעבור למשרד המשפטים כדי שיכין אותם להליכי החקיקה בכנסת, אולם רובינשטיין מטיל ספק באשר לתוצר הסופי, שכן לדבריו הכנסת עתידה לשנותו עד כדי נטרולו בעקבות לחץ מצד הקבלנים. "ואיך היא (הצעת החוק, א"ג) תעבור בכנסת כאשר ברור לך שהקבלנים לא יאהבו את זה? אז אין לי אפשרות לדעת מתי ייגמר, והעיקר איך יסתיים החוק, ומה הסמכויות שתהיינה". גם בנוגע למפרט הטכני שהקבלנים מחויבים לצרף לחוזה, יש לרובינשטיין השגות, ובשיחה הוא רומז כי יש מקרים שבהם הבנייה אינה תואמת מה שהובטח לדייר: "אם אני אכתוב דירת דופלקס וזה בסוף דירת מרתף, אף אחד לא יבוא אליי בטענות".

 

ממשרד הבינוי נמסר בתגובה: "שנים רבות חוק המכר נותר חלקי וחסר. החוק היום מביא פעמים רבות לפגיעה ברוכשי הדירות, המתנודדים עם הסדרים לא הוגנים המוכתבים להם בחוזה מכר הדירה. שר הבינוי והשיכון הנחה לקיים עבודת מטה לניסוח תיקוני חקיקה שמטרתם הסדרת מערכת היחסים בין רוכשי הדירות לבין קבלני הדירות".

 

ממשרד הבינוי נמסר בתגובה: "שנים רבות חוק המכר נותר חלקי וחסר. החוק היום מביא פעמים רבות לפגיעה ברוכשי הדירות, ביניהם זוגות צעירים, העומדים בפני עסקה דרמטית לראשונה בחייהם ומתנודדים עם הסדרים לא הוגנים המוכתבים להם בחוזה מכר הדירה. שר הבינוי והשיכון הנחה לקיים עבודת מטה לניסוח תיקוני חקיקה שמטרתם הסדרת מערכת היחסים בין רוכשי הדירות לבין קבלני הדירות. עבודת המטה מתקיימת בימים אלה ממש, ובמסגרת זו, נבחנים תיקונים שונים על ידי גורמים מקצועיים. ההחלטה תובא בפני קבינט הדיור בקרוב ותפורסם בציבור".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x