$
חדשות נדל

ועדות התכנון המקומיות יוכלו לאשר את הגדלת השטח הבנוי ב־20%

הוראת השעה הזאת היא צעד משלים להקלות אחרות שכבר אושרו, ולפיהן אפשר להגדיל במגרשים האלו את מספר יחידות הדיור ב־30%

אמיתי גזית 06:5522.12.15

שר האוצר משה כחלון מקדם באמצעות מינהל התכנון שבמשרדו הוראת שעה חדשה, שתמסור לידי הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה ברשויות המקומיות את הסמכות לאשר תוספת של 20% שטחי בנייה שתוכניותיהם אושרו אך הבנייה בהם לא החלה.

 

הוראת השעה הזאת היא צעד משלים להקלות אחרות שכבר אושרו, ולפיהן אפשר להגדיל במגרשים האלו את מספר יחידות הדיור ב־30%. עד כה, הגדלת מספר יחידות הדיור באה על חשבון גודלן של הדירות, והוראת השעה שמקדם כעת כחלון אמורה לספק מענה לכך.

 

הוראת השעה החדשה, שבה דנה אתמול הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, תהיה תקפה למשך חמש שנים. כמו כן, נוסף להגדלת השטח הבנוי היא קובעת כי מחצית הדירות שיתווספו לבניין כתוצאה מהגדלת השטח הבנוי יהיה דירות קטנות של עד 75 מ"ר. הוראת השעה גם מבהירה כי תוספת השטח לא תפרוץ את מעטפת הבניין, ותתאפשר רק ביישובים עירוניים שבהם אושרו תוכניות לבנייה רווייה.

 

לדברי ראש מינהל התכנון בינת שוורץ, הוראת השעה תדרבן יזמים לממש תוכניות על הקרקע שבבעלותם משום שנוסף לכך שההוראה מוגבלת בזמן - ועל כן היזמים צריכים להזדרז כדי ליהנות ממנה - היא גם קובעת שיש לזרז את ההליך הבירוקרטי שמאפשר את הוספת הדירות.

 

משום שתוספת השטח כרוכה בהגדלת תשלומי היטלי ההשבחה, ההוראה גם תכניס כסף לרשות המקומית, ואותו היא תוכל להשקיע בהקמת תשתיות מתאימות אשר ישרתו את הדירות החדשות.

 

מכיוון שכחלון מבקש לאשר את הוראת השעה במהירות, מחר תתקיים ישיבה נוספת של הוועדה ובה יישמעו הסתייגויות מההוראה החדשה. כך, מקווה כחלון כי עד סוף השבוע ההוראה תגיע להצבעה במליאת הכנסת.

 

ראש מטה הדיור במשרד האוצר אביגדור יצחקי הסביר לנוכחים בישיבת הוועדה אתמול את מהותה של הוראת השעה, אך גם סיפק כמה אמירות מסקרנות. יצחקי הבטיח כי 2016 תהיה שנה של "התחדשות עירונית. זאת תהיה הבוננזה של השנה הבאה והיא תעבוד גם בפריפריה".

 

אחת מישיבת קבינט הדיור אחת מישיבת קבינט הדיור צילום: עמית שאבי

 

עוד הוא סיפר כי בימים אלו הוא עומל על חקיקה שתאפשר להעביר תוכניות של התחדשות עירונית למסלול התכנון המהיר של הותמ"ל (ועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור). יצחקי הצהיר כי בשבועות הקרובים יחתום האוצר על הסכמי גג עם עיריות הרצליה ונתניה.

 

בישיבת הוועדה אמר כחלון כי הוא בוחן את האפשרות לשנות את מכרזי מחיר למשתכן בפריפריה משום ש"יש קשיים". לדבריו, "אנחנו לא מתעלמים מזה. גם אם צריך להכניס את היד לכיס - לא נהסס לעשות זאת כדי לשנות את השיטה, כדי שגם זוגות צעירים תושבי הפריפריה יוכלו לקנות דירה".

 

כחלון אמר כי הוא גם בוחן את האפשרות להגדיל את שיעור תושבי הרשות המקומית שיהיו זכאים לרכוש דירה בפרויקט מחיר למשתכן שייבנה במקום מגוריהם. "ביקשתי מאנשי רשות מקרקעי ישראל לבדוק את האפשרות. זה בדיוק כמו שיש בן ממשיך בקיבוצים ובמושבים. אני חושב שזה זה סוג של צדק".

 

לפי החלטת מועצת מקרקעי ישראל, במכרזי מחיר למשתכן 20% מהדירות מוקצות לבני המקום.

 

ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר מקבוצת אשטרום שנכח בדיון, העריך כי הוראת השעה החדשה תגרום לעיכוב בהליכי הבנייה: "אני חושב שעד שיחוקק החוק החדש תהיה עצירה בתהליכים שמתקדמים היום. למה שיזם יקדם פרויקט אם יכול להיות שבעוד כמה חודשים הוא יוכל לבקש בגינו הקלות?".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) העירה כי התהליך של ציפוף עירוני הוא נכון, אך הביעה התנגדות לדרך ההקלות: "הקלות הפכו להיות טייס אוטומטי. מה עם היכולת של הציבור להתנגד? אלה דברים שקיימים בתוכניות רגילות אבל לא בהקלות. מה נעשה עוד 10-20 שנה? מערכת התכנון עוברת טלטלות. כל פעם שמים טלאי חדש. בואו נשמור על מערכת עם איזונים ובלמים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x