$
נדל

חוות דעת חדשה של היועמ"ש תתקע שוב את תמ"א 38

לפני כחודש המליצה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לאמץ פרשנות המאפשרת בנייה מקסימלית בתמ"א 38, וקבעה כי יש ליישמה כבר בתקופת הביניים עד לאישורה. כעת המשנה ליועמ"ש מודיע כי להמלצה בנוגע לתקופת הביניים אין תוקף משפטי

אמיתי גזית 08:2001.12.15

חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה עלולה לעכב למשך זמן רב פרויקטים של הריסה ובנייה מחדש בתמ"א 38 לאחר שתפגע ברווחיות של היזמים.

 

המחלוקת הממושכת בין היועמ"ש לבין משרד האוצר בנוגע לתמ"א מחריפה כעת בעקבות מכתב ששלח המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, לשלטון המקומי. בעוד האוצר מבקש להחיל את הפרשנות המרחיבה לתמ"א, שלפיה גודל הקומות נקבע לפי המקסימום שהתוכנית מאפשרת, היועמ"ש תומך בפרשנות המצמצמת שלפיה גודל הקומות מחושב לפי הבניין הקיים. ב־3 בנובמבר רשם לכאורה האוצר ניצחון במאבק כאשר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שבראשה אביגדור יצחקי יו"ר מטה הדיור באוצר, החליטה להפקיד תיקון לתמ"א 38 לפי הפרשנות המרחיבה, תוך שהיא ממליצה כי יש ליישם את ההחלטה גם בתקופת הביניים עד לאישורה הסופי. אלא שכעת המשנה ליועץ המשפטי קובע כי ההמלצה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה פורסמה בניגוד לסמכותה ולכן אין לה תוקף משפטי. מכתבו של קמיניץ נשלח לפני שבוע לשלמה דולברג מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, ולעוזי סלמן יו"ר איגוד היועצים המשפטיים לשלטון המקומי.

 

ממועד ההפקדה של התוכנית יש תקופה של כחודשיים במהלכם גופים שונים והציבור הכללי יכולים להגיש התנגדויות לאותו תיקון. אחר כך יחלפו עוד כמה חודשים בהם צריך להתקיים בירור של ההתנגדויות, ורק אז יכולה להחליט המועצה הארצית האם לתת תוקף לתיקון, לשנותו או לבטלו לחלוטין. בשל חשש כי בתקופה זו חברות בנייה יעצרו פרויקטים, המליצה המועצה הארצית למוסדות התכנון לפעול כבר עתה על פי הוראות התיקון.

 

תמ"א 38 (ארכיון) תמ"א 38 (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

במכתבו מסביר קמיניץ כי מוסדות התכנון יכולים להנחות מוסדות הכפופים להם רק באמצעות הוראות תוכנית, ואילו המלצת המועצה הארצית אינה כזו לפיכך ו"למעשה נעדרת 'הנחיית' המועצה הארצית בעניין זה תוקף משפטי מחייב", כתב. בנוסף מסביר קמיניץ, כי ההליך התכנוני לא הושלם וממילא הוראות התוכנית יכולות להשתנות בתקופת ההפקדה.

 

על פי החוק, למוסדות התכנון יש סמכות לאשר בקשות הסותרות את עמדת היועץ המשפטי לממשלה ובתנאי שהן תואמות את הוראות התמ"א. אלא שאם הדבר יתגלגל לבית המשפט צפוי כי המדינה לא תגן על אותו מוסד תכנון. ועדות מקומית לתכנון ובנייה של רמת גן וגבעתיים הודיעו לאחרונה כי יפסיקו לדון בהיתרים לתמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה מחדש. גם חברות בנייה הודיעו כי הקפיאו פרויקטים מחשש כי הפרשנות החדשה, המצמצמת, תפגע ברווחיותם. אולם בעקבות התוכנית שהפקידה המועצה, חזרו בהם מכך.

  

 

אבל קמיניץ מבהיר במכתבו כי כל עוד לא יהיה תקף התיקון הוא לא יגן על החלטות המבוססות עליו בבית המשפט. "מצאנו כי מן ההגינות לציין כבר כעת, כי שככל שיגיעו תיקים נוספים להתדיינות בבתי המשפט, עמדת המדינה תיוותר על כנה ולפיה החלטות למתן היתרים על בסיס חישוב של 'בניין רעיוני' (ניצול מלוא זכויות הבניין, א"ג) או 'קומה רעיונית' לא יכולות לעמוד".

 

המכתב נשלח ליועצים המשפטיים לשלטון המקומי, הם אלה שמנחים את מוסדות התכנון באשר למשמעות המשפטית של החלטתן. לפיכך אפשר להעריך כי כל מוסדות התכנון יישרו קו עם עמדתו של קמיניץ.

 

כתוצאה מכך גוברת הערכה כי כמות הפרויקטים של תמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה מחדש תצטמצם ופרויקטים שכבר יצאו לדרך יעצרו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x