$
חדשות נדל

הממשלה נערכת להאריך את שהות פועלי הבניין הטורקים בשלוש שנים

החלטת ממשלה להימנע מהסכמים שיביאו לניצול עובדים על ידי קבלני כוח אדם זרים הותירה אותה בלי עובדים סינים, ועם הסכמים מול ממשלות רומניה, בולגריה ומולדובה שהניבו רק כ־2,000 עובדים. כעת נדרשת הממשלה לפעולות אד הוק נוספות

אמיתי גזית 06:5225.10.15

הממשלה תצביע היום על הצעת החלטה לאפשר לחברת הבנייה הטורקית יילמזלר הפועלת בארץ מ־1995, להמשיך לפעול למשך שלוש שנים נוספות, זאת לאחר שבאמצע נובמבר צפוי לפוג תוקף החוזה איתה. הסניף הישראלי של החברה, מעסיק כ־1,200 עובדים טורקים ומתמחה בבניית שלד במגדלים. מחסור בכוח אדם בתחום זה הפך את החברה לכוח העבודה העיקרי בבניית רבים מהמגדלים החדשים הנבנים כיום בתל אביב.

 ב־2002 החלה החברה, היחידה המעסיקה פועלי בניין טורקים בארץ, לפעול במסגרת הסכם Offest (רכש גומלין) בין ממשלת טורקיה לממשלת ישראל. המשכורות של הפועלים נחשבו רכש גומלין של ישראל בתמורה לעסקה ביטחונית. בשנים האחרונות אפשרה הממשלה להגדיל את כמות העובדים המועסקים ב־50% מ־800 ל־1,200.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: אוהד צויגנברג

 

במשרד האוצר מעוניינים לאפשר לחברה להישאר בארץ בשל הרצון להגביר את קצב הבנייה למגורים. בהצעת ההחלטה נכתב כי הארכת המשך שהייתה של החברה חשובה גם כדי לאפשר לה לסיים פרויקטים שבהם היא כבר עוסקת. בנוסף, יש הערכות כי צפוי מחסור בעובדים לבניית עיר הבה"דים בנגב, וגורמים בענף סבורים כי עובדי החברה יוכלו לסייע גם שם.

 

על פי הצעת ההחלטה, במטרה להשוות את תנאיה, תידרש יילמזלר לשלם דמי היתר להעסקת עובדים זרים והחל מ־2016 גם מס מעסיקים כפי שנדרשים תאגידי כוח האדם. בנוסף, על פי יוכלו עובדיה לעבור לעבוד בתאגידי כוח האדם, כפי שהדבר מותר לעובדים זרים אחרים בענף.

בענף הבנייה בארץ יש כ־7,000 עובדים זרים המהווים כ־5% מכוח האדם בענף הבנייה. בעשור האחרון צומצמה מכסת העובדים הזרים מתוך כוונה לבטלה לחלוטין.

 

ב־2013 נערך מחקר שבו נמצא כי בניגוד לציפיות, צמצום כמות העובדים הזרים לא הביאה לכניסת ישראלים לענף — את מקומם תפסו דווקא עובדים פלסטינים. הממשלה אכן העלתה לאחר מכן את מכסת העובדים מ־8,000 ל־20 אלף, אלא שב־2011 החליטה הממשלה להתיר כניסת עובדים זרים רק ממדינות החתומות על הסכם שנועד למנוע תופעה ובה גופים פרטיים זרים גבו דמי תיווך של אלפי דולרים מהעובדים. עד עתה נחתמו הסכמים רק עם רומניה, מולדובה ובולגריה שהניבו 2,000 עובדים בלבד. לפני כחודש החליטה הממשלה כי רשות האוכלוסין וההגירה תקדם הסכם עם חברות כוח אדם מסין, אף שלא נחתם הסכם בין המדינות ולמרות הסתייגות היועמ"ש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x