$
חדשות נדל

האוצר בוחן קביעת מחיר מקסימום במכרזי מחיר למשתכן

במשרד האוצר חוששים, ככל הנראה, מתיאום מחירים בין הקבלנים - ומבקשים להבטיח כי מחירי הדירות אכן יירדו

דותן לוי 17:5811.08.15

משרד האוצר בוחן קביעת מחיר מקסימום במכרזי מחיר למשתכן כבר במכרזים שצפויים לצאת בימים הקרובים. שיטת מחיר למשתכן במתכונתה החדשה קובעת כי המדינה תאפשר הנחה של 10%-60% ממחיר הקרקע זאת בנוסף לסבסוד עלויות הפיתוח במקרים בהם נדרש הדבר על מנת לקבל הנחה ממוצעת של כ-200 אלף שקל ממחיר הדירה הסופי.

 

הקבלנים שניגשים למכרזים הללו מתמודדים בהצעותיהם על מחיר הדירה הזול ביותר, אלא שבאוצר חוששים כי הקבלנים יפעלו כדי לחבל במכרזים הללו וינקבו מחירים גבוהים עבור הדירות כך שההנחה לא תבוא לידי ביטוי במחיר הדירה הסופי ותתגלגל בעיקר לפתחם של הקבלנים. למעשה, פעולה זו באם תתבצע מרמזת על כך שבאוצר סבורים שהקבלנים מתאמים מחירים ופועלים כקרטל.

 

אתר בנייה אתר בנייה צילום: אלעד גרשגורן

 

המכרז שהדליק נורת אזהרה בקרב גורמים באוצר הוא ככל הנראה זה של קרית ביאליק שנכשל לאחרונה וכלל כ-898 יח"ד מתוכם הוגשו הצעות רק ל-107 יח"ד וגם הם על ידי קבוצת רכישה. מדובר במכרז רגיל אשר פורסם במסגרת הסכמי הגג בעיר שנחשבת למבוקשת. הקבלנים הלינו על כך שעלויות הפיתוח היו כה גבוהות עד כי לא השתלם לגשת אליו אלא שבאוצר ככל הנראה סבורים שהמהלך נבע מחשיבה משותפת של הקבלנים ונועד למנוע את הורדת מחיר הקרקע והדירות באזור.

 

כאמור, בקרוב צפויים להתפרסם מכרזי מחיר למשתכן לאלפי יחידות דיור ובהם כ-1,000 יח"ד במתחם כורדני בקרית מוצקין, כ-700 יח"ד בלוד, 300 בעפולה, כ-250 בבית דגן, וכ-440 ברמת שלמה בירושלים. בנוסף לכך, במשרד הבינוי מקיימים בימים אלה מאמצים להשלמת הפרטים הנחוצים לשיווק כ-2,000 יח"ד בבאר שבע ואופקים.

 

אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אמר בתגובה כי "המדינה אומרת שבמחיר למשתכן הקבלנים יעשו חשיבה משותפת ויעלו את המחיר למ"ר ואומרת שהיא רוצה להבטיח את ההנחה כך שלא תיבלע במחיר הבניה. אני מוחה בתוקף על עצם החשיבה שיש קרטל של קבלנים, אם מישהו חושב שיש כזה דבר שיפנה למשטרה ויטפל בזה".

 

בנוגע לכישלון המכרז בקרית ביאליק אמר בן שמעון, כי עלויות הפיתוח היו בלתי סבירות כך שקבלנים לא יכלו לקחת את הסיכון ולעמוד במחיר שאין לו קשר למחיר השוק וכי תופעה דומה התרחשה במכרזים נוספים. "בשוק בריא אין צורך במחיר מקסימום, אבל עצם זה שהמדינה קובעת מחיר כזה תוביל לכך שהשוק יכוון את עצמו למחירים שקבעה המדינה, המצב היותר בעייתי הוא כאשר המדינה קובעת מחיר לא סביר ואז יהיה כשל שוק שיגרום לדחית המכרז, לא יהיו הצעות ואנחנו שוב מקבלים ירידה בהיצע", אומר אליאב ומוסיף, "מחיר מקסימום לא יבטיח את ההנחה ומצד שני זה שוב יחייב מנגנונים של בירוקרטיה וחישובים שמאיים. מחיר למשתכן כבר פעל בעבר בהצלחה, שכללו את השיטה וזה מצוין, אבל ברגע שמתחילים להתערב בכלכלת שוק זו בעיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x