$
חדשות נדל

הקבלנים לכחלון: "קיצור משך הפטור ממס רכישה יפגע בעיקר במשפרי הדיור"

בהתאחדות בוני הארץ טוענים כי בסעיף מיסוי המקרקעין להצעת חוק התקציב מסתתרים סעיפים שיסבו נזק דרמטי למי שרכש דירה חדשה וממשיך להתגורר בדירתו בזמן ההמתנה לסיום הבנייה; מנכ"ל ההתאחדות: "פרק הזמן להשלמת דירה עומד על כ-28 חודשים בממוצע. מה מצפים שרוכש דירה יעשה בזמן הזה?"

דותן לוי 12:4005.08.15

הכלים בהם מבקשת הממשלה לפעול לקידום הדירות יפגעו באופן דרמטי במשפרי דיור, כך מזהירים היום בהתאחדות בוני הארץ בהמשך לפרסום הצעת חוק התקציב. לטענת מנכ"ל ההתאחדות, אליאב בן שמעון המהלך הבעייתי ביותר המופיע בהצעה הוא צמצום משך הפטור ממס רכישה הצפוי להשית תשלומי מס כבדים על מי שמבקש למכור את דירתו הישנה ולרכוש דירה חדשה. בן שמעון העביר את התייחסות ההתאחדות ליו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי ובו התייחס למספר סעיפים בתקציב הנוגעים לדיור.

 

הפרק העוסק במיסוי מקרקעין בהצעת התקציב מציע למעשה קיצור של תקופת ההחזקה "דירה בהמתנה" בכל הקשור למס הרכישה. כיום בעל דירה יחידה שרכש דירה מקבלן ובכוונתו למכור את דירתו בהמשך הדרך זכאי לפטור ממס הרכישה במשך שנתיים. במהלך זמן זה רוכש הדירה לא נחשב כ"משקיע" נדל"ן" והמדינה מגדירה אותו כ"מחזיק דירה יחידה" שנמצא בתקופת ביניים ובכך מאפשרת לו להמשיך להתגורר בדירתו עד שדירתו החדשה תהיה מוכנה מבלי לשאת בהוצאות מס נוספות. על פי הצעת החוק החדשה משך זמן זה צפוי להתקצר באופן משמעותי - מ-24 חודשים ל-12 חודשים. הצעת החוק מקצרת גם את הפטור ממס שבח שכיום עומד על 18 חודשים ויקוצר אף הוא ל-12 חודשים. 

 

לטענת הקבלנים אין כל הגיון בקיצור משך הפטור והפיכת אותם משפרי דיור ל"משקיעי דירות" בזמן שהם ממתינים לבניית דירתם. עוד לטענתם, הצורך בתקופת פטור ארוכה נובע ממשך הבנייה הארוך שאותו לא ניתן לקצר בתנאי השטח הנוכחיים. בן שמעון מסביר כי הצעת החוק החדשה מעמידה את משפרי הדיור עם הפנים לקיר ומותירה להם שלוש אפשרויות: למכור את דירתם הישנה ולעבור לגור בשכירות עם כל ההוצאות הכלכליות הכרוכות בכך עד שיוכלו להיכנס לדירתם החדשה, להישאר לגור בדירתם הישנה ולשלם בהמשך מס רכישה של 8%-10% מערך הדירה החדשה או לא לקנות דירה חדשה כדי למנוע מלכתחילה את ההמתנה לסיום הבנייה. בכל שלוש האפשרויות, מסביר בן שמעון, ישנה פגיעה ברוכשי הדירות, בקבלנים וגם במשק.

 

"הפרשנות שניתנה בדברי ההסבר לפרק זה, לפיה התארכות מכירת הדירות על-ידי בעלי הדירות מוסברת בציפייה לעלייה במחירי הדיור, פשוט אינה נכונה. התארכות המועדים נובעת מהתארכות משך הבנייה לאור מהתמשכות ההליכים הבירוקרטיים ומחסור חמור בכוח אדם מקצועי בענף הבנייה. נתון זה ידוע לכל ואסור להתעלם ממנו", אומר בן שמעון ומוסיף: "פרק הזמן להשלמת דירה עומד על כ-28 חודשים בממוצע. מה מצפים מרוכש דירה חדשה שדירתו אמורה להיות מוכנה בעוד 28 חודשים או יותר? אם מצופה ממנו שימכור את דירתו בתוך 12 חודשים, היכן יגור בתקופת ההמתנה?".

 

בן שמעון. אנשים ישלמו מס מנופח, יעברו לשכירות או יפסיקו לקנות דירות חדשות בן שמעון. אנשים ישלמו מס מנופח, יעברו לשכירות או יפסיקו לקנות דירות חדשות צילום: כפיר סיון

 

גם לוחות הזמנים בבנייה על קרקע פרטית לא ריאליים

 

בנוסף, במסגרת הגדלת היצע הדיור בקרקעות פרטיות (בסעיף 1.א.4) - מוצע כי בעלי קרקע פרטית שימכרו אותה לבנייה יזכו להנחה של 25% במס השבח אם תושלם הקמת 80% מהדירות בפרויקט בפרק זמן קבוע מראש התלוי בהיקף הפרויקט ונע בין 28 ל-48 חודשים. "מדובר בדרישה לא הגיונית", אומרים בהתאחדות בוני הארץ, שכן בוודאי לגבי בניין אחד הרי שטופס חיבור לחשמל ומים (טופס 4) שקבלתו היא תנאי לבחינת עמידה ביעד הזה, מתקבל רק לאחר השלמת כל הדירות - 100%.

 

בנוסף אומר בן שמעון: "פרק הזמן להוצאת היתר בנייה בלבד נמשך, במקרה הטוב, כשנה וחצי. בנוסף, במרבית הרשויות הקבלנים נדרשים לבנות חניונים תת קרקעיים שמאריכים מאד את לוחות הזמנים. כמו כן, ככל שמדובר במתחם גדול יותר, הרי שעסקינן במספר בניינים שדורשים מספר היתרים ומכאן שהזמן שנקבע איננו ריאלי. כדי שהצעד האמור יהיה יעיל ובאמת בר מימוש, יש לקבוע לוחות זמנים ראליים ולהאריך את אלה שנקבעו לפחות ב- 12 חודשים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x