"כחלון עוצר את הבנייה"
קבינט הדיור בודק הצעה שלפיה שטחי פרויקטים למגורים יוכלו לגדול ב־20%. בענף הדיור חוששים שקבלנים ויזמים יפסיקו עבודות בהמתנה להכרעה
מה יעשה קבלן או יזם שמודיעים לו שפרויקט המגורים שהוא עומד לבנות יכול לגדול ב־20%? התשובה, לפי גורמים רבים בענף הבנייה, היא "יקפיא הכל ויגיש לרשות המקומית בקשה כדי לזכות בהטבה". זו בדיוק ההצעה שעלתה בשבוע שעבר בקבינט הדיור, וזו בדיוק התוצאה השלילית שהיא עלולה לגרום.
- קבינט הדיור אישר: 40 אלף דירות יוקמו במסלול מואץ
- כחלון מרחיב את "מחיר למשתכן": עד 200 אלף ש' הנחה לזכאים
- מחסור בדירות? בבאר שבע קיצצו 9,400 דירות מתוכנית לבניית שכונה חדשה
עיכוב של שנה־שנתיים
הצעד שנבחן בממשלה הוא התרת תוספת זכויות בנייה של 20% לכל בניין מגורים חדש ברשויות במגזר העירוני. הפרויקטים הזכאים לכך צריכים להיות בניינים בני שתי קומות וארבע יחידות דיור לפחות שהתוכניות לבנייתן כבר אושרו או לחלופין כבר החלה בנייתם אך טרם הושלמה הקמת השלד שלהם. יזם שנמצא בשלבים הללו יוכל לבקש את התוספת מהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, וזו תהיה רשאית לאשר את הבקשות. כיום רשות מקומית כבר יכולה לאפשר תוספת של 20% למספר הדירות על אותו שטח נתון, אך התקנה החדשה תאפשר לאשר הגדלה בשטח הבנייה ולא רק במספר הדירות.
מדובר בהצעה שמטפלת בהיצע, ולכן הרעיון הוא חיובי, אלא שבעיתוי הנוכחי ובשוק תזזיתי כל כך ייתכן מאוד שהתוצאה שתתקבל תהיה הפוכה מזו שמצפים לה במשרד האוצר. לפחות בטווח הקצר היזמים עלולים להקפיא את תחילת הבנייה או במקרים קיצוניים לעצור את הבנייה הקיימת עד שיתבהר אם ההצעה צפויה להגיע לידי מימוש ובהמשך עד לקבלה או דחייה של בקשתם בידי הרשות המקומית - תהליך שיכול להתארך עד מאוד שכן גם על דחייה ניתן להגיש ערר. כל זה עשוי לארוך במקרה הטוב כשנה, ואם התוכנית תעבור, תתחייב הגשה מחדש של התוכנית המתוקנת, מה שעשוי לארוך זמן נוסף.
"הבעיה היא אי־ודאות"
"בעל הבית השתגע, בכל שבוע מתקבלת החלטה אחרת. ההחלטה הנוכחית עוצרת את הבנייה, כי כולם ירצו עוד 20%, וגם מי שלא יקבל ייגש לוועדת הערר ויסתום אותה", אומרת גלי דולב, שותפה מנהלת בחברת ניהול הפרויקטים וקסמן גוברין גבע.
עו"ד עופר טויסטר, המתמחה בתכנון ובנייה, מסכים עם דבריה ומוסיף כי הרשויות ינסו למנוע את התוכנית. "בתל אביב למשל עוצרים את הגידול בתמ"א, שהוא הרבה פחות דרמטי מתוספת בנייה של 20% בכל העיר, ואולי יש בכך מידה של צדק. כשאתה מוסיף לפרויקט של כ־2,000 דירות 20%, מדובר במסה שמישהו צריך לפתור מבחינת התשתיות. כבר יש באזז בשוק ואני שומע על יזמים ששוקלים לעצור פרויקטים. הדבר הכי גרוע כרגע הוא שזה לא ודאי ובינתיים משגע את השוק", אומר טויסטר.
היזמים דווקא מנסים להרגיע. "רק יזמים עם כיסים עמוקים ירשו לעצמם להמתין", אומר יעקב גורסד, בעל חברת YBOX. "יזם שכבר קיבל ליווי בנקאי או גייס אג"ח וצריך להחזיר כספים לא יהמר על המתנה של שנה־שנתיים, וגם אז, מה יקרה אם שיווק הפרויקט כבר החל? מה יגידו לרוכשים?".
ממשרד האוצר נמסר: “חובת המחוקק היא הסתכלות ארוכת טווח שמקלה את הליך תוספת זכויות הבנייה. בנוסף, התיקון לחוק יוצר הליך אישור מזורז שלא צפוי לייצר עיכובים בקבלת היתרי בנייה”.