$
חדשות נדל

הרשויות ממשיכות להפליל על חריגות בנייה

למרות הנחיות היועמ"ש לסגירת תיקי עבירות בנייה קלות, רוב ועדות התכנון והבנייה עדיין מעדיפות להגיש כתב אישום: ממסמך של הפרקליטות עולה כי רק שלוש ועדות מקומיות פעלו לסגירת תיקים בשנת 2014

דותן לוי 08:4811.06.15

רק 22 תיקים הקשורים לעבירות בנייה נסגרו בשנת 2014, מתוך אלפי תיקים שהוגשו במהלך השנה. כך נחשף במסמך שהעבירה המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין בפרקליטות המדינה לרז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (פלילי). בניגוד לעמדת המדינה המבקשת לעודד סגירת תיקים פליליים בעת ביצוע עבירות בנייה קלות במקרים המאפשרים זאת וחתימה על הסדרים מותנים מול החשודים, רק שלוש ועדות מקומיות לתכנון ובנייה בישראל יישמו את החקיקה החדשה – חיפה, שומרון ומודיעין.

 

ניתן למנוע דיונים במאות תיקים

 

האפשרות להסדר היא תיקון לחוק שנכנס לתוקף בשנת 2013 ומספק כלי נוסף לוועדות התכנון והבנייה על מנת להימנע מהגעה לבית המשפט. המטרה של התיקון לחוק היא להוריד את העומס מבתי המשפט, לקצר תהליכים ולהימנע מהכתמת אזרחים ללא רקע עברייני באישום פלילי שילווה אותם לכל ימי חייהם. המדובר באזרחים ללא עבר פלילי שביצעו עבירות כמו סגירת מרפסת או פרגולה, ובמקרים מסוימים בנייה מצומצמת ללא היתר על שטח שבבעלותם.

 

הפרקליטות אף יזמה נהלי עבודה שיקלו על הוועדות, ולאחרונה יזמה המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין בפרקליטות יום עיון שנועד לעודד את אותן ועדות לפעול על מנת לסגור את אותם התיקים. גם בסנגוריה הציבורית הבינו את הפוטנציאל של ההסדרים המותנים כתחליף לבתי המשפט ומנסים בצורה יזומה להוביל לגידול בהסדרים כאלה. עו"ד רענן גלעדי, ממונה תחום המשפט המנהלי מהסנגוריה הציבורית, מעריך כי בצורה זו ניתן למנוע דיונים משפטיים במאות תיקים העונים על הקריטריונים אך מסתיימים כיום בהליך פלילי בבית המשפט. "התפקיד שלי הוא לגרום לסניגורים שלנו להפנות את תשומת הלב של השופטים לבעיה הזו, כדי שיבינו שהתיק יכל להסתיים בהסדר מותנה והרשות לא מקיימת את החוק", הוא אומר.

הוועדה במודיעין היא זו שהובילה את יישום החקיקה, עם 17 תיקים שנסגרו בהסדר מותנה. בשומרון ובחיפה נסגרו שני תיקים בכל ועדה. תיק נוסף

נסגר בפרקליטות.

 

מרפסת בבני ברק (ארכיון). בניית פרגולה או גדר עלולה להסתיים בבית המשפט מרפסת בבני ברק (ארכיון). בניית פרגולה או גדר עלולה להסתיים בבית המשפט צילם: יובל חן

 

קנסות והריסה במקום כתב אישום

 

לדברי עו"ד שגיא סיוון, תובע מטעם הוועדה המקומית שומרון "בכל מקום שאפשר למנוע הליך פלילי שאין בו עניין לציבור כדאי לעשות זאת. במקרים שבהם החשוד עומד בקריטריונים, כלומר הודאה בעבירות בנייה קלות ללא עבר פלילי ניתן להגיע עמו להסדר". לדבריו, במקרים כאלה הרשות יכולה להביא לסיום ההסדר בתוך שנה. "החוק מקנה לי סמכויות שיפוטיות, אני יכול להטיל קנס של עד 30 אלף שקל, לפרוס תשלומים, לחייב בהריסה ואחרי שנה כתב האישום נמחק".

 

הרשויות לא ממהרות ליישם את החוק גם מפני שבטווח הקצר הדבר כרוך במקרים רבים בשכירת שירותיהם של עורכי דין חיצוניים. "צריך לדווח לפרקליטות שתאשר את ההסדר, ואז לפנות לנאשם, לנהל עמו משא ומתן ולגבש הצעה. זה אורך זמן רב לעומת הליך הגשת תביעה לבית משפט" מסביר עו"ד סיוון. "בטווח הארוך זה משתלם כי אתה מצמצם את התיקים שמגיעים לבית משפט ואת מספר ימי הדיונים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x