$
חדשות נדל

הדיון על בניית העיר החדשה בת הרים במועצת מקרקעי ישראל הסתיים ללא החלטה

ההחלטה על הקמת העיר החדשה במבואות ירושלים, שצפויה להתפרס על שטח של כ־14 אלף דונם, תתקבל על ידי יו"ר המועצה הבא. העיר החדשה מעוררת התנגדויות מכל עבר: עיריית ירושלים, מועצת מטה יהודה והמועצה המקומית במבשרת ציון

יעל דראל 21:5219.04.15

בתום דיון ארוך שבמהלכו נמתחה ביקורת חריפה כלפי תוכנית "בת הרים", סיימה מועצת מקרקעי ישראל את ישיבתה ללא החלטה, או הצבעה. על פי ההערכות הדיון הבא בנושא יתקיים לאחר מינויו של יו"ר המועצה הבא. דיון זה היה הדיון האחרון של השר אורי אריאל כיו"ר המועצה. 

זמן קצר לפני תחילת הדיון במועצת מקרקעי ישראל, בתוכנית "בת הרים" להקמתה של עיר חדשה בהרי ירושלים, הביע גם ראש המועצה המקומית מבשרת ציון התנגדות לתוכנית.

 

במכתב ששלח ראש המועצה, יורם שמעון, לממלא מקום מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שומרון, ציין שמעון כי התוכנית החדשה מקודמת ללא התייעצות עם ראשי הרשויות באזור וכי מדובר באזור רגיש שבו יש לדבריו לקדם את הליך ההכרזה להקמתו של גן לאומי – ולא של תוכנית מגורים. "איננו מוכנים לבנייה כלשהי בהר חרת, מלבד זו המוצעת על ידנו לשיקום הנדרש של שטח המחצבה באזור", הדגיש.

 

הרי ירושלים. העיר אמורה לקום 2 ק"מ דרומית-מערבית לירושלים הרי ירושלים. העיר אמורה לקום 2 ק"מ דרומית-מערבית לירושלים

 

התנגדותו של שמעון איננה היחידה: התוכנית החדשה שאותה מובילה רשות מקרקעי ישראל להקמת עיר בהיקף של כ-100 אלף תושבים בהרי ירושלים, זוכה להתנגדות כמעט מקיר לקיר – הן מצד הרשויות המקומיות ובראשן עיריית ירושלים, הן מצד משרדי ממשלה והן מצד ארגוני הסביבה.

 

העיר החדשה, שצפויה להתפרש על שטח של כ-14 אלף דונם (אשר יכללו את היישובים צור הדסה ומבוא ביתר) ממוקמת כיום בתחום המועצה האזורית מטה יהודה ומרוחקת כ-2 קילומטרים מגבולה הדרום מערבי של העיר ירושלים, אך צפויה על פי התכנון לעבור לשטח שיפוטה של ירושלים. עם זאת, שני ראשי הרשויות הרלבנטיים – ראש עיריית ירושלים ניר ברקת וראש המועצה האזורית מטה יהודה, משה דדון - מתנגדים לה בשלב זה נחרצות.

 

אורי אריאל. "התכנון במערב ובמזרח ירושלים יימשך" אורי אריאל. "התכנון במערב ובמזרח ירושלים יימשך" צילום: אלכס קולומויסקי

 

במכתב ששיגר ברקת לאחרונה למנכ"ל משרד הפנים, שוקי אמרני, ולשר הפנים גלעד ארדן הוא מציין כי בירושלים חלה עלייה במספר התחלות הבניה וכי העיר מובילה בשנתיים האחרונות את מספר התחלות הבנייה בישראל, נתון שלדבריו מייתר את הצורך בתוספת יחידות דיור. "התאכזבתי והופתעתי לגלות שבחודשים האחרונים משרד האוצר, משרד השיכון, רשות מקרקעי ישראל והמועצה הארצית לתכנון ובנייה, מקדמים באמצעות הוותמ"ל באופן אגרסיבי, בלתי אחראי ושלא מתואם עם עיריית ירושלים, תכניות בנייה מסיביות בשטח המוניציפלי של ירושלים ובמטרופולין סביב לה, כמו בת הרים",

 

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר, אשר שיגר אף הוא מכתב בנושא לשר הפנים ארדן, הדגיש גם הוא כי מבחינה תכנונית מדובר בתוכנית הנוגדת את מדיניות הממשלה.

 

אורי אריאל עונה למפגינים: "אין מנוס אלא לתת מענה למחסור בדירות בי-ם"

 

במהלך הדיון במועצה התקיימה הפגנה של פעילי סביבה, אשר מחו על קידום התוכנית, אשר תגרום לנזק סביבתי לדבריהם לאזור הרי ירושלים הרגיש. שר הבינוי, אורי אריאל, המשמש כיו"ר המועצה ואשר נכח בה בפעם האחרונה בתפקיד זה, מתח ביקורת על המפגינים ומסר כי "כאשר עתודות הקרקע בעיר אוזלות, כאשר מקפיאים את התכנון והבניה בחלקים נרחבים בעיר בגלל שיקולים זרים, כאשר המחירים עולים וגורמים לעזיבת צעירים והזדקנות העיר, אין מנוס אלא לתת מענה לעיר ירושלים ולתושביה בתכנון ובניה במערב העיר".

 

אריאל ציין כי "במהלך השנתיים האחרונות הוכפלו תקציבי התכנון ומשכך גם הוכפלו כמות תכנון היחידות במדינת ישראל. לו היינו שומעים לבקשת ראשי רשויות ולא מתכננים קרקעות לבניה, אזי מחירי הדירות היו נוסקים אף יותר. אך אחריותנו היא להגדיל את כמות הקרקעות המתוכננות בכל הארץ ובירושלים בפרט. למותר לציין שמשרדי הממשלה השונים העוסקים בתכנון מביאים בחשבון את הצורך לשמור על ריאות ירוקות בסמוך לערים, ופועלים באופן ירוק. אך אין זה בא על חשבון טובת האוכלוסייה, זאת בשונה מהעמותות הירוקות".

 

אריאל הוסיף כי "רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי ימשיכו ויפעלו לתכנון קרקעות הן במערב העיר והן במזרח העיר ירושלים, זאת במקביל לפעילות להתחדשות עירונית בעיר עצמה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x