$
חדשות נדל

מועצת מקרקעי ישראל אישרה את ההסכם עם משרד הביטחון למעבר צה"ל לנגב

עפ"י ההסכם, בהדרגה יפונו כ-7,400 דונם באזורי הביקוש לטובת הקמתן העתידית של כ-60 אלף יח"ד ועשרות אלפי שטחי תעסוקה במהלך העשור הקרוב

יעל דראל 18:1102.03.15

בתום חודש של דיונים אינטנסיביים, אישרה היום (ב') מועצת מקרקעי ישראל את ההסכם בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י)ומשרד הביטחון בנושא מעבר צה"ל לנגב, במסגרתו סוכם על פינוי הדרגתו של כ-7,400 דונם באזורי הביקוש לטובת הקמתן העתידית של כ-60 אלף יחידות דיור ועשרות אלפי שטחי תעסוקה במהלך העשור הקרוב.

 

 

במהלך החודש האחרון התקיימו דיונים רבים בנושא, בהשתתפות משרד רה"מ ומנכ"לו היוצא, הראל לוקר, לצד נציגי רמ"י, משרד האוצר ומשרד הביטחון. עלות המהלך כולו מוערכת ב-26 מיליארד שקל.

 

במסגרת ההסכם שאושר, צפויים להתפנות החל משנת 2016 ובמהלך העשור הקרוב שבעה בסיסי צה"ל, אשר ההכנסות משיווק הקרקע שלהם יניבו לקופת המדינה כ-40 מיליארד שקל.

 

בהסכם זה נכללים בין השאר מחנה שדה דב, שבמקומו ניתן יהיה להקים 16,500 יח"ד; מחנה סירקין שבשטחו יוקמו 12,000 יח"ד, השלישות הראשית ברמת גן שבשטחה יוקמו בעתיד 1200 יח"ד, קרן הקריה בתל אביב שתכלול 390 יח"ד, בסיס תל השומר שבשטחו יוקמו כ-10,000 יחידות דיור ומחנה צריפין שבמקומו ייבנו כ-15,800.

  

בסיס סירקין בסיס סירקין צילום: טל כהן

 

על פי התוכנית שאושרה, החל מ-2016 תשווק רשות מקרקעי ישראל באמצעות מכרזים אלפי יחידות דיור בכל שנה: כ-4,000 יחידות דיור בשנת 2016, כ-4,500 יחידות דיור ב-2017 , ב-2018 כ-7,000 יחידות דיור ומספרים בהיקפים דומים של אלפי יחידות דיור שאמורות לצאת לשיווק בכל שנה. בסעיף ההכנסות, החל משנת 2016, צפויה הכנסה של בין 4-2 מיליארד שקל לקופת המדינה כתוצאה משיווק קרקעות אלה.

 

אחת הסיבות שבגללן התעכב ההסכם עד כה היה סוגיית הגמישות התפעולית שרמ"י ביקשה להבטיח לעצמה במסגרת ההסכם, שכן הוצאות הפינוי צפויות לצאת מתקציבה. אולם על פי ההסכם שנחתם עולה כי סוגיה זו הוסדרה.

 

במצגת שהוצגה לחברי המועצה טרם ההחלטה על אישור ההסכם נכתב כי "הסדר זה מעניק לרמ"י גמישות ועצמאות תפעולית, גם בשנים בהם ישנם תשלומים גבוהים למשרד הביטחון. ההסדר אף מעניק גיבוי תזרימי לנושא טיהור המים והקרקע, פעולה אשר רמ"י תבצע מתוקף החלטת הממשלה, במימון משרד הביטחון".

 

מרשות מקרקעי ישראל נמסר בהקשר זה: "המועצה אישרה כי אין בהחלטה לפגוע בסמכות מועצת מקרקעי ישראל לקבל החלטות בדבר מדיניות קרקעית".

 

גם יו"ר מועצת מקרקעי ישראל ושר הבינוי אורי אריאל התייחס לסוגיה זו ואמר כי "במהלך החודשיים האחרונים התנהל מו"מ אינטנסיבי בין הצדדים בראשותו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר על מנת להביא להסכם בין רמ"י, משרד האוצר ומשרד הביטחון אשר יבטיח את ביצוע החלטת הממשלה. כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל ביקשתי כי הסכם זה יהיה בו כדי להביא להגדלת היצע יח"ד באזור המרכז מחד ומאידך תישמר הפעילות השוטפת של רמ"י. עמדה זו נובעת מתוך הנחה ברורה כי טיפול במשבר הדיור יכול להתקיים רק כאשר לרמ"י גמישות תפעולית וחופש פעולה ובין היתר, אפשרות לקבלת החלטות שמשמעותן הפחתת תקבולים מהקרקע בשנים הקרובות זאת תוך הבנה כי רק הפחתה במחיר הקרקע וסבסוד של הפיתוח על ידי המדינה יביא להורדת מחירי הדירות".

 

אריאל ציין עוד כי "דרשתי כי לרמ"י תשמר העצמאות ויכולת התפעול השוטף שלה, כך שהעברת הכספים למשרד הביטחון לא תהווה גורם לעצירת העבודה הברוכה של רמ"י בהתאם לדרך אותה התווינו לה בשנתיים האחרונות". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x