$
חדשות נדל

הקבינט אישר: 2,000 יח"ד יירכשו מיזמים ויוסבו לדירות להשכרה

המדינה תעמיד לרשות 'דירה להשכיר' הלוואות של 400 מיליון שקל כהון עצמי לרכישת דירות מיזמים, ולגייס מימון בנקאי נוסף. הפנייה ליזמים תתבצע בשלב שבו כבר התקבל היתר בנייה, וניתן יהיה לבנות את הבניין בכ־16 חודשים

עינת פז-פרנקל 15:1003.11.14

קבינט הדיור בראשות שר האוצר יאיר לפיד אישר היום (ב') תוכנית לרכישת 2,000 יחידות דיור מיזמים הבונים פרויקטים למגורים, והסבתם למבני דיור להשכרה.

 

 

את המודל גיבש עוזי לוי, מנכ"ל 'דירה להשכיר', שתפנה ליזמים המצויים בתהליכי בנייה של פרויקט רב־שלבי, על קרקע מתוכננת ומאושרת לבנייה באזורי ביקוש. בדרך כלל, בפרויקטים גדולים של כמה בניינים, יזמים בונים בשלבים: לדוגמה, משווקים את הדירות ובונים את שלב א', שכולל בדרך כלל בניין אחד או שניים, ואז עוברים לשלבים ב' וג', כך שתהליך המכירה של הדירות ובנייתן הוא הדרגתי.

 


 

המימון שהיזמים צריכים לקבל מהבנק המלווה את הפרויקט הרב־שלבי תלוי אף הוא בקצב התקדמות הבנייה והמכירה. במסגרת התכנית הקרויה "השכר ומהר", תפנה החברה הממשלתית דירה להשכיר ליזמים ותרכוש מהם שלב עתידי מלא, כלומר בניינים שלמים.

 

'דירה להשכיר' תאכלס את הבניין בדיירים, ואת הניהול תבצע חברת ניהול, כמקובל בעולם. עם אכלוס הבניינים הם "יועמדו למכירה לגופים מוסדיים כנכס גמור, מופעל ומניב", לשון הצעת ההחלטה שאישר היום הקבינט.

 

אור יהודה (ארכיון) אור יהודה (ארכיון) צילום: בועז אופנהיים

 

מבדיקה מול גופים מוסדיים עולה כי נכס מאוכלס ומתופעל יוכל להימכר בתשואה של 4%–6%, כך עולה מדברי ההסבר להצעת ההחלטה. המדינה אינה מעוניינת בבעלות על בנייני דירות להשכרה, והיא מעדיפה לתת למגזר העסקי לנהל את הנכסים כמו כל נכס מניב אחר: "החברה לא תישאר בעלת הבניינים לטווח ארוך, והענף ככלל יתנהל על ידי הסקטור הפרטי בפיקוח דירה להשכיר".

 

הלוואות של 400 מיליון שקל

 

המדינה תעמיד לרשות 'דירה להשכיר' הלוואות של 400 מיליון שקל כהון עצמי לרכישת דירות מיזמים, ולגייס מימון בנקאי נוסף. הפנייה ליזמים תתבצע בשלב שבו כבר התקבל היתר בנייה, וניתן יהיה לבנות את הבניין בכ־16 חודשים.

 

הצפי הוא שהדירות יימכרו למדינה בהנחות של 15%–25%, המגלמות רווח יזמי נמוך ב־50%, היעדר הוצאות מכירה, פרסום ושיווק ועוד. כלומר, דירה של 1.6 מיליון שקל תימכר על ידי היזם למדינה ב־1.2 מיליון שקל.

 

ההערכות הן שיזמים שאינם עומדים בקצב שיווק דירות מספק או שעלויות המימון מכבידות עליהם, עשויים לשתף פעולה עם דירה להשכיר ולמכור בניין של 50 דירות ב־60 מיליון שקל, במקום ב־80 מיליון שקל. בשלב הראשון צפויה דירה להשכיר לבחון פרויקטים בבאר יעקב, מודיעין וכפר יונה.

 

בנוסף, הקבינט הכריז על 4 מתחמים לבניית אלפי יחידות דיור, שיידונו בהליך יחסית קצר בוותמ"ל - ועדת דיור מיוחדת - שהוקמה זה מכבר לאישור מהיר של תכניות בנות 750 יחידות דיור או יותר.

 

המתחמים הם:

 

  • שהם, שכונה כ"א - המתחם יתוכנן ויוגש על ידי חברת 'דירה להשכיר', גודל המתחם 510 דונם, מספר יח"ד המתוכנן הוא 1,800 יח"ד.

 

  • טורעאן, מתחם 2 - המתחם יתוכנן ויוגש ע"י רשות מקרקעי ישראל, גודל המתחם 335 דונם, מספר יח"ד המתוכנן הוא 1,005 יח"ד.

 

  • צור הדסה - המתחם יתוכנן ויוגש ע"י משרד השיכון, גודל המתחם 538 דונם, מספר יח"ד המתוכנן הוא 1,000 יח"ד.

 

  • אור יהודה - המתחם יתוכנן ויוגש ע"י רמ"י, גודל המתחם 340 דונם, מספר יח"ד המתוכנן הוא 2,600 יח"ד.

 

כמו כן, אישר הקבינט הסכם עם חברת חלמיש לפיו "מתחם" הגדנ"ע" בת"א ישווק על ידי 'דירה להשכיר' בהשכרת ארוכת טווח. מדובר ב-300 יחידות דיור. נקבע כי התקבולים ממכירת המתחם יועברו במלואם למשרד הבינוי והשיכון לטובת רכישת דירות לזכאי הדיור הציבורי.

 

הקבינט אף אישר את הצעתו של גדעון סער, שר הפנים הפרוש, להקצות שטחי ציבור לבניית דיור להשכרה.

 

המשמעות המעשית של תיקון התקנות בהתאם להחלטת הקבינט, היא כי ניתן יהיה להקים פרויקטים להשכרה במחיר מופחת על קרקעות "חומות"- קרקעות המיועדות לצרכי ציבור, במטרה לאפשר הקמת פרויקטים להשכרה ע"י רשויות מקומיות.

 

לפיד אמר היום: "כדי להוריד את מחירי הדיור אנחנו צריכים לבנות ולבנות ולבנות. אלפי ועשרות אלפי יחידות דיור בשנה, שיגשרו על הפער העצום בהיצע שנוצר בשנים של הזנחה והיעדר מדיניות. זה מה שאנחנו עושים בקבינט הדיור, ממשיכים לקדם את הגדלת ההיצע במסגרת תכנית הדיור הרחבה שאנו מובילים במטרה להוריד את מחירי הדיור ולאפשר לזוגות צעירים בישראל לרכוש דירה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x