$
חדשות נדל

עתירה לבג"ץ נגד מועצת מקרקעי ישראל על הוויתור על דמי חכירה מהוונים

המועצה החליטה באופן תקדימי לוותר על התשלום דמי החכירה בשיעור של 91% בעת העברת קרקעות לידי החוכרים; האגודה לצדק חלוקתי טוענת: "ההחלטה מטיבה עם אוכלוסייה חזקה ביותר בחברה הישראלית"

עינת פז-פרנקל 12:1521.09.14

האגודה לצדק חלוקתי עתרה היום (א') לבג"ץ נגד החלטה 1370 של מועצת מקרקעי ישראל ביוני האחרון, שעניינה המשך הרפורמה במקרקעי ישראל, וכן בקשה לצו ביניים נגד יישום ההחלטה. המועצה החליטה באופן תקדימי לוותר על הדרישה לתשלום דמי חכירה מהוונים (בשיעור של 91%) בעת העברת קרקעות לידי החוכרים.

 

 

העתירה הוגשה נגד מועצת מקרקעי ישראל, רשות מקרקעי ישראל, שר הבינוי והשיכון (יו"ר מועצת מקרקעי ישראל) ושר האוצר, שחתם על ההחלטה ביולי.

 

בעתירה, טוענת האגודה כי החלטה 1370 אינה המשך הרפורמה, אלא החלטה שונה במהותה מהרפורמה במקרקעי ישראל, שהתקבלה בחוסר שקיפות. "ההחלטה מעניקה, לראשונה, בעלות לסוגי חוכרים שלא שילמו בעבר עבור מלוא הזכויות והכל בתמורה לתשלום זעום לקופה הציבורית", לשון העתירה.

 

עוד עולה מהעתירה, כי "ההחלטה מטיבה עם אוכלוסייה חזקה ביותר בחברה הישראלית ומעניקה לאוכלוסייה זו מתנות יקרות ערך, בניגוד לעקרונות השוויון והצדק החלוקתי". לטענת האגודה לצדק חלוקתי, ההחלטה מגדילה את הפטור להעברת הבעלות במגרשים שגודלם נע בין 281 מ"ר ל - 540 מ"ר באזורים שאינם בעדיפות לאומית ומעניקה למעשה פטור מלא מתשלום שנדרש עד כה בסך 3%, 3.5%, 4% ו- 4.5% מערך הקרקע. בנוסף, ההחלטה מגדילה את הפטור מתשלום להעברת בעלות בנכסים שהוחכרו למטרת מגורים או תעסוקה עם זכויות עתידיות מ- 2 דונם ל - 16 דונם.

 

בנצי ליברמן ואורי אריאל בנצי ליברמן ואורי אריאל צילום: טל שחר, אלכס קולומויסקי

 

לדברי עו"ד רויטל ברילנשטיין מהאגודה לצדק חלוקתי, "ההחלטה התקבלה באופן חפוז, ללא תשתית עובדתית הולמת ומבלי לבצע הערכה כלכלית לגובה ההטבה המוענקת במסגרתה". יצוין כי האגודה התריעה על היעדר בחינה כלכלית מעמיקה גם טרם הישיבה בה התקבלה החלטת מועצת מקרקעי ישראל בעניין.

 

עוד נטען בעתירה לבג"ץ, כי ההחלטה מתעלמת מדו"ח חמור של מבקר המדינה מחודש מאי, שקבע כי "הרפורמה במקרקעי ישראל כשלה; המלצות הוועדות השונות לא יושמו; הונצח החיכוך עם החוכרים; המדינה שילמה מיליונים ובפועל הרפורמה לא יושמה", כך לשון העתירה.

 

לטענת האגודה, ההחלטה סותרת את חוק רשות מקרקעי ישראל ועומדת בניגוד לרציונאליים שהנחו את מקבלי ההחלטות ברפורמה המקורית. "ההחלטה לא נועדה לפתור את מצוקת הדיור אלא מעניקה הטבות במנותק ממצוקה זו לחלקים חזקים באוכלוסייה ועל שטחים נרחבים", אומרת ברילנשטיין. "חמור מכך, ההחלטה מוותרת על כסף רב שיכל היה לשמש לבנייה חדשה ולפתור במעט את מצוקת הדיור הקיימת באוכלוסייה. ההחלטה גם אינה מקלה מבחינת הליכים בירוקראטיים, שכן היא יוצרת מספר סוגי משטרים שונים ואינה חוסכת כמעט בכוח אדם".

 

טרם נתקבלו תגובות ממשרדי השיכון, האוצר ורשות מקרקעי ישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x