$
חדשות נדל

"זה לא יישוב של עשירים, אשתי ואני עובדים בארבע עבודות"

60% מתושבי כפר ורדים מגיעים לתקרת המס, הרבה מעבר לממוצע הארצי ולכן יאבדו בשנה הבאה הטבת מס משמעותית. ארבעה תושבים מספרים מה קורה למשכנתא כשההכנסה החודשית נחתכת פתאום באלפי שקלים. כך נראית השבירות של מעמד הביניים

יעל דראל 08:1229.04.14

בעלי נכסים מדווחים על ירידת מחירים בכפר ורדים, זאת לאחר שבשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי החלטת הממשלה להוציא את היישוב מרשימת הטבות המס ל־2015 מטלטלת את שוק הנדל"ן המקומי. בעוד תושבים רבים העמידו את בתיהם למכירה או הקפיאו את תוכניות הבנייה שקידמו, אחרים מיהרו לסיים את חוזי השכירות שלהם בשל אי הוודאות. ההשפעה הנדל"נית של החלטת הממשלה ניכרת לא רק בהצהרות, אלא גם בצעדים מעשיים: התושבים לא בזבזו זמן והתארגנו בקבוצות רכישה שמטרתן לרכוש נכסים ביישובים סמוכים - אשר עדיין נהנים מהטבת מס ממשלתית נדיבה.

החלטת הממשלה להשמיט את כפר ורדים ומספר יישובים נוספים מרשימת הזכאים להטבה משמעותה ביטול הנחה בגובה 11% בתשלום מס לכל מי שמשתכר עד 160,800 שקל בשנה, במטרה אחת: לאפשר מתן הנחה ליישובים חלשים יותר. ביישוב הגלילי טוענים כי הדירוג הסוציו אקונומי הגבוה (אשכול 9) והדימוי היוקרתי שממנו נהנה המקום, אינם תואמים את המציאות הכלכלית של חייהם.

 


 

ברשות המסים מסבירים כי "כ־60% מהעובדים תושבי כפר ורדים מגיעים לסף המס, זאת לאחר התחשבות בנקודות זיכוי כגון עבור נשים, ילדים וכו', לעומת 43% מהממוצע הארצי, נתון המוסבר בכך שהמשכורת החודשית הממוצעת בכפר ורדים עומדת על כ־18,000 שקל ברוטו לאדם ־ כמעט כפול מהשכר הממוצע במשק. לאחר מתן החזרי המס, שהמשמעותי בהם בהיקפו הוא ההטבה הניתנת מתוקף המגורים בכפר ורדים, כמות משלמי המסים צונחת לכ־43% מכלל העובדים תושבי היישוב, כאשר הממוצע הארצי לאחר החזרי מס עומד על כ־45%".

 

ארבעה תושבי כפר ורדים, כל אחד ברמת הכנסה שונה ונסיבות חיים שונות, חושפים את התקציב שבמסגרתו הם מתנהלים ואת השפעתה של החלטת הממשלה על הנטו החודשי שלהם.

 

 צילום: רותם מלנקי

 

הפגיעה: 24 אלף שקל נטו בשנה

 

מאיפה מגיעים? "אני ואשתי עברנו לכפר ורדים מלוד בחודש אוקטובר 2007 - חלק חשוב בשיקולים היה עניין הטבת המס".

 

ממה מתפרנסים? "בבוקר אני עובד בחברת ישקר ומתפרנס בעבודה נוספת כמאמן אמנויות לחימה אחר הצהריים, בקאנטרי של כפר ורדים וביישובים סמוכים באזור. אשתי עובדת כאחות בבית החולים בנהריה ובקופת חולים שם, אך מסיימת קורס מיילדות בקרוב. יש לה ותק של 20 שנה בעבודה".

 

הכנסה משפחתית: "התקציב שלנו עומד על כ־16 אלף שקל נטו בחודש עם הטבת המס. ההטבה שווה לנו מעט יותר מ־2,000 שקל נטו בחודש".

איפה גרים? "מתגוררים כיום בשכירות בכפר, משלמים כ־3,000 שקל בחודש שכר דירה ועוד כ־1,500 שקל ארנונה בחודשיים — זוהי הארנונה מהגבוהות בישראל. בנוסף, הוצאות התחבורה גבוהות מאוד כי שנינו מחזיקים כלי רכב לצורך הגעה לעבודה. אמנם זה יישוב מבוסס אבל לא כמו שכולם חושבים. אשתי עובדת עד הערב ואני עובד ב־2–3 עבודות. פה אני יכול להרשות לעצמי לעבוד עבודה נוספת".

 

משמעות ההחלטה: "אנחנו מאוד אוהבים את הכפר, אבל בעקבות הודעת הממשלה החלטנו לוותר על בית בכפר ורדים. רכשנו בית בפרויקט "גבעת האורנים" הסמוך, שמשתייך מוניציפלית למעלות־תרשיחא וממשיך ליהנות מהטבת המס. הצטלמתי עם יאיר לפיד לפני שבועיים באירוע ספורט, אך התביישתי לשאול אותו על זה". 

 

 צילום: רותם מלנקי

 

הפגיעה: 24 אלף שקל נטו בשנה

 

מאיפה מגיעים? "במקור מחיפה, גרים בכפר ורדים משנת 2000".

 

ממה מתפרנסים? "אני מרצה לגיאוגרפיה ומזרח תיכון במכללת הגליל המערבי ועובדת גם כמכינה לבגרות בלחמן ובעלי עובד בתעשייה בטחונית".

 

הכנסה משפחתית: "אנחנו מרוויחים כ־24 אלף שקל נטו בחודש - כולל ההטבה. הביטול שלה יפגע בנו בכ־2,000 שקל נטו בחודש. אנו משלמים הרבה יותר כסף על חינוך וחוגים".

 

איפה גרים? "הבית בבעלותנו ואנו משלמים עליו כ־4,000 שקל בחודש. ההטבה היא כמעט חצי מהמשכנתא".

 

משמעות ההחלטה: "אנחנו חושבים פעמיים אם אנחנו רוצים להמשיך לחיות בפריפריה". 

 

 צילום: רותם מלנקי

 

הפגיעה: 15 אלף שקל נטו בשנה

 

מאיפה מגיע? "אני במקור מהקריות, אבל מתגורר כבר 18 שנה בבית שבניתי במו ידיי בכפר ורדים".

 

ממה מתפרנס? "מהנדס מכונות במקצועי, מנהל מחלקת מחקר ופיתוח בחברת ישקר".

 

הכנסה משפחתית: "אני מעדיף לא לומר מה המשכורת, אך הטבת המס שווה לי כ־1,200 שקל נטו בחודש".

 

איפה גר? "אני מתגורר בבית בן 6 חדרים ומשלם כ־5,000 שקל בחודש משכנתא. כיום הבית שווה כ־2 מיליון שקל. יכולתי לבחור לגור במעלות, במעונה, בהרבה יישובים, אבל אהבתי את כפר ורדים ובתוך התקציב המשפחתי הבאנו בחשבון את ההטבה".

 

משמעות ההחלטה: "היא גזר דין קשה מאוד עבורנו ואת זה לא נוכל לספוג. אני כנראה אצטרך לעזוב. עכשיו הדיבור פה הוא לעזוב, וזה יהפוך את כפר ורדים - לכפר רפאים".

 

 צילום: רותם מלנקי

 

הפגיעה: 36 אלף שקל נטו בשנה

 

 מאיפה מגיעים? "אני הילד הראשון שנולד בכפר ורדים, גדלתי וגרתי בכפר ורדים כל חיי".

 

ממה מתפרנסים? "אני סטודנט להנדסת מכונות, כרגע לא עובד, אבל אני צפוי להרוויח כ־12 אלף שקל ברוטו בחודש. אשתי אופטומטריסטית, מרוויחה סכום דומה".

 

הכנסה משפחתית: "התקציב המשפחתי שלנו אמור לעמוד על כ־15 אלף שקל נטו בחודש, כולל ההטבה. ברגע שהיא 'תיפול', אנחנו צפויים להרוויח כ־12 אלף שקל בחודש. כלומר, מה שתכננו להקציב למשכנתא. מדובר בהפסד של 30–40 אלף שקל בשנה".

 

איפה גרים? "אנחנו מתגוררים בשכירות בכפר ורדים. רכשנו בית לפני שידענו על ביטול ההטבה, בסכום של כ־1.4 מיליון שקל, ללא מסים. המשכנתא החודשית שלנו צפויה לעמוד על כ־3,500 שקל בחודש. עשינו את החישוב לפני שידענו על הכוונה לבטל".

 

משמעות ההחלטה: "נפגשנו עם אדריכל והתחלנו לעבוד על בניית הבית, אבל עצרנו את כל התוכניות. צריכים לחשוב חמש פעמים האם באמת יש טעם לבנות פה. אנחנו מה שנקרא 'ריקי כהן'. בכפר ורדים אין רכבי יוקרה או וילות ענקיות, והאבסורד הוא ש הרצליה או כפר שמריהו מדורגות כמו הכפר במדד הסוציו־אקונומי למרות ששם האוכלוסייה עשירה יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x