$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

ההסכם להבאת 2,000 פועלים סינים לענף הבנייה על סף סיכום

שר הפנים גדעון סער נפגש בימים האחרונים עם שגרירת סין בישראל גאו יאן־פינג והנספח הכלכלי של סין בישראל, כדי לקדם את ההסכם הבילטרלי להבאת עובדים זרים מסין לעבודת בניין בישראל

דותן לוי 07:1808.04.14
שר הפנים גדעון סער נפגש בימים האחרונים עם שגרירת סין בישראל גאו יאן־פינג והנספח הכלכלי של סין בישראל, כדי לקדם את ההסכם הבילטרלי להבאת עובדים זרים מסין לעבודת בניין בישראל. בפגישה דיווחה השגרירה לסער כי טיוטת ההסכם נמצאת לקראת שלבי סיכום סופיים וכי נותרו פערים קטנים מאד בין הצדדים. השניים סיכמו כי לאחר חג הפסח תצא משלחת בראשות אנשי רשות האוכלוסין מישראל לסין ובה נציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים כמשרד החוץ, כדי ולנסות ולסכם את פרטי ההסכם הסופיים.

 

סער. פגישה עם שגרירת סין סער. פגישה עם שגרירת סין צילום: שאול גולן

 

 

לפי ההערכות בענף הבנייה, בקצב ההתקדמות הנוכחי בין המדינות יוכלו להגיע עד לסוף השנה כ־2,000 פועלים סינים לישראל. בחלק משיתוף הפעולה צפויה התאחדות הקבלנים (בוני הארץ) לבצע מבדקי התאמה בסין כדי לוודא שהעובדים שמגיעים לישראל הינם עובדים מקצועיים. בענף הבנייה מגדירים את ההסכם כקריטי לענף, על רקע תוכניות הממשלה להגביר את קצב הבנייה ולבנות מאות אלפי דירות חדשות בעשור הקרוב.

 

בשנים האחרונות מנסים היזמים וקבלני הביצוע להציף בכל דרך אפשרית את הצורך בתוספת של פועלים זרים בישראל, כאשר לפועלים מסין עדיפות עליונה מבחינתם בשל התמחותם בעבודות הרטובות טיח, ריצוף, חיפוי ואיטום. מספר הפועלים מסין בישראל עומד כיום על כ־4,000 ויזמי הבנייה טוענים כי מספר זה אינו מספק מענה לכלל הענף. בענף טוענים כי המחסור בעובדים הביא להתייקרות מהותיות בעלויות כוח האדם. שכרו של פועל בנין סיני הוא כ־12–20 אלף נטו שקל בחודש, תלוי בהספק העבודה.

 

בהתאחדות הקבלנים טוענים כי כדי לעמוד ביעדי הממשלה להגברת את קצב בניית הדירות יש להזרים לענף עוד כ־34 אלף עובדים באופן מיידי.

 

אלא שלדברי אלדד ניצן, יו"ר תאגידי כוח אדם באגוד לשכות המסחר, שיטת ההסכמים הבילטארלים אינה יעילה: "הניסיון שלנו בגיוס עובדים באמצעות הסכמים אלו הוכיח שמדובר בשיטה בעייתית בלשון המעטה. קיים קושי אמיתי בהבאת עובדים מקצועיים כשאתה עובד מול מדינה בניגוד לגורמים פרטיים שמקבלים כסף עבור הבאת כל עובד מקצועי". ניצן מביא כדוגמה את ההסכם הבילטראלי שנחתם עם ממשלת מולדובה: "מתוך 1,600 עובדים שנבחנו רק 400 עובדים נמצאו כברי הבאה. אני בחרתי במקור 28 עובדים וקיבלתי 13 שמתוכם לא בחרתי אפילו אחד", הוא אומר.

 

בישראל עובדים כ־6,000 זרים בענף הבנייה, אף שלמשרד הפנים יש אישור להבאת 8,000 עובדים. בנוסף פועלים בענף כ־17 אלף פלסטינים וכ־27.5 אלף ישראלים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x