$
חדשות נדל

ממשיך לבעבע: היקף המשכנאות עלה ב-13% בחודש פברואר

שביתת עובדי הטאבו בחודש ינואר אחראית על דחיקת חלק מהביקושים לפברואר, אך גם בלעדיה נראה כי שוק המשכנתאות לא מצטנן והביקושים שהגיעו לשיא ב-2013 נמשכים

תומר ורון 13:5911.03.14

4.26 מיליארד שקל - זהו הסכום שהציבור נטל בחודש פברואר לטובת משכנתאות, כך עולה מדו"ח נתוני המשכנתאות שפרסם בנק ישראל אחת לחודש. מדובר בעלייה של 13% בהשוואה לחודש ינואר ועלייה של 9.5% בהשוואה לחודש פברואר הקודם.

 

אם בוחנים אחורה את שוק המשכנתאות, מדובר אמנם בנתון הדומה לממוצע ב-12 החודשים האחרונים, אך בהתחשב בעובדה שחודש פברואר הוא חודש קצר וכן כי שנת 2013 היה שנת שיא בהיקף המשכנתאות שנקלחו מצטייר נתון גבוה למדי.

 

היקף המשכנתאות בפברואר. עלייה של 13% היקף המשכנתאות בפברואר. עלייה של 13% צילום: shutterstock

 

היקף המשכנתאות בפברואר טרם הושפע מההחלטה על הורדת הריבית ל-0.75%

 

היקף המשכנתאות שלקח הציבור בחודש פברואר לא מושפע מהחלטת בנק ישראל להוריד את הריבית ברבע אחוז לשיעור של 0.75%. הורדת הריבית צפויה להמשיך וללבות את הביקושים הגבוהים ובמערכת הבנקאית מציינים כי אם אלו אכן ימשיכו לעלות, בנק ישראל יצטרך להוציא הגבלות חדשות לנוטלי המשכנתאות כדי להילחם עם הביקושים.

 

הביקושים הגבוהים למשכנתאות בפברואר נובעים משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא השביתה של עובדי הטאבו בינואר האחרון שנמשכה 19 יום. עקב השביתה, עשרות אלפי עסקאות בענף הנדל"ן לא יצאו לפועל או שנעצרו לחולטין. השביתה פגעה גם בזוגות צעירים רבים, מאחר שבהיעדר הסדרת הרישום בטאבו לא ניתן ליטול משכנתא.

 

הסיבה השנייה היא שיא של יותר מעשור שנרשם ברכישת דירות בחודש דצמבר האחרון, אז דיווח האוצר על זינוק של 47% בדירות שנרכשו. באופן כללי, ביקושי המשכנתאות נרשמים על עסקאות שבוצעו בחודשיים-שלושה שלפני כן ולכן עסקאות שנעשו בחודש דצמבר באות לידי ביטוי בשוק המשכנתאות בחודש פברואר.

 

אתמול התפרסמו דיוני הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החושפים את קבלת ההחלטות שהובילה להורדת הריבית. בדיונים הועלה החשש מפני ההשפעה ארוכת הטווח של סביבת הריבית הנמוכה על הביקושים לדירות. חברי הוועדה אמרו שמחירי הדירות מוסיפים לעלות בקצב מהיר, וכי היקף המשכנתאות נותר גבוה. בהקשר זה העירו החברים כי שורת הצעדים להגבלת שוק המשכנתאות שבה נקט המפקח על הבנקים בשנים האחרונות היו יעילים, והם הפחיתו את מאפייני הסיכון של המשכנתאות החדשות. עם זאת, אותם צעדים לא הצליחו עד כה לצנן את השוק.

 

מנכ"ל מזרחי טפחות, אלדד פרשר, העריך אתמול הביקושים למשכנתאות בשנת 2014 יהיו דומים לשנת השיא של 2013. "צריך להבין שזה ביקוש אמיתי. יש ביקוש שמצריך בנייה של לפחות 40 אלף דירות חדשות בשנה רק בגלל קצב ריבוי האוכלוסייה וכל עוד הריבית הריאלית שלילית הביקוש יהיה גדול יותר", אמר פרשר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x