$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

גילה מתעניין באפר של חברת החשמל

חברות בנייה פנו לממונה על הגבלים בדרישה לבטל מכרז של חברת החשמל למכירת אפר פחם, שמוזיל את עלויות הבנייה, בטענה כי ניתנת עדיפות לחברות גדולות בלבד

ליאור גוטמן 06:5302.12.13

כמה חברות בנייה פנו לממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיויד גילה בדרישה לעצור תוכניות למכרז של חברת החשמל למכירת אפר פחם. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שבעקבות הפניות החלה בדיקה פנימית ברשות, שעלולה להוביל לביטול הכוונה לפרסם את המכרז בשל חשש לפגיעה בתחרות. לטענת החברות, המכרז מעניק עדיפות ברורה לחברות הגדולות בענף.

חברת החשמל מפעילה בישראל שתי תחנות כוח פחמיות, הראשונה בחדרה (אורות רבין) והשנייה באשקלון (רוטנברג). שתי התחנות "שורפות" מדי שנה בממוצע כ־13 מיליון טונות פחם שמשמש כדלק לייצור חשמל. עד לפני כעשור חברת החשמל נהגה לסלק את עודפי הייצור ובחלק מהמקרים אף דאגה להטמנה שלו, אולם בשנים האחרונות הוקמה מינהלת אפר הפחם בחברה, שהחלה למכור את אפר הפחם לחברות בנייה על ידי חלוקה שווה של המשאב לכל החברות. מדובר במכירה של כמיליון טונות שנמכרו בכ־20 עד 25 שקל (לא כולל מע"מ) לכל טונה בודדת.

 

 צילום: אלעד גרשגורן

 

אפר פחם הוא חומר שמשמש כתחליף לחומרי בנייה בענף התשתיות כגוןן חול, אגרגטים או טוף. כל אלו מצויים במחסור, ושימוש באפר פחם יכול להוזיל עלויות בנייה לכבישים או מבני ציבור ובמקביל לחסוך כרייה של החומרים ולמנוע פגיעה בסביבה. אולם פרט לבניית כבישים, מי שמצא בשנים האחרונות עניין רב ברכישת אפר פחם הן חברות שמייצרות בטון כגון נשר. בפניות לממונה על הגבלים, שהגיעו לידי "כלכליסט", נטען כי אפר פחם הוא אחד משלושת החומרים העיקריים המשמשים בתעשיית הצמנט בישראל, כך שחשיבות החומר בתהליך ייצור המלט היא גבוהה. כמו כן, הוועדה הבין־משרדית לקידום התחרות בענף המלט, שבראשה עמד הממונה על התקציבים לשעבר גל הרשקוביץ, המליצה ביוני השנה לחברת החשמל "לבחון דרכים להקצאת אפר פחם מתחנות חברת החשמל באופן שוויוני, שיגביר את הנגישות של שחקנים חדשים לחומר הגלם".

 

אולם לאחרונה החליטה חברת החשמל למקסם את הרווח בכל פעילויות החברה, ואם עד לאחרונה היא מכרה את אפר הפחם במחירי עלות, התכנון שלה הוא לצאת במכרז ולמכור לכל המרבה במחיר. בענף הבנייה חוששים שמכירה של מוצר במחסור, שמסופק על ידי גוף בודד, עלולה לנטרל מתחרים ולהוציא אותם מהשוק. החשש שלהם הוא כי החברות הגדולות ירכשו את אפר הפחם במחיר גבוה, ובכך ירכשו את כל חומר הגלם כך שלמתחרים לא יישאר מה לקנות. לפי הפניות לממונה על הגבלים, מי שישתלט על המכרזים הם דווקא ספקי המלט, כגון נשר, שהוא מונופול מוצהר. מרשות ההגבלים נמסר: "איננו מתייחסים לתלונות שמתקבלות או לבדיקות שנערכות בעקבותיהן". מחברת החשמל נמסר: "אנו מחויבים לקיים הליך מכרז לפי חוק חובת המכרזים ולאור רצוננו לפעול לפי שיקולים עסקיים. אופי המכירה הקודם היה מכירה שוויונית לפי צורכי הלקוחות (פרו רטה) ובמחיר אחיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x