$
חדשות נדל

די לעיגול הפינות

שלשה פסקי דין שניתנו לאחרונה בבית המשפט העליון ובבית המשפט המחוזי מרכז שולחים אזהרה ברורה לעיריות: הליכי תכנון ייעשו בשקיפות ובשיתוף הציבור

מרים דונין ודורון טל 09:2315.10.13
בחודש האחרון ניתנו בבית המשפט העליון ובבית המשפט המחוזי מרכז שלושה פסקי דין, שלמראית עין אין ביניהם כל קשר או מכנה משותף. הראשון מבין פסקי הדין עסק בסלילתו ובהרחבתו של כביש המצוי בעיבורה של העיר כפר סבא; השני עסק בניסיון לקבל היתר בנייה לרפת שכבר הוקמה בשטח חקלאי בסמוך למושב בצרה; והשלישי עסק בהחלטת הוועדה המקומית ועיריית רחובות להקים אצטדיון כדורגל עירוני.

 

בשלושת המקרים מדובר היה בהליכים שננקטו נגד החלטות של ועדה מקומית או עירייה, ובהן הוחלט על הליך רישוי מקוצר - כזה שיאפשר מתן היתר בנייה ללא שיתוף הציבור בו. פסקי הדין ניתנו על ידי ערכאות שונות, בהרכבים שונים, על ידי שבעה שופטים שונים, ולמרות זאת נשמע בכולם קול ברור וחד־משמעי: הליכי תכנון צריכים להיעשות תחת אור השמש של הביקורת הציבורית ושיתוף הציבור בהם - אלמנט שנעדר באותם מקרים.

 

פסקי הדין שניתנו בערכאות השונות אומרים בקול ברור כי הליכי תכנון צריכים להיעשות תחת אור השמש פסקי הדין שניתנו בערכאות השונות אומרים בקול ברור כי הליכי תכנון צריכים להיעשות תחת אור השמש צילום: shutterstock

 

3 פסיקות מקשרות

 

בעניין הכביש בכפר סבא החליטו הוועדה המקומית ועיריית כפר סבא לסלול כביש המפריד בין שתי שכונות (ותיקה וחדשה), באופן שונה מנספח תנועה של תוכנית בניין העיר שחלה במקום. תושבי השכונה החדשה, שהשינוי בסלילה פגע בזכויותיהם, פתחו בהליכים משפטיים נגד העירייה והוועדה המקומית. בעניין הרפת ניסה בעליה להכשיר בדיעבד את הקמתה. עמותת אדם טבע ודין התנגדה להכשרת הרפת וטענה כי לא ניתן לתת היתר בנייה בשטח חקלאי, ללא שתאושר במקום תוכנית בנייה מפורטת שתאפשר זאת.

 

העבודות להקמת אצטדיון הכדורגל העירוני ברחובות החלו לפני חודשים מספר, לאחר שהוועדה המקומית ועיריית רחובות אישרו את הקמתו תוך שפירשו את התוכניות החלות ככאלה שמאפשרות גם הקמת אצטדיון כדורגל במקום. תושבי השכונה הסמוכה הגישו לבית המשפט המחוזי מרכז עתירה מינהלית כנגד ההחלטה. בין היתר, טענו התושבים, כי לא ניתן היה לאשר את הקמת האצטדיון על סמך התוכנית הוותיקה הקיימת, אלא היה על העירייה והוועדה המקומית לנקוט הליך של קידום ואישור תוכנית ייעודית שתאפשר את הקמת האצטדיון. בהליכי רישוי על פי תוכניות חלות לא מוקנית זכות התנגדות. להוציא מקרים חריגים, הליכים אלה גם אינם מאפשרים למי שיכול להיפגע מהם לתבוע פיצויים בגין הפגיעה שספג. הנחת היסוד שלפיה זכותו של הציבור להיות שותף בהליכי התכנון, שפירושה זכותו של הציבור להתנגד, מוצתה בשלב שבו קודמה ואושרה התוכנית. אלא שהליכי רישוי במטרה לקבל היתר בנייה אורכים לעתים עשרות שנים לאחר שאושרה תוכנית. הפרשי הזמנים ופרשנות ליברלית של יזמים מתוחכמים יוצרים מצב ולפיו ביצועה של תוכנית יהיה שונה בתכלית מהתוכנית שאושרה.

 

לשתף את הציבור

 

וכאן מופיע החוט המקשר במקרים שצוינו. בשלושת התיקים בחרו בתי המשפט השונים לומר באופן ברור לוועדות המקומיות ולעיריות כי לא ניתן "לעגל פינות" או לנסות לקצר תהליכים. אם יש ספק - אין ספק! משמע, בכל מקום שבו קיים ספק אם לבחור במסלול שיש בו שיתוף הציבור, מבחינת זכות ההתנגדות והזכות לפיצוי, יש לבחור במסלול זה. קול ברור זה של בתי המשפט ראוי שיופנם אצל כל הנוגעים בדבר. עקרונות של שקיפות הליכי תכנון ושיתוף הציבור מושלים כיום בכיפה. מה שהיה בעבר, לא יחזור עוד.

 

הכותבים הם מייסדת משרד מרים דונין, המתמחה בתכנון ובנייה ועסקאות נדל"ן ועו"ד במשרד

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x