$
חדשות נדל

ועדת הכספים נגד העלאת מס הרכישה; ח"כ גמליאל: "סעיף לא ראוי"

גילה גמליאל: "הסעיף אומר אומר לצעירים - המעט שחסכתם נעשוק אתכם". סגן הממונה על התקציבים: "שוק הנדל"ן צריך לקחת חלק בנטל של סגירת הבור"

חן פונדק 13:3707.07.13

חברי ועדת הכספים הביעו התנגדות להעלאת שיעורי מס הרכישה למשפרי דיור כחלק מחוק ההסדרים. עד היום לא היתה הגדרה למי שמכר את דירתו בשביל לקנות דירה גדולה יותר. ולמעשה, על דירה ששוויה עד 1.4 מיליון שקל לא היה מס רכישה. כעת, לפי הצעת החוק משפרי הדיור ישלמו 3.5%. מעל 1.744 מיליון שקל מס משפרי הדיור יהיה 5%, ומעל דירה בשווי 5 מיליון שקל ישלמו מס רכישה של 8%.

 

ח"כ גילה גמליאל (ליכוד) הביעה התנגדות להצעת האוצר, "אמרתי כבר שזה סעיף לא ראוי, ללא חזון, שאומר לצעירים, המעט שחסכתם נעשוק אתכם. אני מציעה לאוצר שיחזרו בעצמם בכך ולא שאנחנו נוריד אותו. בכל מה שקשור במלחמה בהון השחור תקבלו תמיכה מאיתנו, אבל לסעיף הזה אתם צריכים להציב אלטרנטיבה".

 

מטרת התיקונים, על פי דברי ההסבר להצעת החוק, היא "לקדם את מדיניות הממשלה להקטין את הגרעון, להתמודד עם תופעת עליית מחירי הדירות, ולהביא להגדלת היצע הדירות לצמצום נתח השוק של רוכשי דירות להשקעה ולהשוואת מסלול המיסוי של השקעה בנדל"ן למסלולי המיסוי של אפיקי השקעה אחרים". כביכול עזרה לשוק הדיור, אולם בפועל הסיבה העיקרית למהלך היא פיסקאלית בלבד, כמו שהסבירו אנשי משרד האוצר. סך התרומה לסגירת הבור: מיליארד שקל.

 

ראובן קוגן ראובן קוגן צילום: מיקי נועם אלון

 

 

ראובן קוגן, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמר בדיון על הנושא בוועדת הכספים, כי "התקבלה החלטה ששוק הנדל"ן צריך לקחת חלק בנטל של סגירת הבור, ועשינו ניתוח בקבוצות רוכשים בשוק. היום מיסוי מקרקעין אינו מבדיל בין רוכשי דירה ראשונה לרוכשי דירה נוספת או מי שמחליף את הדירה. המהלך הזה מפריד בין דירה יחידה שהיא שיפור של דירה מסוימת היות שמחוסרי הדיור נמצאים יותר בנחיתות. משפרי הדיור כדי לשפר דירה משכינים את הנכס הקיים ועם הריביות הנמוכות היסטורית בשוק הצעד הזה יותר פשוט לזוגות צעירים".

 

האוצר הסביר כי לפי מחקרים, מיסוי מנדל"ן הכי פחות פוגע בצמיחה, לעומת עליית המע"מ, מס הכנסה ומס חברות. יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי הגיב על כך: "אז מס חברות זה אסון, ומס הכנסה זה אסון, אז נוריד את כל זה ונעמיס על הנדל"ן. אתם מבינים את האבסורד? אם זה פוגע בצמיחה אז אולי לא נאשר את זה בהצבעה".

 

חברי הכנסת גם הביעו תמיהה מדוע צריך לדון על כך במסגרת חוק ההסדרים: מיקי רוזנטל (עבודה) אמר כי "נמאס לעשות צחוק על חשבון הציבור הישראלי בחוק ההסדרים". זבולון כלפה (הבית היהודי) הציע לדון בתוכנית הזאת לאחר חוק ההסדרים: "בעיני זה לא חצי מחטף, זה מחטף".

 

איציק שמולי (עבודה) הוסיף הערה שמדובר בפגיעה בנקודה הרכה ביותר של מחאת 2011 – הדיור: "למה משפחה שנולד לה עוד ילד צריך להטיל עליה עוד מס? יש לנו מערכת מיסוי מטומטמת שכל פעם שמדברים עליה מונחים דיפרנציאלי היא נבהלת. חברי הקואליציה עלו לשלטון בגלל גל מחאה של בעיות הדיור". משה גפני (יהדות התורה) התייחס לכך שבמקרה של זוג שמתגרש, על שניהם יוטל המס: "אתם מעודדים אנשים לא להתגרש, כי שניהם הופכים להיות משפרי דיור, ואני בעד".

 

מרב מיכאלי (עבודה) ציינה כי ישנם דברים טובי בהצעה כמו הבחנה בין רוכש שהוא תושב חוץ לתושב ישראל והגדלת מס רכישה על דירות יוקרה, אולם "הרבה פעמים צריך להחליף דירה וזה פגיעה בעיקרון של זכות האזרחית שעד סכום מתקבל הדעת יש לה פטור ממס".

 

יצחק כהן (ש"ס) העלה את הנושא שגם מי שעובר לדיור מוגן יחשב כמשפר דיור. גם מי שקיבל בירושה חלק מדירה שמעל 30% משווי הדירה – יחשב כמשפר דיור. קוגן הוסיף כי "זה מס של כורח, זו בעיה פיסקאלית וההשלכות הן לא הרסניות מבחינת מדיניות הדיור".

 

חברי הוועדה נגד העברת מס שבח כחלק מחוק ההסדרים

 

הדיון המשיך לסעור גם בנושא מס שבח – המס על רווח ממכירת דירה לעומת מחיר רכישתה. כיום מי שיש לו דירת מגורים יחידה פטור ממס שבח. מי שיש לו יותר מדירה אחת יכול לקבל פעם בארבע שנים פטור ממס שבח. התיקון מציע לבטל זאת, ובמקום זאת ניתן יהיה לקבל פטור רק עבור הדירה האחרונה שמכרת.

 

במקרה שהורה שמעניק דירה מתנה לילדו יהיו תנאים נוספים: לפי השינוי, הילד שקיבל מתנה יצטרך לחכות עד ארבע שנים אם לא גר בה ושלוש שנים אם גר בה, לפני שיוכל למכור ולקבל פטור ממס שבח, במקום מה שהיה לפני השינוי – שהילד היה צריך לחכות שנתיים אם לא גר שם ושנה במידה וגר בדירה. כמו כן משך הזמן שההורה החזיק את הדירה לא נחשב בהחזקת דירה לחישוב הפטור.

 

כל הרווח משינויים אלו במס שבח אינם מרשימים במיוחד לתקציב הקרוב ומסתכמים ב-60 מיליון שקל. מנהל רשות המסים אמר כי בטווח הארוך סכום זה יעלה וכי יש פה עיקרון של חסימת דירות ההשקעה.

 

יו"ר ועדת הכספים, ניסן סלומיאנסקי תהה מדוע צריך לדון בכך כעת: "למה אנחנו צריכים לדון על זה עכשיו ולא אחרי התקציב בניחותא, כאשר אין לכך השפעה משמעותית עבור התקציב. קיבלנו על עצמנו בוועדה לקיים דיון רציני על מחירי הדירות. אנחנו חייבים לראות את התמונה הכוללת. לא נברח מזה, אבל נדון בזה באופן אמיתי ורציני בתוך מכלול של דיור". היועצת המשפטית של ועדת הכספים, שגית אפיק, העירה לחברי הכנסת טרם הדיון כי "יש לברר מדוע לדעת משרד האוצר המטרה של הפחתת מספר הדירות להשקעה תושג, שכן בשנים האחרונות הוענקו לאותם משקיעים פטורים מלאים ממס שבח במכירת שלוש דירות מגורים והם לא עשו בהם כל שימוש".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x