$
חדשות נדל

קבינט הדיור אישר: עבודה כתנאי סף לדיור מוזל, אבל לא ביישובים הדתיים

עכשיו זה סופי: קבינט הדיור יפריד בין מכרזי דיור מוזל לציבור הכללי שיידרש להוכיח מיצוי כושר השתכרות, לבין מכרזים ביישובים בעלי ציביון דתי בהם לא יכלל קריטריון זה. בנוסף, הוחלט על מתן נקודות זכות לעולים ועל הארכת חוק הוד"לים

עינת פז-פרנקל 15:1301.07.13
ועדת השרים לדיור של הממשלה, בראשות שר האוצר, יאיר לפיד, אישרה היום שורה של הצעות החלטה, ביניהן הקריטריונים לדיור בר השגה.

 

מסלול מוזל לדתיים ומסלול קצת שונה לכל השאר

 

על פי החלטת הקבינט כ-70% מהדירות ישווקו במכרזי "המחיר למשתכן" לציבור הכללי, לפי מסלול קריטריונים לזכאות שנקרא "מסלול א'". 30% מהדירות ישווקו "ביישובי המיעוטים ובתכניות בניין עיר לאוכלוסיה בעלת צביון דתי" בהתאם למסלול ב'.

 

במסלול א', תנאי הסף לזכאות הם שלושה: להיות מחוסר דירה בעל תקרת הכנסה עד העשירון השביעי (כ-18 אלף שקל למשק בית), ולמצות כושר השתכרות בשיעור של 125% ממשרה מלאה למשק בית בו שני מפרנסים, ובשיעור של 75% עבור מפרנס יחיד. חד הוריים עם ילדים קטנים יידרשו ל-50% משרה. תנאי מיצוי כושר ההשתכרות מתמלא גם עבור משפחות הזכאיות להבטחת הכנסה, דמי אבטלה וקצבת נכות. באופן כללי,מדובר באוכלוסיה עובדת שמשכורתה אינה גבוהה ואין בבעלותה דירה.  

 

שר השיכון, אורי אריאל: "הקריטריונים החדשים לדיור בהישג יד אכן שמים במרכז את האדם העובד אך בה בעת, לא פוגעים בציבור החרדים והמיעוטים" שר השיכון, אורי אריאל: "הקריטריונים החדשים לדיור בהישג יד אכן שמים במרכז את האדם העובד אך בה בעת, לא פוגעים בציבור החרדים והמיעוטים" צילום: נמרוד גליקמן

 

נוסף לתנאי הסף, יקבלו ניקוד נוסף כדלקמן: 10 נקודות עבור כל ילד עד 3 ילדים, שירות צבאי או לאומי – עד 30 נקודות,ו- 20 נקודות לנכים. בניגוד להצעת ההחלטה המקורית, הוחלט לבטל את 20 הנקודות המתעדפות עבור שנות נישואין (עד ארבע שנים), ולהחליפן בניקוד עבור משפחות שנכשלו במכרזי דיור בר השדה קודמים.

 

מכסת הדירות שישווקו תתחלק באופן הבא: רבע מהדירות יוקצו למשפחות שקיבלו 11-54 נקודות; 50% מהדירות יוקצו למי שקיבל ניקוד של 55-64 נקודות; ו-25% מהדירות יוקצו למשפחות שקיבלו 65 נקודות ויותר. אלה הם הקריטריונים המתעדפים לאוכלוסיה החילונית, שנדרשת לשלושת תנאי הסף שהזכרנו לעיל.

 

לעומת זאת, אוכלוסיית המיעוטים והדתיים אינה נדרשת לתנאי סף של מיצוי כושר ההשתכרות. תנאי הסף של אוכלוסיות אלה הם שניים בלבד: מחוסרי דירה עד תקרת הכנסה של העשירון השביעי. הקריטריונים המתעדפים הם כדלקמן: עבור מיצוי כושר ההשתכרות, יקבלו דתיים, ערבים ומיעוטים נוספים 30 נקודות (לפי הכללים שנקבעו לחילונים כתנאי סף), עד 30 נקודות על ילדים, עד 30 נקודות על שירות צבאי או לאומי, ו-10 נקודות עבור נכות. המכסות יחולקו באופן הבא: רבע מהדירות יוקצו למי שקיבל 21-40 נקודות, 50% למי שקיבל 41-59 נקודות, ורבע מהדירות למי שקיבל 60 נקודות ויותר.

 

מכרזי השכירות המוזלת: גם רווקים בני +35 ללא ילדים יוכלו להשתתף

 

ההצעה של לפיד כוללת גם קריטריונים לדיור בר השגה בשכירות. בניגוד להחלטת מועצת מקרקעי ישראל שהוביל אטיאס בנושא, שדומה לקריטריונים בדיור בר השגה בבעלות ואינה כוללת מיצוי כושר השתכרות, תנאי הסף של לפיד לדיור להשכרה כוללים את מיצוי כושר ההשתכרות, וכן את תקרת ההכנסה והחוסר בדירה, כמובן.

  

הקרקע לבניית פרוייקט שכירות מוזלת ברעננה הקרקע לבניית פרוייקט שכירות מוזלת ברעננה צילום: אוראל כהן

 

בהגרלה לשכירות מוזלת יוכלו להשתתף גם רווקים, בני 35 ומעלה, ללא ילדים. זוג, משפחה, שירות צבאי, מילואים ונכות, מוסיפים משקל של חצי עד "קול" אחד בהגרלה, כך ש"זוג ששירת שירות צבאי מלא עם ילד אחד לפחות יקבל שלושה קולות – עם הסתברות גדולה פי שלושה לזכות מאשר רווק שלא שירת", לשון הצעת ההחלטה.

 

עוד הוחלט כי, לבני העשירון הראשון עד החמישי, יוענקו שמונה נקודות תעדוף בזכאות לדיור בר השגה.

 

עולים יקבלו יותר נקודות, דיירי הדיור הציבורי יוכלו לרכוש את דירותיהם

 

קבינט הדיור אישר גם את בקשתה של השרה לקליטת העלייה סופה לנדבר ויכניס לתוך סעיפי הזכאות לדיור בר השגה קריטריון נוסף עבור עולים. על פי הקריטריון, עולים אשר בארץ עד 15 שנה, יקבלו 30 נקודות, אלא אם קיבלו כבר 30 נקודות על פי סעיף השירות הצבאי (כך שיימנע כפל ניקוד).

 

בנוסף, החליט היום קבינט הדיור, כי חוק הדיור הציבורי ייכנס לתוקף באחד באוגוסט. החוק יאפשר לדיירי הדיור הציבורי לרכוש את הדירות בהן הם גרים בהנחות משמעותיות. בכסף שיתקבל ממכירת הדירות ירכוש משרד השיכון דירות חדשות וישפץ את הקיימות לרווחת הדיירים.

  

דיור ציבורי. הדיירים יוכלו לרכוש את הדירות בהנחה דיור ציבורי. הדיירים יוכלו לרכוש את הדירות בהנחה צילום: עמית שעל

 

ועדות הדיור הלאומי ימשיכו לפעול עד אוגוסט 2015

 

עוד אושרה: הצעת שר הפנים, גדעון סער, לשיפור ולהארכת חוק הוד"לים (ועדות דיור לאומיות) במטרה להגדיל את מלאי יחידות הדיור בהליכים מזורזים. בהתאם להצעת שר הפנים תוקפו של החוק יוארך עד אוגוסט 2015. כעת יוכלו להגיש תכניות לאישור הוד"לים גם בעלים פרטיים על קרקע מעורבת (לכל הפחות 40% קרקע מדינה) בהסכמת 80% מבעלי הקרקע הפרטיים. עוד יאושרו להגיש תכניות בעלים פרטיים בתכניות פינוי בינוי.

 

עוד אושרו היום בקבינט הדיור ההחלטות הבאות: הפחתת עלויות הבנייה באמצעות הגמשת וייעול הרגולציה על הענף; הטלת היטל עיכוב בנייה על קבלנים שמחזיקים בקרקעות למגורים; הקמת קרן הלוואות לפרויקטים של התחדשות עירונית; וסבסוד הוצאות פיתוח הקרקע בישובי המיעוטים. מרבית הצעות ההחלטה הללו כבר הגיעו לקבינט הדיור, וכעת אושרו.

 

בדיון השתתפו שר האוצר, שר הבינוי והשיכון, שר הפנים, השר לפיתוח הנגב והגליל ולאנרגיה והמים, השר הגנת הסביבה ושרת העלייה וקליטה. שר האוצר יאיר לפיד מסר כי ״אנו מקיימים את הבטחותינו ומסדירים היום עיוותים שהיו משך שנים. העיוותים יצרו קדימות למי שלא משרת בצבא ואינו עובד על פני אלה שעובדים ומשרתים בצבא".

 

שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל: ״הדיון היום הוא נקודת ציון חשובה ברפורמה בדיור. הקריטריונים החדשים לדיור בהישג יד אכן שמים במרכז את האדם העובד אך בה בעת, לא פוגעים בציבור החרדים והמיעוטים וגם מעודדים אותם להשתלבות בשוק העבודה בצורה הדרגתית וראויה. בנוסף אני חש סיפוק מהמהפכה בתחום הדיור הציבורי עם חידוש מכירת הדירות ומתן פתרונות דיור לזכאי הדיור הציבורי או בשכר דירה ריאלי. הדיירים יוכלו לרכוש נכס שיהיה בבעלותם המלאה והזכאים יוכלו לצאת לעצמאות, ללא תלות בדירה מהדיור הציבורי אלא בעצמם״.

 

בתום הדיון אמר לפיד כי "אנו מקיימים את הבטחותינו ומסדירים עיוותים של שנים שיצרו קדימות למי שלא משרת בצבא ואינו עובד".

 

ח"כ דב חנין, יו"ר משותף של שדולת הדיור בכנסת, מסר בתגובה להחלטה להאריך את חוק הוד"לים "ממשיכה את הדרך הפסולה של מסלול אישור מהיר לנדל"ניסטים ולקבלנים, מחוץ להליכי התכנון הרגילים. כמו שהזהרנו מראש, הוד"לים לא קידמו ולא אישרו תכניות של דיור בר השגה, ולא סייעו להתמודד במשהו עם משבר הדיור הקשה בחברה הישראלית. במקום לבטל את המנגנון הזה, ולחזק את מערכות התכנון כדי שיעבדו בצורה מהירה ויעילה יותר, הממשלה מבקשת להמשיך את המנגנון ולהרחיב אותו עוד יותר".

 

דיון בעתירה נגד חוק הדיור הציבורי

 

בתוך כך, נערך היום דיון בבג"ץ בכמה עתירות נגד חוק הדיור הציבורי, והשופטים שוקלים אפשרות להוציא צו על תנאי ליישום חוק הדיור הציבורי לאחר ה- 15 באוגוסט, אז תגיש המדינה לבקשתו הודעה מעדכנת בדבר מימושו של החוק. כך מתוך ההחלטה בעתירה של יו"ר סיעת מרצ, ח"כ אילן גילאון ומחוקק חוק הדיור הציבורי רן כהן שעלתה היום לדיון. זאת, בכפוף להחלטת הממשלה ליישם את החוק ב-1 באוגוסט עם תיקונו וקביעת התקנות הדרושות. ח"כ גילאון מסר כי הוא "מרגיש תחושת חמיצות מההחלטה. לאחר 15 שנה שהחוק מוקפא והממשלה מסרבת לקיים חוק שנכנס לתוקף ב-1 בינואר, ניתנת אורכה נוספת עד ה- 15 באוגוסט ליישום חוק הדיור הציבורי. אנחנו תובעים לממש את החוק על שני חלקיו: מכירת הדירות לדיירים והעברת ההכנסות לחידוש ולהרחבת מלאי הדיור. העברת מרבית הכספים לסיוע בשכר דירה, כפי שמתכנן משרד השיכון, יוביל בעתיד הנראה לעין למיטוט הדיור הציבורי".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x