$
נדל

שרונה תשנה את פני המסחר בת"א: " 150 אלף מ"ר חדשים יפגעו בעסקים הסמוכים"

מאות אלפי מטרים רבועים של שטחי מסחר צפויים להפתח בשנים הקרובות סביב מתחם שרונה והשוק הסיטונאי בתל אביב. "כלכליסט" בדק כיצד הדבר ישפיע על העסקים בשאר חלקי העיר ועל דמי השכירות בנדל"ן המסחרי

עינת פז-פרנקל 12:5611.06.13
בשנים הקרובות ישתנו פני העיר תל אביב והמסחר בה ללא היכר: עשרות אלפי מטרים רבועים של מרכזי קניות יתווספו לאורך דרך מנחם בגין בתל אביב, מאזור קניון עזריאלי בצפון ועד רחוב קרליבך בדרום, והפעילות הקמעונאית עתידה לעבור – יחד עם מספר לא מבוטל של מגדלי משרדים ומגורים – למזרח העיר.

 

במתחם לשימור "גני שרונה" בדרום הקריה יפעלו עשרות קמעונאים בשטח כולל של 14.5 אלף מ"ר; "שרונה מרקט" שייפתח בסמוך למבני הטמפלרים ההיסטוריים בסתיו 2014 יכלול 8,700 מ"ר של מסחר; במתחם "גינדי תל אביב" שמוקם במקום השוק הסיטונאי בצומת הרחובות קרליבך ודרך מנחם בגין מתוכנן קניון בן 300 חנויות שישתרע על 110 אלף מ"ר (כולל חניונים ושטחים ציבוריים) וקניון עזריאלי עתיד להתרחב מערבה וצפונה – ליד מגדל הממשלה יוקם מגדל שבו קניון המשתרע על כ-11 אלף מ"ר, ומצפון יוקם מתחם שיכלול עוד עשרת אלפים מ"ר של חנויות. 

 

כ-40 אלף איש מבקרים בקניון עזריאלי בתל אביב ביום, ופועלות בו 200 חנויות על שטח של קרוב ל-33 אלף מ"ר. מצד אחד, היזמים באזור "בונים" על זליגה של תנועת קונים למרכזי הקניות החדשים, אך מצד שני נשאלת השאלה האם השוק יוכל לספוג כ-150 אלף מ"ר חדשים של מסחר המתוכננים באזור, וכיצד המהלך ישפיע על קמעונאים ברחובות הסובבים למתחמי הקניות החדשים.

 

 

שרונה מרקט. "צפוי לפגוע בעסקים ברחובות הסובבים" שרונה מרקט. "צפוי לפגוע בעסקים ברחובות הסובבים" הדמיה: ויוו פוינט

 

גם אבן גבירול צפוי להנזק

 

לדברי עו"ד שרון מומן, מנכ"ל פרויקט "שרונה מרקט" של חברת גינדי החזקות, "ידענו שזה יהיה מתחם העסקים החדש וחשבנו – מה נעשה? עוד פעם קניון? ליד עזריאלי? זה משעמם. החלטנו לבדל את עצמנו ולפתוח מרכז קולינרי מקורה". המרכז יכלול 90 עסקים בתחום המזון והמסעדנות וחנייה ל-420 מכוניות, בהשקעה של 530 מיליון שקל, ומומן משוכנע שהמתחם ימשוך קונים מהעיר ומחוצה לה.

 

אם מתחמי הקניות החדשים "ייבשו" את החנויות והמסעדות הקטנות שמסביב, למשל ברחוב הארבעה ואולי אף עד אבן גבירול? אורן גלזר, מנכ"ל משותף ומנהל המחלקה המסחרית באנגלו-סכסון תל אביב, סבור שכן. "ייקח לשוק זמן לעכל את כל המסחר החדש", אמר גלזר. "זה צפוי לפגוע בעסקים ברחובות הסובבים. אבן גבירול צפוי להינזק מעט, משום שהוא ניזון גם מהדיירים שמסביבו".

 

לדברי גלזר, "האזור כולו יהיה רווי במסחר, ולכן יזמי מרכזי הקניות יצטרכו להמציא את המסחר מחדש, לבוא עם קונספט ייחודי – אי אפשר פשוט להקים עוד קניון עזריאלי. העסקים הקטנים ברחובות הסמוכים יצטרכו להבין שהשינויים שהעיר עוברת מצריכים הערכת מצב מחודשת".

 

עם זאת, הקונספט של מתחמי קניות ובילוי אינו זר לתל אביב – בשנים האחרונות קמו מתחם התחנה בדרום העיר, מתחם נמל תל אביב, נמל יפו, מתחם שוק הפשפשים ביפו, ועוד. "הציבור הישראלי אוהב מתחמים", אומר גלזר. "אך למתחם מסחרי חדש לוקח זמן להגיע לתמהיל הנכון והמצליח – לא תמיד פוגעים בול. במתחם התחנה הקונספט עדיין מתגבש".

 

צריך גם לזכור שעל ציר מנחם בגין קמו ויקומו מגדלי משרדים ומגורים חדשים, מה שיהווה אתגר תחבורתי לא מבוטל, על אף הקמתם של חניונים חדשים. כיום, קיימות שתי כניסות למתחם שרונה – מרחוב קפלן שמאלה לרחוב ארניה, ומרחוב הארבעה ימינה לרחוב ארניה. גלזר מעריך שהרכבת הקלה תתן מענה מסוים וכך גם פתרונות תת-קרקעיים שיאפשרו כניסות ויציאות לחניונים שיוקמו מתחת למרכזי הקניות.

 

התחרות עובדת לטובת השוכרים

 

בינתיים, היזמים משווקים את השטחים להשכרה במחירים נמוכים מעט מהשכירות בקניון עזריאלי – שם נעה השכירות החודשית בין 400 ל-500 שקל לחודש, ועוד דמי ניהול של כ-70 שקל לחודש, אומר גלזר. ב"שרונה מרקט" משווקים השטחים למסעדות הגדולות בכ-400 שקל למ"ר, אומר מומן, ובמתחם גני שרונה הסמוך משווקים השטחים בכ-300 שקל למ"ר, אומר גלזר.

  

יצוין כי בדוכני המזון הקטנים יותר ב"שרונה מרקט", שגודלם 9-30 מ"ר, השכירות אינה לפי מ"ר אלא לפי יחידה: שכר הדירה ינוע בין 8,000 שקל לחודש ל-25 אלף שקל לחודש, מה שגוזר מחיר כפול מזה שבקניון עזריאלי.

  

בקבוצת עזריאלי מדווחים על תפוסה מלאה בקניון עזריאלי, אך במצב הנוכחי של המשק, נשאלת השאלה האם יתאכלסו שטחי המסחר החדשים. "אין לי ספק שהשטחים יתאכלסו, השאלה היא באיזה מחיר", אומר גלזר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x