$
חדשות נדל

"אין פתרון קסם כל עוד מספר הדירות לא יגדל"

הוועדה לביקורת המדינה דנה בדו"ח המבקר על הדיור הציבורי ועל ההמתנה הארוכה שלה נדרשים הנזקקים

דותן לוי 11:3707.05.13

"אין פיתרון קסם, עד שלא יגדל מספר הדירות הציבוריות - מספר הזכאים הממתינים לא יקטן" - כך אמר היום (ג') ל"כלכליסט" גורם באחת החברות המשכנות. עם זאת אמר הגורם, כי מצב הדירות השתפר וכל דירה שמתפנה זוכה לשיפוץ יסודי לפני שהיא עוברת לדייר הבא. ברקע לדברים אלו - דיון שערכה הוועדה לביקורת המדינה היום בכנסת.

 

4 שנים לאחר שיצא דו"ח מבקר המדינה שהתייחס לנושא הדיור הציבורי וכמעט כלום לא השתנה בנושא. הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ אמנון כהן (ש"ס) דנה היום  במחסור בדיור ציבורי ובהמתנה הארוכה שלה נדרשים הזכאים.

 

מבקר המדינה גילה בדו"ח שהכין בעניין עוד בשנת 2009, כי בשנים 2007-2002 ירד בהתמדה מספר הדירות הציבוריות שהוקצו לאכלוס לזכאים, ובשנת 2007 מספר הדירות שהוקצו לזכאים היה קטן בכ-32% ממספרן בשנת 2002. הסיבה העיקרית לכך היא צמצום המספר הכולל של הדירות הציבוריות עקב מכירתן לדייריהן במבצעי מכירה.

 

בניין דיור ציבורי בניין דיור ציבורי צילום: עמית שעל

 

בדצמבר 1999 החליטה הממשלה כי הכספים ממכירת הדירות הציבוריות יופקדו ב"קרן הדיור הציבורי". מטרת הקרן הייתה, בין היתר, מימון רכישת דירות לאוכלוסייה הנזקקת. עד מרץ 2008 מכרה המדינה כ-26 אלף דירות; ההכנסות ממכירת הדירות הסתכמו בכ-2 מיליארד שקל, אך מכספי הקרן לא הוספה למלאי הדיור הציבורי אף לא דירה אחת. הדבר היחיד שכן נעשה בעקבות הדו"ח הוא שהמדינה הפסיקה בשנת 2011 את מכירת הדירות בדיור הציבורי.

  

עוד חשף המבקר כי בדיקת 21 תיקים של זכאים חסרי דיור, שזכאותם אושרה בשנים 2006-1995, ובמועד הביקורת (אפריל 2008) עדיין המתינו לקבלת דירה, העלתה כי חמישה מהם המתינו בין שנתיים לחמש שנים מיום אישור זכאותם; מרביתם (11 זכאים) המתינו חמש עד שבע שנים, ושישה - אף יותר מעשר שנים. מן הרישומים שנמצאו במשרד התברר כי ל-11 מן הזכאים הממתינים לא הוצעה אפילו דירה אחת במשך כל שנות ההמתנה שלהם, לתשעה מהם הוצעה דירה אחת בלבד, ולאחד - שתי דירות.

 

בדו"ח המבקר הוא ציין, כי "אלפי משפחות שהמדינה הכירה בהן כזכאיות לדיור ציבורי ממתינות, רבות מהן במשך שנים לקבלת דירה, ועל משרד הבינוי והשיכון לתת את הדעת לנושא המחסור החמור בדירות המיועדות להקצאה לזכאי הדיור הציבורי, וכן לשיעורים נמוכים של ניצול של תקציב הסיוע - מענקים וסבסוד ריבית לזכאים, ובמידת הצורך על המשרד לפעול להעלאת נושאים אלה לדיון בממשלה". לדבריו, הריבית על משכנתאות מוכוונות שניתנו לקבוצות מסוימות של זכאים, משנת 2007 עד מועד סיכום הביקורת, הייתה גבוהה מהריבית הממוצעת על משכנתאות לדיור במשק, ו"ספק אם מצב דברים זה מתיישב עם רוח חוק הלוואות לדיור, התשנ"ב-1992, ועם תכליתו".

 

בתוך כך, הנוכחים בדיון ציינו כי עיקר ההמתנה מתבצעת בערי המרכז בעוד שבפריפריה כמעט ואין המתנה. נציג חלמיש בדיון: "בערי הפריפריה אין מצב של המתנה, יש מצב שלעתים יש תור גדול בערים כמו אשדוד אבל גם אז זה לא ברמה של מרכז הארץ".

  

"אולי נפרק את חברת חלמיש?"

 

במהלך הדיון בכנסת התייחס יו"ר הוועדה לאי ניצול תקציב חברת חלמיש לרכישת דיור ציבורי. כהן: "שבוע אני מחפש את מבקר הפנים של חברת חלמיש ולא מגיע אליו, אנחנו רוצים למצוא פתרון אבל הוא לא בא ומתחמק, זה לא יכול להיות שלא נקבל אינפורמציה, אולי במקום שנפרק את חברת פרזות נפרק את חברת חלמיש".

 

עוד ביקשו חלק מהנוכחים בדיון לדעת מדוע 2 מיליארד שקל שנכנסו לקופת המדינה ממכירת הדיור הציבורי לא חזרו לבניית ורכישת דירות נוספות לדיור זה, אך לא ניתן לכך מענה.

 

גורם באחת החברות המשכנות אמר כאמור בשיחה ל"כלכליסט", כי אין פיתרון קסם, עד שלא יגדל מספר הדירות הציבוריות מספר הזכאים הממתינים לא יקטן. עם זאת אמר הגורם, כי מצב הדירות השתפר וכל דירה שמתפנה זוכה לשיפוץ יסודי לפני שהיא עוברת לדייר הבא.

 

דב חנין: המצב רק הוחמר

 

ח"כ דב חנין שנכח בדיון אמר, "המצב מאז דו"ח המבקר הוחמר בצורה דרמטית. מספר הדירות ירד וכספי הדירות שנמכרו לא שימשו לבנייה או קנייה של דירות חדשות. הם שימשו להרבה דברים אחרים: התנחלויות, כבישים להתנחלויות, אבטחה במזרח ירושלים. אבל לא לדיור ציבורי. מצפצפים על הכנסת ועל חוקיה. מספר הממתינים לדיור ציבורי גדל ואנשים ממתינים בתור שנים ארוכות. מגיעים אלי סיפורים בלתי אפשריים. בשל הצמצום במספר הדירות מחמירים גם את הקריטריונים עד לכדי אבסורד".

 

בהמשך אמר חנין, כי יש לעצור באופן מיידי את כל הפינויים ולהקים ועדת חקירה ממלכתית בעניין. "הנתונים מצביעים על רמיסת הדיירים, הפקרות, ביזה של כספי הדיור הציבורי ועבריינות של המדינה ומשרד השיכון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x