$
חדשות נדל

עליית המע"מ תגדיל את הביקוש למשכנתאות

שיעור המע"מ הועלה פעמיים בעשור האחרון, כאשר בשני המקרים קדמו לכך ביקושים ערים במיוחד למשכנתאות. אין סיבה שזה לא יקרה בשלישית

שניר הנדלר 07:0214.04.13

רשימת הגזירות שיגיש משרד האוצר לאישור הממשלה בתחילת החודש הבא מתחילה להתגבש, אך כבר כעת ברור שעם אישור התקציב יועלה שיעור המע"מ ב־1% והוא יעמוד על 18%. אם תכננתם לרכוש דירה חדשה מקבלן ולא תמהרו לחתום על חוזה טרם אישור הגזירה, תיאלצו להיפרד ממשכורת נוספת לפחות. מנתוני משרד הבינוי והשיכון עולה כי נכון לינואר, מחירה הממוצע של דירה חדשה עמד על כ־1.43 מיליון שקל. אם אכן יועלה שיעור המע"מ ב־1%, מחיר דירה דומה יאמיר בכ־12 אלף שקל — סכום הגבוה ב־33% מהשכר החודשי הממוצע למשרת שכיר בינואר, כך לפי נתוני הלמ"ס. 

ממהרים לקנות, רגע לפני ההתייקרות הצפויה

 

לאור ההתייקרות הצפויה במחירי הדירות החדשות, לא מן הנמנע שנראה בחודשים הקרובים רוכשי דירות שממהרים להשלים עסקה לרכישת דירה חדשה, מהלך שיגרור עלייה בהיקף מכירות הדירות החדשות ואיתה ביקושי שיא למשכנתאות מהבנקים.

 

העלייה בביקושים למשכנתאות, שתביא התוכנית להעלות את שיעור המע"מ ל־18%, צפויה להביא לכך שבחודשים הבאים יחצו שוב ביצועי המשכנתאות החודשיים את רף ה־5 מיליארד שקל ואולי ייקבע שיא חדש בביקושים למשכנתאות.

 

בנייה בכפר סבא בנייה בכפר סבא צילום: אוראל כהן

 

פעמיים בעשור האחרון עלה שיעור המע"מ: ביולי 2009 ובספטמבר 2012. נתוני המשכנתאות של בנק ישראל מלמדים שבחודשים שקדמו לשתי העלאות מע"מ אלה, נרשמו ביקושים גבוהים במיוחד. כך למשל, נתוני המשכנתאות שניטלו ביוני 2009 בישרו על שיא בהיקף המשכנתאות שניטלו עד אז — 3.75 מיליארד שקל — זינוק של 32% לעומת היקף המשכנתאות במאי באותה שנה. השיא הנוכחי בביצועי המשכנתאות נרשם באוגוסט האחרון — החודש שקדם להעלאה האחרונה של שיעור המע"מ — אז היקף המשכנתאות זינק ב־18% לעומת יולי 2012 ל־5.8 מיליארד שקל.

 

נתונים שפרסם משרד האוצר בסוף השבוע האחרון מלמדים על ירידה של 4.3% במספר הדירות שנרכשו בפברואר האחרון לעומת ינואר, לכ־8,700 דירות. מספר ימי העבודה בפברואר עמד על 23, לעומת חודש רגיל שבו 26–27 ימי עבודה (כולל ימי שישי). כך שבהתחשב במספר ימי העבודה, מדובר בקצב מכירת דירות חודשי גבוה בכ־10% לעומת ינואר.

 

 

גם נתוני המשכנתאות שפרסם בנק ישראל ביום חמישי האחרון מצביעים על עלייה נוספת בביקושים לדירות במרץ האחרון. היקף המשכנתאות שניטלו בחודש שעבר הסתכם ב־4 מיליארד שקל. בהתחשב בעובדה שבחודש זה חל חג הפסח - כך שמספר ימי העבודה היה קטן ורבים מהציבור הישראלי היו בחופשה - קצב המשכנתאות האפקטיבי קרוב ליותר מ־4.5 מיליארד שקל, בדומה לקצב הביקושים בפברואר. במילים אחרות, שוק הנדל"ן המקומי ממשיך לרתוח ונראה שגם הצעדים שנקט בנק ישראל בחודשים האחרונים לא מצליחים לצנן את הביקושים בענף.

 

גם המע"מ שעולה וגם הריבית הנמוכה

 

העלייה בהיקף המשכנתאות בחודשים האחרונים באה על רקע הורדת ריבית בנק ישראל ל־1.75%, והערכות במערכת הבנקאית הן שהריבית תישאר ברמתה הנמוכה בחודשים הקרובים. לפני כחודשיים דרש גם המפקח על הבנקים דודו זקן מהבנקים להגדיל את היקף ההון שהם מרתקים בעת הענקת משכנתאות - מהלך שעשוי לייקר את הריבית על המשכנתא, ולצנן במקצת את הביקושים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x