$
חדשות נדל

האוצר: מחירי הדירות ירדו ברבעון ב-1.4%, המשקיעים חזרו ובגדול

ההשוואה למחאת האוהלים של 2011 מסמנת את המגמה של חזרתם לשוק של ה"יושבים על הגדר", שהמתינו לשווא לירידות מחירים מהותיות. אזור השפלה הוביל את הגידול במספר העסקאות

שי פאוזנר 15:4712.12.12

מחירי הדירות החדשות ירדו ב-1.4% ברבעון השלישי של 2012. כך מוסר היום משרד האוצר בדו"ח סיכום פעילות שוק הדירות התקופתי שלו. מספר העסקאות בשוק הדירות (הכולל חדשות ויד שניה) עלה ברבעון השלישי של 2012 ב-9% בהשוואה לרבעון הקודם, בדומה לשיעור העלייה ברבעון השני.

 

ההשוואה של היקף הפעילות בשוק הדירות לעומת תקופת מחאת האוהלים של 2011, מסמנת את המגמה של חזרתם לשוק ה"יושבים על הגדר" שהמתינו לשווא לירידות מחירים מהותיות. באוצר אומרים כי בהשוואה לרמות השפל שנרשמו ברבעון השלישי אשתקד, אשר עמד בצל המחאה החברתית, מגיע שיעור העלייה ל-36%. בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של 2012 נרשמה עלייה של 9% במספר העסקאות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

בנייה בבאר שבע. אחד האזורים הבולטים ביותר בפעילות המשקיעים בשנים האחרונות בנייה בבאר שבע. אחד האזורים הבולטים ביותר בפעילות המשקיעים בשנים האחרונות צילום: חיים הורנשטיין

 

על פי הנתונים, אזור השפלה הוביל את הגידול במספר העסקאות בשוק הדירות כולו ברבעון השלישי ובשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. באיזור חיפה ותל אביב נרשמו ברבעון עליות מתונות במספר הדירות שנמכרו. הרכישות של דירות על ידי זוגות צעירים צמחו ברבעון השלישי של השנה ב-14% ובתל אביב צמח מספר הדירות שנרכשו על ידי זוגות צעירים ב-4% בלבד.

 

תוצאות המלחמה של הממשלה ובנק ישראל במשקיעים לא נראים בשטח. ברבעון השלישי עמד משקלם הממוצע של המשקיעים מתוך כלל רוכשי הדירות על 23.4% - עלייה 0.1% לעומת הרבעון הקודם. הנתונים של האוצר מגלים עוד כי במהלך הרבעון השלישי הלך והתגבר קצב הרכישה של דירות על ידי משקיעים וכתוצאה מכך, עלה משקל המשקיעים בסך העסקאות משיעור של 22% ביוני לשיעור של 25% בספטמבר.

 

ניתוח מאפייני המשקיעים מלמד כי יתכן והגידול בפעילותם חל בין היתר על רקע ההחלטה על ביטול הארכת משך הזמן הנדרש לקבלת פטור ממס שבח למוכרי "דירה נוספת". באוצר סבורים כי עדות לכך ניתן למצוא בעלייה במשקלם של המשקיעים "הכבדים", לאחר ירידה רצופה במשקלם מאז הרבעון השלישי של 2011 ועד לרבעון השני של 2012.

 

נתון מעניין נוסף שחושף דו"ח האוצר הוא כי הגידול החד בפעילות המשקיעים בדירות יד שניה באזור השפלה חל במקביל לירידה חדה ברמות השכר של משקיעים אלו בהשוואה לרמות השכר של המשקיעים בדירות יד שנייה באזור זה ברבעון הקודם. כך למשל, השכר הממוצע של משק בית של משקיעים רוכשי דירה יד שנייה באזור ברבעון השלישי עמד על 18.6 אלפי ₪, נמוך ב-14% בהשוואה לשכר המשקיעים ברבעון הקודם (ברמת השכר החציוני שיעור הירידה אף גבוה יותר-18%).

 

 בנוסף, מאחר שרמות המחירים של הדירות שרכשו משקיעים אלו ברבעון השלישי היו דומות לרמות המחירים של הדירות שרכשו משקיעים באזור זה ברבעון הקודם, נרשמה עלייה משמעותית ביחס בין מחיר הדירה לבין שכר המשקיעים, זאת כאשר ברמה הארצית נותר יחס זה ללא שינוי. כאשר בוחנים את התפתחות היחס בין מחיר דירת יד שניה לשכר המשקיעים בין הרבעון הראשון של 2011 לבין הרבעון השלישי של 2012, ניכרת עוד יותר העלייה החדה ביחס זה באזור השפלה. זאת לעומת היציבות ברמה הארצית והירידה ברמתו של יחס זה באזור באר שבע, אחד האזורים הבולטים ביותר בפעילות המשקיעים בשנים האחרונות.

 

עד מדווח האוצר כי היקף פעילות תושבי החוץ בשוק הדירות ברבעון השלישי של השנה. האזור היחידי בו נמשך הגידול בפעילות תושבי החוץ הינו אזור ירושלים. מנגד, בולט אזור ת"א עם ירידה חדה בפעילות תושבי החוץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x