$
חדשות נדל

השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ב-1.9% ברבעון השני

על פי נתוני השמאי, הגידול החד ביותר חל בתל אביב - מחיר דירה ממוצעת עלה ב-6% ל-2.44 מיליון שקל; במקביל פורסמה סקירה של האוצר, שלפיה ירדו מחירי הדירות ביוני, וחלה עלייה במספר העסקאות של משקיעים לעומת יוני 2011

דותן לוי ושי פאוזנר 12:2812.08.12
מחירי הדירות מוסיפים לעלות, כך עולה מסקירה של טל אלדרוטי, השמאי הממשלתי הראשי ממשרד המשפטים, לרבעון השני של 2012. לפי הסקירה, המחירים עלו בממוצע בשיעור של 1.9% בהשוואה לרבעון הקודם וב-1% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.

 

נתוני השמאי הממשלתי בוחנים את מחירי דירות 4 חדרים חדשות ויד שניה ב-16 ערים בישראל. לפי הנתונים, בתקופה של שני הרבעונים האחרונים נספרו כ-4,800 עסקאות בערים אלה, וברבעון האחרון חל גידול במשקל העסקאות בהשוואה לרבעון הקודם.

 

השינוי שנרשם במחירים לא היה אחיד לכל הערים, כך למשל בערים אשדוד, פתח תקווה, ראשון לציון ורמלה לא חל שינוי במחירים בהשוואה לרבעון הקודם. בהרצליה חלו ירידות בשיעור של 3% למחיר של 1.724 מיליון שקל לדירת 4 חדרים. במודיעין ובאילת נרשמה עלייה של 5%, ובחיפה חלה עלייה של 4%.  את העלייה החדה ביותר רשמה תל אביב - עלייה של 6% למחיר של 2.44 מיליון שקל.

 

את הגידול במספר העסקאות מסביר השמאי בביקוש למגורים בישובים שנסקרו, אשר מקבל אימות מהבנקים למשכנתאות המדווחים על גידול במספר נוטלי המשכנתאות. את העלייה במחירים מסביר השמאי בביקושים כבושים שנצטברו במהלך השנה החולפת והחלו להשתחרר במהלך הרבעון הנסקר, בין היתר, בשל החלטות הממשלה בעניין פרק הדיור בדו"ח טרכטנברג בשלהי הרבעון הקודם, שהביאו לצמצום מימד אי הוודאות. "הדי גל המחאה החברתית שנוצר בקיץ האחרון וטרם שכך, לצד אי יציבות וחוסר ודאות בכלכלה העולמית ובעיקר באירופה, בד בבד עם הצעדים וההצהרות שננקטו על ידי הממשלה ובנק ישראל, מלווים את ענף הנדל"ן בכלל והדיור למגורים בפרט, ומשפיעים על התנהלתו במשך השנה האחרונה", כותב אלדורטי.

 

עם זאת, לדבריו קיימים משתנים נוספים בעלי השפעות מנוגדות: ציפיות להאטה בצמיחה, ציפיות לשינויים בשער הריבית הריאלי , זמינות של אפיקי השקעה אחרים וציפיות להמשך פעולות הממשלה להורדת מחירי הדירות.

 

תל אביב. מחירי דירות עלו ב-6% תל אביב. מחירי דירות עלו ב-6% צילום: בועז אופנהיים

 

האוצר: ירידה במחירים

 

במקביל לפרסום סקירת השמאי פרסם משרד האוצר את דו"ח אורות אדומים לחודש יוני, המבוסס על פעילות רשות המסים. לפי דו"ח האוצר, ביוני האחרון נרשמה ירידה של כ-7.5% במספר העסקאות של משקיעים בשוק הדירות בהשוואה לרמת הרכישות הגבוהה שנרשמה בחודש הקודם, אך בהשוואה ליוני אשתקד מדובר בעלייה של 6%. כלומר לשוק הדירות נכנסו יותר משקיעים ביוני האחרון מבחודש שלפני מחאת האוהלים בקיץ 2011.

 

באוצר בדקו גם את תנועת מחירי הדירות, ומצאו כי ביוני נרשמה עלייה של 0.6% במחירים, אולם מדובר בבדיקה של שוק הדירות החדשות מקבלנים בלבד, המהווה רק כ-20% משוק הדירות כולו. לפי האוצר, את הירידה במחירי הדירות החדשות הוביל אזור ירושלים (2%), ובאזור המרכז (לא כולל ת"א) נרשמה ירידה בשיעור של 1.1%. מנגד, באזור השפלה ובאזור השרון נרשמה עליית מחירים מזערית של 0.1%.

 

את ההבדל בין ממצאי השמאי לנתוני האוצר אפשר לייחס לעובדה שהשמאי הממשלתי בודק את שוק הדירות 4 חדרים החדשות והישנות גם יחד ב-16 ערים בלבד.

 

עוד עולה מנתוני האוצר כי בחודש יוני נמשכו העליות במספר העסקאות (בהשוואה ליוני אשתקד) בדומה לחודש מאי. במקביל חלה ביוני ירידה של כ-5% במספר הדירות שנרכשו בהשוואה לחודש הקודם. עם זאת, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד נרשמה עלייה בשיעור של כ-15% במספר העסקאות. יש לציין כי רמת המכירות ביוני 2011 בהשוואה לחודשים מקבילים בשנים עברו היתה הנמוכה ביותר מאז יוני 2005.

 

בניתוח של רשות המסים נמצא כי מי שהובילו את הגידול ברכישות בחודש יוני היו הזוגות הצעירים, אשר רשמו גידול של 27%. בקרב משפרי הדיור נרשמה עלייה של 11%. נתונים ראשוניים לחודש יולי מצביעים על עלייה בשיעור חריג במספר העסקאות, אשר משקפת רמת מכירות הגבוהה ביותר בחודש כלשהו בשנים האחרונות.

 

על פי אוצר, העלייה במספר העסקאות שנרשמה ביוני בהשוואה ליוני אשתקד, הקיפה את כל האזורים, ובולטת במיוחד באזור המרכז (לא כולל ת"א), שבו נרשם גידול בשיעור של קרוב ל-30%, המתרכז כולו בדירות יד שנייה והושג בעיקר עקב גידול חד של 52% ברכישת דירות על ידי זוגות צעירים. מנגד, באזור תל אביב נרשמה עלייה מתונה יחסית במספר העסקאות, בשיעור של פחות מ-7%, זאת בשל ירידה חדה בשיעור של 21% ברכישת דירות חדשות באזור זה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x