$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": קרן השימור של עיריית ת"א חתמה על חוזה ניסיוני ראשון

בעלי בניינים לשימור בתל אביב התקשו לממן את השיפוץ על ידי מכירת זכויות בנייה לקבלנים. אז העירייה החליטה להקים קרן שתסחור בזכויות בעצמה ותחסוך סחבת. התקציב: 80 מיליון שקל

סנונית ראשונה לפיילוט המימון החדש של עיריית תל אביב לבניינים המיועדים לשימור. ל"כלכליסט" נודע כי העירייה חתמה על הסכם ניסיוני מול שבעה בעלי דירות בבניין המיועד לשימור מחמיר ברחוב תרס"ט במרכז העיר. לדברי עו"ד ליאור עוזר, שייצג את הדיירים בחתימת ההסכם, לבניין זכויות בנייה עודפות בשטח של כ־194 מ"ר מתוקף תוכנית השימור. על זכויות אלו תירשם הערת אזהרה והן יועברו לקרן מיוחדת של העירייה עד למכירתן על ידי העירייה לצד שלישי. דיירי הבניין לא יידרשו להמתין להשלמת העסקה למכירת הזכויות, ויקבלו 2.7 מיליון שקל באופן מיידי, סכום סופי לאחר קיזוז היטלי השבחה שנקבעו על כ־792 אלף שקל על ידי שמאית הוועדה המקומית.

 

הקרן להסכמי שימור של תל אביב תושק בעוד כשבועיים ועמה יפורסמו הקריטריונים לבניינים שיוכלו לעשות שימוש במנגנון החדש. הקרן החדשה נועדה לתת מענה לבעלי מבנים המיועדים לשימור עם הגבלות מחמירות. במבנים אלו אין אפשרות לתוספת בנייה במסגרת השימור, ולהם הוצע למכור את זכויות הבנייה שלהן הם זכאים ליזמים הפעילים בעיר. אלא שניוד הזכויות הוא הליך מורכז שלא זכה לביקוש בקרב בעלי הנכסים וכך נוטרל התמריץ לשימור. הקרן למעשה "תקנה" את זכויות הבנייה העודפות שיש לבניינים ותשלם לבעלי הבניין את שווי זכויות הבנייה, שייקבע בהערכת שמאי של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. הסכום יישמר בחשבון נאמנות וייועד לשיפוץ ושימור המבנה בלבד. אם יישארו עודפים מהשימור, הם יחולקו בין הדיירים.

 

הבניין ברחוב תרס"ט במרכז תל אביב שבו יתבצע הפיילוט הבניין ברחוב תרס"ט במרכז תל אביב שבו יתבצע הפיילוט צילום: עמית שעל

 

במקביל תנייד הקרן את הזכויות שרכשה לפרויקטים אחרים בעיר, שבהם היזמים מעוניינים לקנות עוד זכויות בנייה. כיום הקרן מתוקצבת ב־80 מיליון שקל, אך לדברי שירה בנימיני, רכזת תכנון ושימור בעירייה, "הסכום אמור להספיק ל־12 עד 20 בניינים, מתוך כ־190 בניינים בעיר המיועדים לשימור במגבלות מחמירות. אחרי שייחתמו הסכמים עם הבניינים הראשונים ויתקבל כסף ממכירת הזכויות ליזמים, הפרויקט יוכל להמשיך לגלגל את עצמו". היא הוסיפה עוד כי "בניינים רבים נמצאים בבעלות משותפת ואנחנו נותנים להם עדיפות".

 

עו"ד עוזר מציין כי מדובר בשינוי חשיבה מהותי בעירייה. בתחילת דרכה עוררה תוכנית עידוד השימור של העירייה התנגדויות רבות מצד בעלי בניינים שטענו כי היא מכריחה אותם לשפץ ולשמר את הנכסים שבבעלותם מבלי להעניק פתרונות מימון מספקים. הקרן נועדה לתת מענה לביקורת זו. "לפני פחות משנה ישבתי עם בכירים מתוכנית השימור", מתאר עו"ד עוזר, "הצעתי שבמקום לסבך את הדיירים שפשוט ירכשו את הזכויות מהם. התגובה הראשונה שקיבלתי הייתה צחוק גדול, אבל נראה שהרעיון לאט לאט חלחל ובסוף העירייה אימצה אותו".

 

בנימיני מוסיפה כי "כשיש בניין בבעלות משותפת הרבה יותר קשה להם להתארגן ולמצוא יזם שירצה לקנות את הזכויות שלהם. במקרים רבים יש גם בעיה של אמון מול היזם. השימוש בקרן יזרז את הליך השימור כי הכסף שנועד לשימור יעבור באופן מיידי לבניין".

 

לדברי בנימיני, גיבוש המנגנון החדש ארך יותר משלוש שנים. "חוק המקרקעין הישראלי לא מאפשר מצב שבו זכויות בנייה "צפות", בניגוד לחוקי מקרקעין במדינות כמו ארה"ב, שם ניתן ליצור בנק זכויות בנייה. המנגנון שנמצא הוא ייחודי וראשון מסוגו בארץ. זכויות הבנייה ימשיכו להיות רשומות על שם הבעלים המקוריים גם אחרי חתימת ההסכם והעירייה תרשום את הערת האזהרה בטאבו לטובת הקרן".

 

קרן הסכמי השימור היא הקרן השנייה שמקימה העירייה לעידוד התהליך. הקרן הראשונה הוקמה לפני חצי שנה והציעה מענק של כ־30 אלף שקל לכל דייר בבניין לשימור והלוואה של 30 אלף שקל נוספים בפריסה ל־50 חודשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x