$
נדל

אבסורד הארנונה בבסיסים הנטושים

המשנה למבקר המדינה חושף כי ב־2008–2009 שילם צה"ל ארנונה של 25 מיליון שקל על בסיסים נטושים. הסיבה: אי־רצון לממן את טיהור הקרקע

שי פאוזנר 07:4817.08.11

מי שמחפש סעיפים בתקציב הביטחון שאותם יהיה אפשר לחתוך כדי לממן יישום המלצות עתידיות של צוות רוטשילד, מוזמן להסתכל על הנתון הבא: ב־2008–2009 שילם צה"ל דמי ארנונה בגובה 25 מיליון שקל עבור מחנות נטושים. כך עולה מנתונים שהציג אתמול המשנה למנכ"ל משרד מבקר המדינה, האלוף (במיל') יעקב (מנדי) אור, בדיוני הוועדה לביקורת המדינה בכנסת.

 

האבסורד בתשלום הארנונה הופך גדול יותר לנוכח הסיבה העומדת מאחורי התשלום. אור סיפר כי במחנה נטוש באזור צומת קסטינה העדיף צה"ל להימנע מתשלום מיליון שקל עבור טיהור הקרקע, ולכן המשיך לשלם ארנונה של 10 מיליון שקל עבור השטח.

 

יו"ר הוועדה ח"כ רוני בר־און הצטרף לדבריו של האלוף (במיל') אור, ואמר כי "קיים שפע של קרקעות זמינות לבנייה במרכז ובפריפריה, אך פיקוח ובקרה רשלנית ובזבזנית מעכבים את שיווקן כבר עשרות שנים". בוועדה נחשף כי למרות החלטה של שר הביטחון אהוד ברק להקים צוות לטיפול בנושא, צוות כזה לא קם.

 

בסיס נטוש בקסטינה בסיס נטוש בקסטינה

 

על פי נתונים שהוצגו בפני חברי הוועדה, צה"ל משתמש ב־40% מקרקעות המדינה לבסיסים ולשטחי אימונים. חלק מהמחנות הם בשטחים עירוניים צפופי אוכלוסין. מדו"ח מבקר המדינה בעניין, שפורסם לפני כחצי שנה, עולה כי לא רק שצה"ל מונע את החזרתם של עשרות אלפי דונמים של מחנות נטושים למינהל מקרקעי ישראל, אלא ייתכן שמחנות נוספים ננטשו ובמטכ"ל כלל לא יודעים על כך.

 

חברי הוועדה שמעו עדויות, שלפיהן צה"ל נוהג ברשלנות במחנות הנטושים תוך השארת פסולת, תשתיות חשופות, מפגעים סביבתיים ובטיחותיים וזיהום קרקע. יו"ר הוועדה הדגיש שהצבא מסביר לרוב כי "תהליך הורדת צה"ל לנגב" מצדיק עיכוב בפינוי מחנות שאינם קשורים כלל לתהליך. לדבריו, "התנהלות המינהל וצה"ל בעניין, גם לאחר שפורסם הדו"ח החריף של המבקר, היא עגומה".

 

בר־און הדגיש כי הוועדה תרכז בתוך חודש את תשובות משרדי הביטחון והמינהל, ותקיים מדי שלושה חודשים דיון מעקב כדי לזרז את התהליך ולא להרפות ממנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x