$
נדל

הארנק ישמר את שרונה: מושבת הטמפלרים בת"א הופכת למתחם בילוי

מתחם המושבה הטמפלרית מול מחנה הקריה ייפתח לציבור בקיץ הבא, וכחצי מבעלי העסקים שיאכלסו אותו כבר חתמו על חוזים. "כלכליסט" מספק הצצה ראשונה למבנים ההיסטוריים, שכדי לשרוד יהפכו לחנויות קונספט ובתי קפה

שי פאוזנר 11:1307.08.11

בקיץ הבא צפוי להיחנך מתחם המושבה ההיסטורית שרונה מול הקריה בתל אביב, ולקבל את פניהם של מיליוני האנשים שצפויים לבקר בו מדי שנה. "כלכליסט" מספק הצצה ראשונה ל־33 מבני הטמפלרים במתחם ששטחו 45 דונם, שעוברים תהליך שימור מקיף הכולל חיזוק ושחזור מבפנים ומבחוץ. עם תום העבודות יכלול המתחם רחבות פעילות, פינות מנוחה, פארק, מוזיאונים, עשרות חנויות, בתי קפה מועדונים ופאבים, ואפילו פקולטה לשימור מבנים של הטכניון.

 

"אחת ההחלטות הבולטות שלנו היתה לא להקים במתחם גדרות או שערים", אומר רן שטיינמן, מבעלי חברת גני שרונה שמשחזרת את בתי המושבה ומתכננת להפוך אותה למרכז מסחר ובילוי. ל"כלכליסט" נודע כי תוכנית חדשה שמובילה החברה עשויה אף להביא להרחבת המתחם לעברו המזרחי של רחוב קפלן, על חשבון מחנה הקריה.

 

מתחם הטמפלרים של שרונה נבנה כחלק ממושבה חקלאית בזמן השלטון עותומני. השימור הקפדני במקום כולל אפילו את העצים, שרובם בני 140 שנה, ובעלי המתחם הציבו לעצמם יעד להשלים את העבודות בתוך שנה.

  

הדמיה של מתחם שרונה הדמיה של מתחם שרונה

 

"עיריית תל אביב תומכת בהשלמה מהירה של הפרויקט, מכיוון שהיא בעצמה מעריכה כי יבקרו במתחם 2–2.5 מיליון איש בשנה, כ־150 אלף תיירים בחודש. ההערכה היא שהוא יהפוך מהר מאוד למקום שכל תייר מוכרח לבקר בו כשהוא מגיע לישראל", אומר שטיינמן, שעומד בראש קרן מידאס השותפה בפרויקט עם מנכ"ל אזורים לשעבר, משפחת יבואני האופנה אירני, מתי דב והפרסומאים ראובן אדלר ואייל חומסקי, ואנשי העסקים מוטי קירשנבאום וקובי רוגובין.

 

עסקאות השותפות האחרונות במקום השנה שיקפו למתחם שווי של 130 מיליון שקל. לדברי גני שרונה, חוזי שכירות נחתמו עם כחצי מבעלי העסקים שצפויים לאכלס את המתחם, ובהם אדידס, יבואנית מותגי האופנה אלשרד של משפחת אירני, קום איל פו, רשת הנעליים שופרא וקבוצת סקאל, שצפויה להיות השוכרת הגדולה במתחם. בנוסף טוענים הבעלים כי רשתות אופנה בינלאומיות צפויות להקים במקום את סניפי הדגל שלהן בישראל.

 

"הבחירה להביא לכאן רק עסקים ייחודיים מכוונת", אומר שטיינמן. "אנחנו מוכרחים ליצור ייחוד מול שלושה מתחמי המסחר הענקיים שמקיפים אותנו - קניון עזריאלי, המרכז המתוכנן של עזריאלי שיוקם בגבולו של המתחם והקניון שיוקם בשוק הסיטונאי. המתחם הזה יכיל רק חנויות בוטיק ועסקים שכמותם לא מוצאים בקניונים". לדבריו, "התוכנית היא להפוך את המתחם למרכז קניות יוצא דופן ביום, ובלילה לנצל אותו כמתחם בילוי".

 

מגעים שמקיימים ראשי הקבוצה עם אגף התכנון של צה"ל עשויים להביא בעתיד לפרסום מכרז למכירת קבוצת בתי טמפלרים אחרונה, שממוקמת מצדו השני של רחוב קפלן, בתוך מתחם הקריה. לפי המכרז המסתמן, המבנים יימכרו למי שיסכים לשמרם ולהפוך אותם לחלק מהמתחם המשופץ. "לפי חוק, סביר שאנחנו לא נזכה במכרז, אבל חשוב לנו שזה יקרה כדי להשלים את המשימה של שימור המתחם ההיסטורי הזה", אומרים בגני שרונה.

 

בית גוטלוב גראצה: בית הנפח ימכור תכשיטים

 

בית המגורים נבנה בגל הראשון של הבנייה בשרונה בשנות השבעים של המאה ה־19, ועם השנים הורחב ונוספה לו אורווה. בקומת הקרקע, בצד הפונה אל הרחוב, פתח גוטלוב גראצה סדנה לנפחות ברזל. בסדנת הנפח הוא היכה בקורנס ותיקן כלים ועגלות של איכרי שרונה ופרזל סוסים של תושבים. אשתו, קורנליה גראצה, ניהלה את גן הילדים בסמוך לבית הקהילה. ב־1948 שימש הבניין כמטה של אחד מגדודי הפלמ"ח שלחם בדרך לירושלים הנצורה.

 

 מעצבת התכשיטים אורנה לאלו חתמה לאחרונה על הסכם שכירות לחנות מותג חדשה שתוקם במבנה. החברה שכרה את קומת הקרקע בהסכם המשלב דמי שכירות ותשלום אחוזים ממחזור המכירות למשך שלוש שנים, עם אופציה לשלוש שנים נוספות. חנות הקונספט תשתרע על פני 30 מ"ר ותצטרף לארבע החנויות הקיימות של לאלו בישראל, לחמש החנויות בבולגריה ולחנויות בארה"ב, בדרום אמריקה ובמזרח הרחוק.

 

בית הלן קופר גינטנר: בית המשפחה ישמש כחנות אופנה

 

הבית של הלן קופר גינטנר נבנה לפני מלחמת העולם הראשונה. המשפחה הגיעה לישראל בשנות השבעים של המאה ה־19, התיישבה בפרדס שרכשה מחוץ ליפו ונשארה שם במשך עשרות שנים.

 

עמנואל גינטנר, בנה הבכור של המשפחה שנולד בישראל, היה לאופה במאפייה המשפחתית בפרדס ונפטר בגרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה. בתו הלן נישאה לוורנר קופר, והתגוררה בסמוך לאחיה ווילי שפתח את בית הקפה המיתולוגי "גינטנר". בית הקפה, ששכן בלב בלב גן ירוק, רוצף באריחי קרמיקה שחורים ולבנים והואר בפנסים כדוריים והגיש עוגות משמש, שמרים וגלידה לאורחיו.

 

בית הלן קופר גינטנר. נבנה לפני מלחמת העולם הראשונה בית הלן קופר גינטנר. נבנה לפני מלחמת העולם הראשונה

 

צמד המעצבים שלי ואילון סתת־קומבור, בעלי מותג האופנה CoupleOf, שכרו את שתי הקומות העליונות במבנה למשך חמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות. החנות תשתרע על פני 140 מ"ר בנוי ותהיה הרביעית של השניים.

   

בית עמנואל קנול הישן: בית המורה יהיה חנות נעליים

 

ביתו של עמנואל קנול נבנה ב־1873 והוא אחד המבנים הוותיקים בשרונה. קנול גדל במושבה בסוף המאה ה־19 והיה בעל פרדסים. מאחר שלמד הוראה בגרמניה הוא שימש כמורה של המושבה מ־1902, והמשפחה בנתה בית חדש מדרום־מזרח לביתה הישן במאה ה־20. במלחמת העולם השנייה היו עמנואל ואשתו ברטה בקבוצה הקטנה של הטמפלרים שהושארו לשמור על הבתים שהפכו לחלק מהמחנה הבריטי.

 

שתי שוכרות כבר חתמו על חוזים לשטחים בבית. רשת חנויות נעלי המעצבים Bingo שכרה שטח של 52 מ"ר לחנות בקומת הקרקע בהסכם לחמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות. החנות במתחם שרונה תהיה חנות הקונספט המרכזית של הרשת, המונה כעת שלושה סניפים ברחבי הארץ.

 

בית עמנואל קנול הישן. נבנה ב-1873 בית עמנואל קנול הישן. נבנה ב-1873

 

שוכרת שנייה היא הצורפת בעלת המותג "אילנה מגן - אומנות צרופה" שחתמה על הסכם שכירות לחנות של 24 מ"ר לתקופה של חמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות. 

 

בית הקהילה החדש: המרכז הדתי של הטמפלרים יהפוך לחנות קונספט של אדידס

 

בשנת 1911, שנת ה־40 למושבה, חנכו התושבים את בית הקהילה החדש שהחליף את המבנה הקטן והישן יותר במרכזה. לצורך הקמתו, נרתמו תושבי שרונה למשימה וגייסו כספים ותרומות מחברי הקהילה. הבית, ששימש כמרכז הדתי והחברתי של התושבים, תוכנן בידי האדריכל תיאודור זנדל וניצב בצומת הראשי של המושבה, על אחד מארבעת המגרשים שהוקצו למבני ציבור.

 

המבנה בעל החזית הסימטרית נבנה כולו מפריטים שנוצקו מראש מבטון בבית החרושת של משפחת וילאנד ביפו, ומחקים בעיצובם אבן מסותתת. בשנים הראשונות לאחר קום המדינה היתה במבנה מסעדה לעובדי הקריה, ומאוחר יותר הפך הבית לחדר האוכל של קציני צה"ל בקריה. ב־2005 המבנה הוזז אחורנית למיקומו הנוכחי, כדי לאפשר את הרחבת רחוב קפלן ואת בניית פתח המנהרה שתעבור מתחת למתחם שרונה.

 

 

  •  בית הקהילה בתחילת המאה שעברה
    בית הקהילה בתחילת המאה שעברה
  •  ובעוד שנה עם חנות קונספט של אדידס
    ובעוד שנה עם חנות קונספט של אדידס

רשת אדידס שכרה את קומת הקרקע בבית עבור חנות קונספט בהסכם שכירות לחמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות. החנות תשתרע על פני 250 מ"ר ותציע קולקציות בלעדיות. 

 

בית פריץ, אוטו ולינה למלה : קום איל פו וחנות יודאיקה יאכלסו את בית יצרני הדבש

 

ביתם של האחים למלה, שהיו ממובילי הפרדסנים ובין בעלי משק החלב הגדולים במושבה, נבנה בשנות השבעים של המאה ה־19 מאבני כורכר וצופה בטיח בצבע שמנת. בקומה השנייה של הבית שכן חדר מיוחד ובו היו פסנתר וכדים, ועל הקיר נתלה דיוקנו של הקייזר וילהלם השני ואשתו אוגוסטה ויקטוריה. חדר נוסף בקומה השנייה שימש לאחסון ציוד המשפחה לייצור דבש.

 

שתי רשתות כבר שכרו חלקים מהבית לחנויותיהן: רשת האופנה קום איל פו חתמה על חוזה לחמש שנים, והיא תפתח בבית חנות בשטח 320 מ"ר בנוי שתכונה "בית בשרונה". החנות תהיה דומה לקונספט "בית בנמל" של הרשת, שנפתח לאחרונה מחדש לקהל הרחב בנמל תל אביב.

 

לצד חנות זו תוקם בבית היודאיקה "בית הסביבון" של ערן גרבלר, המחזיק בחנות דומה בנמל קיסריה. גרבלר חתם לאחרונה על הסכם שכירות לחנות למשך חמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות. החנות תשתרע על פני 43 מ"ר בנוי. 

 

בית יוהאן מרטין ונאגל: ביתו של הבנאי ישמש כבית קפה ובוטיק שוקולד

 

הבית, שנבנה ב־1872, הוא אחד משני הבתים הראשונים במושבה. בעל הבית ונאגל היה "מניח לבנים" - בנאי מאזור היער השחור שהיגר לארץ ישראל בעידודה של הנהגת הטמפלרים.

 

מבנה הבית הותאם לסביבה ולאקלים הישראלי, תוך שילוב פריטים האופייניים לבנייה באזור היער השחור בגרמניה, כגון חלונות ומרתף.

 

רשת הבוטיק לשוקולד ומתוקים Roy שוקולד שכרה במבנה 73 מ"ר עבור חנות ו־100 מ"ר עבור בית קפה פתוח. ההסכם הוא למשך חמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות. הרשת מונה שישה סניפים ברחבי הארץ. 

 

ביתו של קארל שטלר: בית מנהיג המושבה ישמש כפיצרייה

 

הבית של קארל שטלר, ממנהיגי המתיישבים הטמפלרים, נבנה לפני מלחמת העולם השנייה. שטלר נודע כאחד הפרדסנים הגדולים במושבה והיה בעליו של משק חלב מהגדולים בה. כמנהיג המתיישבים, הוא ניהל בשמם את המשא ומתן מול ממשלת המנדט הבריטי בנוגע לגורל מושבות הטמפלרים בארץ ומכירת קרקעות המושבה שרונה לעיריית תל אביב ב־1948.

 

ביתו של קארל שטלר. היה פרדסן ובעלים של משק חלב גדול ביתו של קארל שטלר. היה פרדסן ובעלים של משק חלב גדול

 

רשת הפיצריות האיטלקית אליצ'ה תפתח בבית סניף בשטח של 130 מ"ר במפלס אחד, שיהיה הסניף השני שלה בישראל. החברה שכרה שתי קומות במבנה וחתמה על חוזה למשך חמש שנים, עם אופציה לחמש שנים נוספות.

 

תוכניות נוספות במתחם

 

בית קארל קיבלר הראשון: חברת אלשרד תקים במבנה חנות אחת של פקטורי 54 בת שלוש קומות עם מרפסות, בשטח של 373 מ"ר בשיפוץ שיעלה כ־3 מיליון שקל.

 

בית ווילהלמינה למלה: רשת בליקר בייקרי שכרה עם רו"ח ערן בוכריס את המבנה בן שלוש הקומות, ותשקיע בשיפוצו כ־2 מיליון שקל.

 

בית גיאורג וולר: רשת סטימצקי שכרה קומה במבנה עבור חנות שתשתרע על פני 60 מ"ר בנוי.

 

בית יוהאן מרטין ונאגל: רשת הקוסמטיקה והטואלטיקה ל'אוקסיטן תפתח חנות בשתי הקומות העליונות בבניין, בשטח 160 מ"ר.

 

בית יוהאנס פראנק: רשת קפה לנדוור שכרה קומה במבנה, לסניף בשטח 150 מ"ר בנוי.

 

בית כריסטיאן קיבלר: רשת ההנעלה שופרא שכרה את שתי הקומות העליונות במבנה, עבור חנות שתשתרע על פני 200 מ"ר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x