$
נדל

מאבק של 10 שנים מגיע לנקודת רתיחה: מאות בתים בדליית אל כרמל בסכנת הריסה

ביהמ"ש אישר אתמול תוכנית מתאר ליישוב ונתן אור ירוק להריסת מאות מבנים לא חוקיים. למרות שהמדינה לא מוכנה להודות שהתוכנית בעייתית, היא מגבשת חלופה

שי פאוזנר 12:2321.03.11

בית המשפט המחוזי בחיפה העמיד אתמול 2,500 בתים לא חוקיים בדליית אל כרמל בפני סכנת הריסה, לאחר שדחה עתירה שהגישו 43 תושבים שביקשו לבטל את תוכנית המתאר ליישוב מ־2003. פסיקתה של השופטת יעל וילנר מאשרת למעשה למשרד הפנים להרוס את המבנים, אך נראה כי במשרד מעדיפים כי בעלי המבנים יגיעו לוועדה מיוחדת שהוקמה לפני כשנתיים ויסדירו את חוקיות המבנים. הסיפור מורכב עוד יותר שכן במקביל לדיונים החליטה לאחרונה המדינה על הכנת תוכנית מתאר חדשה, שלישית במספר, שתבטל את התוכנית מ־2003.

 

25 שנה של בנייה לא מתוכננת

 

תוכנית המתאר עד/300 מ־2003, שאישרה אתמול השופטת וילנר, מחליפה את תוכנית המתאר הקודמת של דליית אל כרמל, שאושרה ב־1978. התוכנית החדשה משתרעת על שטח של כ־9,000 דונם וחלה על כל תחום השיפוט של דליית אל כרמל. היא יוצרת מסגרת תכנונית חדשה ליישוב, מקצה שטחים למבני ציבור, מסחר, תעשייה ומלאכה, דרכים, שטחי ספורט וקובעת מתווה לפיתוח השטחים הבנויים.

א-דין. אין מענה א-דין. אין מענה צילום: סיון פרג

 

התוכנית החדשה נועדה לתת מענה לחוסר התכנוני ששרר ביישוב, ובין היתר להסדיר את מרבית המבנים שהוקמו ללא היתרי בנייה. לפי נתוני לשכת התכנון, ב־2005 היו בדליית אל כרמל מעל 2,500 מבנים שנבנו ללא היתר, כאשר כ־430 מהם הוקמו בשטחים חקלאיים, חלקם מחוץ למרחב התכנון ותחום השיפוט המאושר של היישוב וחלקם בתחום פארק הכרמל. מאז אישורה זכתה התוכנית ל־112 התנגדויות, כשבמרכז הוויכוח עמד עתיד המבנים הלא חוקיים שנבנו ביישוב לאורך שנים רבות. טענתם העיקרית של מתנגדי התוכנית היתה כי היא אינה סבירה ובלתי מידתית, מאחר שכדי שניתן יהיה ליישמה יהיה צורך להרוס מאות בתי מגורים.

 

לאחר שורת עררים לוועדות משנה ומועצות תכנוניות הגיעה התוכנית לבית המשפט המחוזי. התושבים עתרו נגד המועצה הארצית לתכנון והוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה וביקשו להורות על ביטול תוכנית המתאר, בטענה שהליך קבלת ההחלטות בעניינה היה פגום. השופטת וילנר דחתה כאמור את העתירה, וציינה כי התוכנית, שהוכנה לאורך יותר מעשור, נולדה לאחר שנות דור שבהן לא עודכנה תוכנית המתאר הקיימת - דבר שהוביל לדבריה לאנרכיה תכנונית.

 

רק 50 בעלי בתים ביקשו הסדר רשיונות

 

עו"ד סוהאד בשארה מארגון עדללה, שייצגה את התושבים המתנגדים, אמרה אתמול ל"כלכליסט" כי מאחר שתוכנית היישוב האחרונה היא מלפני כ־30 שנה, לא ניתן היה להתאים אליה את צורכי התושבים והבתים נבנו באופן לא חוקי. "אפשר היה למצוא פתרונות כבר עכשיו לחלק גדול מהבנייה", אמרה בשארה. "לבקשת בית המשפט, התושבים פנו למשרד הפנים כדי להידיין עימו על בחינה מחדש של נושא הריסת הבתים - אך נענו בשלילה. ברור כי חלק לא קטן מהבתים לא אמורים להיהרס, מפני שהם היו אמורים להוות חלק מתוואי כביש 6, ששונה, וברור שהם לא יפריעו לסלילתו".

 

בתגובה לטענות התושבים מסר משרד הפנים כי "לפני כשנתיים הקמנו ועדה מיוחדת שתעסוק באישור הבתים הלא חוקיים ביישוב. הזמנו את כל בעלי הבתים להגיע, לבקש היתרים ולשלם את האגרות הרלבנטיות כדי להפוך את בתיהם לחוקיים. אך רק 50 בעלי בתים הגיעו".

 

השופטת: יש להסדיר מבנים בלתי חוקיים

 

שאלת הרס הבתים עמדה גם לנגד עיניה של השופטת וילנר, שהבהירה בסוף פסק דינה כי על רשויות התכנון להתחשב במידת האפשר במצב הבנייה בשטח בעת הכנת תוכנית מתאר. לדבריה, אם יש אפשרות להסדיר מבנים בלתי חוקיים ראוי לעשות מאמץ לכך. בהחלטתה מאתמול קבעה השופטת כי אין להתעלם מהפגיעה בזכויות הקנייניות הגלומה בתוכנית, והוסיפה כי היא שוכנעה שהפגיעה היא בלתי מידתית. עם זאת, בניגוד לטענת העותרים, השופטת פסקה כי בעת הכנת התוכנית עמד מלוא החומר הרלבנטי בפני הוועדה המחוזית. לטענתה, התוכנית משקפת איזון ראוי בין האינטרסים הלגיטימיים המנוגדים - טובת כלל הציבור אל מול טובת הפרט והשאיפה למנוע עד כמה שניתן פגיעה בקניינו.

 

דליית אל כרמל. תוכנית מתאר מ-1978 דליית אל כרמל. תוכנית מתאר מ-1978 צילום: אלעד גרשגורן

 

השופטת אף קבעה כי טענת העותרים בעניין הצורך בהריסת מאות בתי מגורים היא כבדת משקל וראויה, אך היא מקדימה את זמנה. עם זאת, היא ציינה כי הוועדה המרכזית לעניין להסדרת הבנייה בדליית אל כרמל קבעה שתכנון כולל ליישוב אינו יכול להתבצע ללא פגיעה בקרקעות פרטיות. זאת מאחר שביישוב אין כמעט קרקעות ציבוריות המאפשרות ייעוד שטחים ציבוריים ללא פגיעה בבעלויות הפרטיות.

 

"בתוכנית אין כל התוויה או הוריה על הריסת מבנים, וגורלם של מבנים אלה יידון וייקבע בתוכניות מפורטות שייערכו על סמך תוכנית זו, תוך שרשויות התכנון יבחנו פתרונות חלופיים כדי להביא להסדרת מעמדם של המבנים הבלתי חוקיים", קבע בית המשפט.

 

"סמוכה אנוכי ובטוחה כי בעת שקידת רשויות התכנון על תוכניות מפורטות, ייעשה מאמץ נוסף וניכר כדי לאפשר הסדרת מעמדם של מבנים רבים ככל האפשר", ציינה השופטת וילנר. "בהקשר זה אזכיר כי בשעה זו ממש שוקדות רשויות התכנון על תוכנית חלופית לכביש 672, אשר בתוואי שלו מצויים עשרות מבנים שנבנו ללא היתר, כדי לפתור את בעיית אי־יישימותה של הדרך המאושרת הנוכחית. כמו כן, אזכיר, כי רשויות התכנון עמלות בימים אלה על הכנת תוכנית מתאר נוספת שתשלים את תוכנית עד/300, ויש להניח כי השינויים שייעשו בתוכנית זו יכללו בין היתר גם הסדרת מבנים נוספים".

 

עם זאת הזהירה השופטת, "לא ניתן לתכנן תוכנית מתאר ללא שתהיה בצדה פגיעה כלשהי בזכויותיהם ובקניינם של חלק מבעלי הזכויות הקנייניות. זו מהות הדואליות שעליה הצביעה השופטת וילנר בפתח דבריה - התנגשות בין צורכי הציבור לזכויות הפרט. על כן, יש לקיים בכל מקרה ומקרה את האיזון הראוי - בין השאיפה להגן על זכויות קנייניות לבין השאיפה ליצור מסגרת תכנונית סבירה לרווחת הציבור".

 

משרד הפנים הגיב בחריפות לטענות של תושבי דליית אל כרמל שלפיהן התוכנית מבוססת על נתונים חלקיים: "התוכנית שאושרה בבית המשפט תפורסם בימים הקרובים. לאור הצרכים החדשים של היישוב תוכן תוכנית חדשה שתרחיב את שטח היישוב ב־2,000 דונם".

 

תוכנית עד/300

 

תוכנית המתאר של דליית אל כרמל נוסחה ב־2003 וביטלה את התוכנית הישנה מ־1978. מתנגדי התוכנית טוענים כי היא בלתי מידתית שכן כדי ליישמה יהיה צורך להרוס מאות בתי מגורים שנבנו ללא היתרי בנייה לאורך שנים רבות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x