$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": לא שימרת? ייקחו לך את הבית

חוק חדש שמקדמת המועצה לשימור אתרים ימנע הזנחה של מבנים המיועדים לשימור באמצעות מתן הקלות מס לבעליהם. מי שלא ישמר - יאבד את הנכס

דותן לוי 14:2121.11.10

המועצה לשימור אתרים מקדמת חוק חדש שיגדיר את הטיפול בנכסים לאחר הכרזתם כמיועדים לשימור כדי למנוע את הזנחתם - כך נודע ל"כלכליסט". אחת הדרכים המוצעות בחוק היא מתן הקלות בארנונה או במסי רכישה לבעלי הנכסים, שמיועדות לתמרץ אותם להשקיע בשימורם.

 

כיום נדרשים על פי חוק בעלי נכסים שהוגדרו לשימור להשקיע בשימורם, אך לדברי עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, הרשויות לא מעבירות תמרוץ כלכלי והבעלים נאלצים לשאת בעלויות השימור בתקווה שיחזירו את ההשקעה כשימכרו את הנכסים.

 

בנוסף, החוק הקיים נעדר סנקציות לאכיפת השימור, ובעקבות כך מבנים רבים נותרים מוזנחים במשך שנים, כאשר רק במקרים בודדים ולאחר משפטים שנמשכו שנים נאלצים יזמים לשלם קנסות בגין הזנחתם. "המטרה היא לאכוף את השימור כך שאם יזם או בעל נכס לא יוכל לשמר את המבנה, אז למועצה לשימור אתרים תהיה הסמכות להפקיע אותו", אומר שלמון.

 

  •  מתחם מקוה ישראל. הוקם ב-1870 , צילום:אלכס ליבק
    מתחם מקוה ישראל. הוקם ב-1870
    |
    צילום:אלכס ליבק
  •  בית בוסל בצפת. נבנה ב-1904 , צילום: אלכס ליבק
    בית בוסל בצפת. נבנה ב-1904
    |
    צילום: אלכס ליבק
  •  כפר הילדים בעפולה. נבנה עבור יתומי פרעות קישינב , צילום: שי פרקש
    כפר הילדים בעפולה. נבנה עבור יתומי פרעות קישינב
    |
    צילום: שי פרקש

 

כיום קובע החוק שכל רשות צריכה לבצע סקר שימור ולקבוע את המבנים המיועדים לכך בתחומה, אלא שלאחר שהמבנים הוגדרו ככאלה, איש לא אוכף את יישום הסקר. כך, לדוגמה, מתחם בית בוסל בצפת, ששינה את ייעודו כמה פעמים בעבר ושימש בין היתר כבית חולים, בית ספר יהודי־ערבי ובית הבראה של קופת חולים, עד שנרכש על ידי יזם פרטי, אשר לטענת המועצה לשימור אתרים היזם הזניח אותו במשך שנים.

 

לפי תוכנית המועצה, תוקם ועדת היגוי שתכין תוכנית עבודה מדויקת לשנים הבאות ליישום שימור המבנים בישראל. בתוכנית זו ייקחו חלק חוקרים, היסטוריונים ואספנים, דמויות הקשורות להיסטוריה של המקום המיועד לשימור, אנשים שהכירו את המקום בייעודו המקורי ויכולים לתרום מתחושותיהם וכן אנשי אמנות ויצירה.

 

"חשוב להבין שלטווח הארוך כל מתחם משומר בישראל מייצר פעילות חינוכית ותרבותית שתורמת למינוף הכלכלי והתיירותי של המקום שבו הוא שוכן, ולכן אני מתכוון להיערך לנושא זה בשנה הקרובה בפעילות המועצה בכנסת", אומר שלמון.

 

המועצה לשימור אתרים היא עמותה עצמאית הכוללת 6,000 מתנדבים לבד מבעלי התפקידים. העמותה מממנת את פעילותה על ידי הפעלת מחנה המעפילים בעתלית ומכון איילון שבבעלותה. בנוסף היא מתוקצבת על ידי משרד התרבות ומגייסת תרומות. לפי הערכות המועצה, קיימים כיום בארץ מאות מבנים ואתרים מוזנחים הזקוקים לשימור. שלמון הוסיף כי בגלל שהחוק הקיים אינו מחמיר, ישנן רשויות שנוטות להזניח מבנים לשימור לאורך שנים. "המטרה שלנו היא להשיג תרומות לשיקום מבנים רבים ככל האפשר הפזורים בארץ וכך לרתום אלינו את הרשויות המקומיות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x