$
נדל

המטרה: 11 יישובים חדשים באזור העיר ערד

הקבינט החברתי־כלכלי ידון היום בחיזוק מערך ההתיישבות סביב העיר, שיכלול הקמת יישובים כפריים־קהילתיים בהיקף של יותר מ־10,000 יחידות דיור. החברה להגנת הטבע: "מדובר בפגיעה אנושה בשטחים הפתוחים"

דותן לוי 12:1101.11.10

הקבינט החברתי־כלכלי צפוי להחליט היום על חיזוק מערך ההתיישבות במטרופולין באר שבע, באזור הקרוב לעיר ערד. מדובר בשטח המשתרע על כ־180 אלף דונם אשר כולל את ערד, וגבולותיו הם היישובים מיתר וחורה במערב, המועצה האזורית תמר במזרח, הקו הירוק בצפון ואתר העיר המוצעת כסיף וכביש

מספר 31 בדרום. מרבית השטח מוגדר כמרחב שיפוט ותכנון גלילי (שטח שאינו נמצא בתחום שיפוט של רשות כלשהי). לפי התכנון, הכוונה היא לפתח את היישובים העירוניים הקיימים תוך שיפור מערכות השירותים והתעסוקה שבהם ולהקים כ־11 יישובים חדשים בהיקף מוערך של 10,000 יחידות דיור.

 

מטרות התוכנית הן חיזוק רצף ההתיישבות היהודית הדלילה, הכולל יישובים ספורים במרחב שבין מיתר לערד, וכן מתן מענה לאוכלוסיות המבקשות להתיישב ביישובים כפריים באזור זה. אוכלוסיית היעד הוגדרה כבודדים, משפחות, קבוצות וגרעיני התיישבות המעוניינים בהתיישבות כפרית בנגב, כמו גם משפחות צבא הקבע שיעברו לדרום במקביל למעבר מחנות צה"ל לנגב.

 

בעיקר ליהודים

 

התוכנית מחלקת את האזור לשני גושי התיישבות מרכזיים. בגוש המערבי מתוכננת הגדלתו של היישוב חירן, שהקמתו אושרה כבר ב־2003 והוא ממוקם בסמוך למיתר, מצפון מזרח לבאר שבע. יישוב זה כולל כיום גרעין התיישבות של משפחות בודדות מהקהילה הדתית־לאומית והיעד הוא להגדילו עד להיקף של כ־2,300 בתי אב על שטח של 3,500 דונם. יישוב נוסף הוא יתיר, שהיקפו צפוי לצמוח עד כ־2,800 יחידות דיור. כמו כן מתוכננת הקמה של יישוב כפרי קהילתי נוסף ומצפה אחד או שניים בשטח יער יתיר. כל היישובים ישתלבו באופיים עם ארבע חוות הבודדים שכבר קיימות באזור זה. בגוש ההתיישבות המזרחי מתוכננת הקמה של חמישה יישובים כפריים־קהילתיים יהודיים וכן יישוב כפרי בדואי, המיועד לתושבי הפזורות באזור שאין להם פתרון באחד מיישובי הקבע המתוכננים לאוכלוסייה הבדואית בנגב. נוסף על כך, מתוכנן פיתוח של אתרי תיירות.

 

"לחץ על שטחי הטבע"

 

התנגדות נמרצת לתוכנית עולה מהארגונים הירוקים ובראשם החברה להגנת הטבע. סקר שנערך בשנת 2006 על ידי מכון דש"א קבע כי היישובים הקיימים והעתידיים לקום יוצרים לחץ על השטח הטבעי. "יישובים אלה מאופיינים בבנייה צפופה של אלפי יחידות דיור - ישובים שהקמתם צפויה לשנות את פני החבל לחלוטין", נכתב בסקר, אשר מסקנותיו הן כי יש לקדם את הכרזתה של שמורת הר חירן, לצד חיזוק ההגנה על השטח המרכזי בלב הרי עירא וענים, ויצירה של רצף פתוח ושמור ככל האפשר בין רכס הר עמשא דרך הרי עירא וענים לכיוון הר חירן, וכי מהרי עירא וענים יש לשמור רצועה שמורה ופתוחה לכיוון דרום, לכיוון הנגב.

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: "לצערנו, יד ימין של הממשלה אינה יודעת מה יד שמאל שלה עושה. בעוד מדיניות התכנון הארצית מצדדת בחיזוק היישובים הקיימים, ממשלת ישראל מקדמת עוד יישובים חדשים, אשר יחלישו את הקיימים, ובראשם באר שבע וערד.

 

"כך גם עולה ממחקר שערך בנק ישראל לפני כמה שנים, אשר מצא שהקמת יישובים חדשים מעודדת הגירה שלילית של המשפחות החזקות מהערים ליישובים קטנים והומוגניים. מבחינה סביבתית, הקמתם של יישובים חדשים גם תפגע באופן אנוש ברצף השטחים הפתוחים באזור זה - על כל המשמעויות הנופיות, האקולוגיות והסביבתיות המתלוות לכך".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x