$
נדל

ראש עיריית באר שבע נגד שוק דירות 3 חדרים: "נמאס לי שמשקיעים מהמרכז קונים אצלנו דירות"

ראש העיר רוביק דנילוביץ' מתנגד לתוכנית של משרד השיכון להגדיל את היצע הנדל"ן בעיר ומעוניין לשמור על רמת ביקושים גבוהה. הבנייה בבירת הנגב תוגבל ל־1,000 יחידות דיור בשנה בלבד וחלק מהפרויקטים בבנייה רוויה יבוטלו

דותן לוי 08:0626.10.10

עיריית באר שבע תגביל את היקף הבנייה בעיר עד ל־1,000 יחידות דיור לשנה. את ההחלטה הוביל ראש העיר רוביק דנילוביץ'. המהלך נועד למנוע את הצפת שוק הדירות בבאר שבע כפי שקרה לפני כשבע שנים. במסגרת המהלך ישונו תוכניות לפרויקטים בעיר, ושטחי הדירות יגדלו כך שיבטיחו איכות חיים לרוכשים פוטנציאליים תוך שמירה על האטרקטיביות הנדל"נית של העיר.

 

"המדינה לקחה את השליטה"

 

"מבדיקה שערכנו, מדי שנה דרושות בעיר 1,200-1,500 יח"ד, לא ניתן לשווק מעבר לכך", אמר דנילוביץ' בשיחה עם "כלכליסט". לדבריו, מיד עם כניסתו לתפקיד בסוף 2008 ביצע מיפוי מקיף של מצב הדירות המשווקות בעיר והתוכניות העתידיות. המיפוי העלה כי שוק הדירות נמצא במצב קשה, עם בנייה קפואה וביקושים גבוהים של צעירים לדירות בעיר וללא מלאי דירות זמין.

 

לדברי דנילוביץ', "המצב שבו שוק הנדל"ן של באר שבע נשלט על ידי גורמים חיצוניים היה בלתי נסבל. המדינה לקחה את השליטה, וזה מה שהוביל לקריסה של שוק הנדל"ן בעיר לפני שבע שנים, קריסה שהובילה לפשיטת רגל של כמה קבלנים מקומיים".

 

בעקבות זאת התקבלה החלטה כי מעתה העירייה היא זו שתשלוט בשוק המגורים ובמינון של שיווק הדירות תוך תיאום עם מינהל מקרקעי ישראל, משרד השיכון וקבלנים מקומיים.

 

"נגמר המצב שבו כל אחד עושה מה שהוא רוצה. השליטה בדירות שייבנו בעיר חוזרת לעיריית באר שבע", מכריז דנילוביץ'.

 

"לתת לבאר שבע להתפתח בקצב שלה"

 

אלא שהמדיניות שמקדם דנילוביץ' עומדת בסתירה ביחס לתפיסתו של שר השיכון והבינוי אריאל אטיאס, שמעוניין להצפיף את השוק בדירות כאמצעי להורדת המחירים. "הקבלנים רואים את המהלך בחיוב כי הוא מגן עליהם. המינהל ומשרד השיכון והבינוי לא ראו את זה בעין יפה, אבל אחרי שהתרשמו מהעיר ומעתודות הקרקע שלנו הבינו שצריך לתת לבאר שבע להתפתח בקצב שלה", טוען דנילוביץ'.

 

עד כה שונו מספר תוכניות מאושרות בפרויקטים מרכזיים שבהם הופחת מספר יחידות הדיור משמעותית בהיקף של עד 55%. כך למשל, הופחת מספר יחידות הדירות בפרויקט שדרות רגר שממוקם בכניסה לעיר מ־1,300 יח"ד ל־1,200 יח"ד, זאת לאחר שלמתחם היתה תב"ע מאושרת. פרויקט נוסף, שלב ב' של שכונת נווה מנחם, נחתך ביותר מ־50%. הפרויקט תוכנן תחילה להיות בעל תמהיל משולב של צמודי קרקע ובנייה רוויה בהיקף של 3,400 יח"ד, מתוכן 70% תוכננו לבנייה רוויה, אך לאחר השינוי הוחלט להפוך את השכונה לצמודי קרקע בלבד בהיקף של 1,500 יח"ד.

 

ב"ש. שטחי הדירות יגדלו ל-125 מ"ר בממוצע ב"ש. שטחי הדירות יגדלו ל-125 מ"ר בממוצע צילום: חיים הורנשטיין

 

פרויקט אחר ברמות נחתך גם הוא מ־2,000 יח"ד מתוכננות ל־800 יח"ד של צמודי קרקע באמצעות שינוי תב"ע. "ההבדל בינינו לבין ערים אחרות במרכז הוא שלנו יש עתודת הקרקעות, ולכן אי אפשר לשפוט אותנו בצורה זהה. עד כה לא ניצלנו שליש מהקרקעות שלנו", אומר דנילוביץ'.

 

מהלך נוסף שמקדם דנילוביץ' נועד להגדיל את שטח הדירות בעיר משטח ממוצע של 90 מ"ר לשטח דירה ממוצע של 125 מ"ר. המהלך נועד למשוך לעיר אוכלוסייה חזקה ולעצור את גל המשקיעים שמחפשים דירות קטנות למטרות השכרה.

 

לדבריו, בשנות התשעים נבנו בעיר בעיקר דירות קטנות בנות 3 חדרים שנהפכו כעבור כמה שנים למוזנחות. "אנחנו לא רוצים שמשקיעים מהמרכז ירכשו בבאר שבע דירות להשקעה. בדקנו ומצאנו שזוגות צעירים כבר לא מבצעים את הרכישה בשני שלבים. הרוב המכריע של הזוגות רוצה דירת 4 חדרים", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x