$
נדל

הלמ"ס: בהוד השרון בנו רק דירת 3 חדרים אחת ב-5 שנים

מנכ"ל התאחדות הקבלנים יוסי גורדון טוען שראשי הערים הם שאחראים לעלייה החדה במחירי הנדל"ן ולקשיים של הזוגות הצעירים: "הם מאשרים רק בנייה של דירות גדולות. אם היו מאשרים דירות קטנות, המחירים יכלו לרדת מתחת למיליון שקל"

התאחדות הקבלנים ממשיכה להפנות אצבע מאשימה לרשויות השלטון בטענה שהן גרמו לעלייה החדה במחירי הנדל"ן. רק בשבוע שעבר חשפה ההתאחדות נתונים שלפיהם מדינת ישראל גוזרת קופון של כ־500 אלף שקל על כל קרקע ליחידת דיור שמינהל מקרקעי ישראל מוציא למכרז. אתמול החליטו הקבלנים לצרף למצעד האשמים גם את ראשי הערים הגדולות. על פי נתונים שהציגו כלכלני התאחדות הקבלנים, המבוססים על דו"חות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחמש השנים האחרונות שיעור בניית הדירות הקטנות בישראל הולך ויורד. רוב הדירות החדשות שהוחל בבנייתן בשנים אלו הן דירות בנות 4–6 חדרים, דירות שרוב הזוגות הצעירים יכולים רק לחלום לרכוש.

 

שכחו את הזוגות הצעירים

 

לדברי יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים, את האצבע המאשימה יש להפנות כלפי ראשי הרשויות המקומיות שמתחרים ביניהם על משיכת אוכלוסיות חזקות לערים ושוכחים את הזוגות הצעירים מאחור. "אם תוכניות של עיר מסוימת קובעות ששטח מינימלי של דירה יהיה 100–120 מ"ר, אז לא בונים שם דירות 3 חדרים ובמקרים רבים גם לא דירות 4 חדרים", אמר גורדון. "אם ראשי הערים היו מאשרים דירות בנייה של דירות 3 חדרים, תג המחיר היה יכול לרדת ממיליון שקל, וזוגות צעירים היו יכולים להתחיל את דרכם בדירות קטנות יותר".

 

בראש טבלת הערים שבהן נבנו בעיקר יחידות דיור גדולות צועדת הוד השרון. לפי הנתונים, בשנים 2005–2010 נבנו בעיר 1,134 דירות. 81% מתוכן היו דירות 5 חדרים ומעלה ו־19% מהדירות היו דירות בנות 4 חדרים. רק יחידת דיור אחת בלבד בת 3 חדרים נבנתה בעיר בתקופה זו. גם בנתניה, למרות תנופת בנייה המאפיינת את העיר בשנים האחרונות, לא ניכר כי הרשות מעודדת בניית דירות קטנות. מתוך 6,334 יחידות חדשות שהוחל בבנייתן בשנים אלו 9% הן דירות 6 חדרים, 53% הן דירות 5 חדרים ומעלה, 46% הן דירות 4 חדרים ואחוז אחד בלבד הן דירות בנות 3 חדרים.

 

בערי המרכז שבהן המחירים השתוללו במיוחד המצב נראה קצת אחרת. בתל אביב 22% מתוך הדירות שהוחל בבנייתן הן דירות 3 חדרים וברמת גן 16%. את הפערים הללו ניתן להסביר בקלות: תל אביב ורמת גן לא מתחרות על האוכלוסיות החזקות. מדובר בערים שבהן הזינוק במחירים בשנים היה כה חד, כך שגם המחיר של דירות הקטנות מ־3 חדרים חוצה את רף מיליון השקל. בנוסף, אלו ערים שבהן שטחי מסחר נרחבים אשר מכניסים לקופת העירייה ארנונה גבוהה.

 

 

מחכים למשרד הפנים

 

תגובת הרשויות המקומיות לנתונים שהציגה ההתאחדות מורה על ניסיון לאחוז את החבל בשני קצותיו. מצד אחד, ראשי הערים מצהירים כי הם רוצים להשאיר את הצעירים בעיר, ומצד שני לא ברור אם הפתרון הראוי מבחינתם יהיה באישור תוכניות לבניית דירות קטנות בשנים הקרובות. כך למשל בעיריית פתח תקווה אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי "מעולם לא היתה תפיסה בעירייה שלפיה יש לפעול אך ורק לטובת האוכלוסיות החזקות, נהפוך הוא. אנו מקווים שאכן יהיה שינוי במגמה ואנו כרשות נפעל לקדמה".

 

בעיריית הוד השרון טוענים בתגובה כי בשנים האחרונות מומשו בעיקר תוכניות לבנייה צמודת קרקע וכי בשנים הקרובות יהיה דגש על תמהיל של 15% דירות קטנות. מעיריית נתניה נמסר כי בימים אלו שוקדים בעיר על הצערת מרכז העיר באמצעות בניית יחידות דיור קטנות, וכי העירייה מעודדת יזמים לבנות דירות מוזלות, אך בינתיים לא התקבל אישור לכך ממשרד הפנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x